Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 17

Į Danės upę sugrįš Klaipėdos simbolis „Meridianas“

Beveik metus Klaipėdos laivų remonto įmonės doke išbuvęs uostamiesčio simbolis – barkentina „Meridianas“ – lapkričio 9 d. bus partemptas į senąją vietą Danėje prie Biržos tilto. Laivo konstrukcijos remontas jau baigiamas, netrukus darbininkai kraustysis į vidų. Ketvirtadienį po pietų laivas buvo nuleistas į vandenį.
Burlaivis „Meridianas“ pusmetį praleis doke
Burlaivis „Meridianas“ pusmetį praleis doke / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Avarinės būklės „Meridianas“ į doką buvo ištemptas praėjusių metų lapkričio 10 d. Tūkstančiai klaipėdiečių stebėjo, kaip pakyla abu tiltai per Danę – Biržos ir Pilies, kaip pro juos vilkikai tempia Klaipėdos simboliu pramintą burlaivį. 

1948-aisiais Suomijoje statytas burlaivis pastaraisiais metais Danės upėje stovėjo tik tvirtai atremtas į krantinę. Baimintasi, kad bet kurią akimirką jis gali nugarmėti į dugną, o burių stiebai dar vienos audros neatlaikytų. Laivo korpusas buvo gerokai išpuvęs, viduje – baisi netvarka, pelėsis. Apie kadaise čia veikusį prabangų restoraną priminė tik likusios išklerusios kėdės ir stalai. 

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Meridiano ialydėtuvės
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./„Meridiano“ išlydėtuvės

„Meridianą“ globoję paramos fondo vadovai, neišgalėdami tinkamai pasirūpinti laivu, siūlėsi jį paskandinti jūroje. 

Barkentiną, nuo 1969-ųjų stovėjusią prie Danės krantinės, 2012-ųjų spalį įsigijo Klaipėdoje gerai žinomi verslininkai Aidas Kaveckis ir Aloyzas Kuzmarskis. Jie niusprendė asmeninėmis lėšomis suremontuoti klaipėdiečiams brangų laivą. 

Nuspręsta išsaugoti Klaipėdos simbolį. Lapkričio 10-ąją iškilmingai išlydėjus burlaivį į doką, paaiškėjo, kad laivas dar labiau sukežęs nei manyta ir planuotų 2 mln. Lt remontui nepakaks. Kiek tiksliai atsieis laivo remontas – kol kas neskelbiama. Skaičiuojama, kad tai gali būti 2-3 kartus brangiau nei iš pradžių manyta. 

Remontininkai aiškino, kad laivą teko konstruoti tarsi iš naujo – dauguma detalių buvo beviltiškai susidėvėjusios. 

„Remonto darbai vis dar vyksta pilnu pajėgumu. Montuojamas takelažas, stiebai, bortai. Tuoj bus tempiami lynai. Tai pasirodė ne toks ir lengvas darbas“, – 15min.lt teigė Gediminas Gudavičius, paramos fondo „Meridianas“ atstovas. 

Laivas į senąją vietą bus grąžinamas net ir nebaigus visų darbų – juos bus galima užbaigti ir prišvartavus prie krantinės. Netrukus darbininkai kraustytis į vidų – laive yra elektra, laikina šildymo sistema, todėl galima atlikti vidaus apdailos darbus. 

Viliamasi, kad kitąmet klaipėdiečiai ir miesto svečiai galės aplankyti „Meridiane“ įkurtą muziejų bei restoraną. Planuojama, kad laivo denyje galėtų vykti ir santuokų ceremonijos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius