Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 10

Į būtinuosius karinius mokymus ateina vis jaunesni ir labiau motyvuoti jaunuoliai

Nuo 2009 metų rudens Lietuvos kariuomenei pradėjus organizuoti būtinuosius karinius mokymus (BKM) aiškėja tendencija, kad į šiuos mokymus ateina vis jaunesni ir labiau motyvuoti jaunuoliai.
BKM trečiosios laidos kariai pradeda antrąjį mokymų etapą.
BKM trečiosios laidos kariai pradeda antrąjį mokymų etapą. / KAM nuotr.
Temos: 1 Ruduo

Tai paaiškėjo Karo prievolės administravimo tarnybai (KPAT) prie Krašto apsaugos ministerijos, vykdančios šaukimą į BKM, atlikus mokymų dalyvių anonimines apklausas apie atranką į mokymus, mokymų organizavimą ir vykdymą, teigiama KAM pranešime.

„Pastebime, kad su kiekviena nauja BKM laida naujokų amžiaus vidurkis vis jaunėja. Pavyzdžiui, 64 procentai šiuo metu antrąjį mokymų etapą pradėjusios trečiosios laidos dalyvių – 18-22 metų jaunuoliai. Naujokų motyvacija aukšta, po mokymų apie 90 proc. norėtų siekti karjeros kariuomenėje,“ – sakė KPAT atstovas majoras Gintaras Valentukevičius. Palygindamas situaciją prieš beveik metus, kai buvo pradėti rengti mokymai, ir dabar, mjr. G. Valentukevičius sakė, kad iš 100 pirmosios praėjusių metų laidos dalyvių 34 buvo pareiškę norą tapti profesinės karo tarnybos kariais, o daugiau kaip trečdalis jų buvo 24-30 metų.

Apklausus šių metų birželį tarnybą Lietuvos didžiojo etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje (Jonavos r.) pradėjusios trečiosios BKM laidos naujokus, paaiškėjo, kad 85 proc. apklaustųjų mano, kad BKM organizuojami puikiai ir gerai, 6 proc. – patenkinamai, o 8 proc. norėtų, kad per mokymus būtų organizuojama daugiau praktinių užsiėmimų.

Paklausti, kas paskatino dalyvauti BKM, didžioji dalis, 74 proc., mokymų dalyvių nurodė, jog į šiuos mokymus juos atvedė patriotizmo jausmas ir noras išbandyti save kariuomenėje.

BKM metu fizinius krūvius ir normatyvus 83 proc. respondentų vertina teigiamai, o 8 proc. norėtų, kad per mokymus fiziniai krūviai būtų didesni.

Paklausti, kuo užsiimtų, jeigu nebūtų priimti į profesinę karo tarnybą, pusė apklausiamųjų paminėjo, jog planuotų dirbti arba kreiptis į Darbo biržą, o penktadalis jaunuolių nurodė, kad ketintų tęsti mokslus ar studijas. Taip pat apie penktadalis bandytų išvykti uždarbiauti į užsienį.

Šią savaitę 32 iš 50 trečiosios BKM laidos karių pradėjo antrąjį mokymų etapą, kurį baigus geriausiems bus pasiūlyta sudaryti profesinės karo tarnybos sutartis. 18 šios mokymų laidos karių antrajame keturių savaičių etape nebedalyvaus: jiems buvo užskaityta privalomoji pradinė karo tarnyba ir jie į kariuomenės mobilizacinį rezervą.

Liepos pabaigoje BKM karinius mokymus pradėjo ketvirtoji laida. Per 13 savaičių dar 50 jaunuolių atliks karo prievolę, o geriausiai mokymus baigusiems bus pasiūlyta tapti profesinės karo tarnybos kariais. Penktoji šių metų būtinųjų karinių mokymų laida, planuojama, tarnybą Mokomajame pulke pradės rugsėjo viduryje.

Į BKM savanoriškumo pagrindais šaukiami 18-35 metų karo prievolininkai, neatlikę privalomosios pradinės karo tarnybos ar kitais būdais neįgiję pagrindinio karinio pasirengimo. Kariai, atlikę BKM ir nepasirašę profesinės karo tarnybos sutarties, įrašomi į kariuomenės mobilizacinį rezervą.

Iki šiol nuo 2009 m. lapkričio organizuojamus BKM sėkmingai yra baigę 200 karių, iš kurių apie 56 proc. tarnauja Lietuvos kariuomenėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius