Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 11 07

Į baltus centus žiūri pro pirštus

Pirkėjams susidūrus su kliūtimi, kai pardavėjai nenori priimti baltų lietuviškų centų, specialistai pataria nenusileisti ir pacituoti šalies įstatymus, nes pardavėjai, nepriimantys baltų centų, jiems nusižengia.
Pardavėjai privalo priimti baltus centus.
Pardavėjai privalo priimti baltus centus. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Bankas

Vilnietė Inga Pribylskaja „15min“ pasakojo, kad Plačiojoje gatvėje įsikūrusioje vaistinėje vaistininkė, atsiskaitant už prekes, iš jos nenorėjo priimti baltų centų.

„Trys pleistrai kainavo 1,5 Lt ir atsiskaitant 30 centų padaviau baltais. Tačiau pardavėjos buvau apšaukta, kad, jei prie bažnyčios rinkau baltus centus, juos ten galiu ir palikti“, – pasakojo vilnietė.

Moteris dar bandė ginčytis, kad ir balti centai yra lietuviški pinigai, tačiau ši jai atrėžė, kad jų ir „taip per daug“ turinti.

Lietuvos banko atstovas spaudai Mindaugas Mieška „15min“ paaiškino, kad pagal Pinigų įstatymą litas Lietuvoje yra atsiskaitymo priemonė, todėl juos priimti privalo visi.

„Kai kuriose šalyse yra apribojimai, kokias sumas galima pateikti centais, tačiau Lietuvoje jokių apribojimų nėra“, – tikino M.Mieška.

Anot jo, pardavėjai negali susikurti jokių vidinių taisyklių, pagal kurias nepriimtų vienokių ar kitokių litų, nes tai pažeistų šalies Pinigų ir Mokėjimų įstatymus.

Pirkėjams M.Mieška patarė domėtis, kokie litų nominalai yra išimami iš apyvartos, kokie įleidžiami nauji, o jei pardavėjai nepriima pinigų, priminti jiems įstatymus.

„Jei to nepakanka, visada galima pasiskųsti Lietuvos bankui arba teisėsaugos institucijoms“, – sakė pašnekovas.

Pasak M.Mieškos, prieš kurį laiką Lietuvos banko atlikta apklausa parodė, kad pusė šalies gyventojų norėtų atsisakyti 1, 2 ir 5 centų monetų.

Centai bankuose

Pasak M.Mieškos, Lietuvos bankas baltus centus į banknotus nemokamai keičia trijuose skyriuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Komerciniai bankai už baltų centų keitimą ima mokesčius.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius