Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 12

I.Degutienė Demokratijų bendrijos Parlamentiniame forume kvietė nepasiduoti „demokratijos recesijai“

Penktadienį Vilniuje vyksta Demokratijų bendrijos Parlamentinio forumo steigiamasis susitikimas. Forumo steigėjais ketina tapti daugiau kaip 30 įvairių šalių parlamentų atstovų iš Europos, JAV, Lotynų Amerikos, Azijos šalių.
Seimo pirmininkė Irena Degutienė
Seimo pirmininkė Irena Degutienė. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Seimo pirmininkė I.Degutienė Demokratijų bendrijos Parlamentiniame forume kvietė nepasiduoti „demokratijos recesijai“

Seimo pirmininkė Irena Degutienė dalyvavo Lietuvos parlamente surengtame Demokratijų bendrijos Parlamentinio forumo steigiamajame susitikime.

Seimo pirmininkės manymu, toks renginys Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmetį švenčiančioje Lietuvoje – tai gražus, simboliškas ir neatsitiktinis sutapimas.

„Deja, šiandienos pasaulyje vyksta akivaizdi „demokratijos recesija“: demokratinių šalių balsas tarptautinėse organizacijose silpnėja, autoritarinės šalys propaguoja savo politinio, ekonominio ir socialinio modelio privalumus. Tai ypač akivaizdu globalinės ekonomikos ir finansų krizės kontekste, kai minėtų šalių taikomos protekcionistinės priemonės žlugdo rinkos ekonomikos ir tarpusavio priklausomybės principus, o tarptautinė finansinė parama išnaudojama nedemokratinių politinių režimų gyvybingumui palaikyti“, – sakė I.Degutienė.

 Lietuvos Parlamento vadovės nuomone, terpę tokiems nepalankiems procesams kuria ir besikeičianti tarptautinė aplinka, ir stiprėjančios vadinamosios realpolitik tendencijos.

 „Vis labiau įsivyraujanti „sugyvenimo“ su nedemokratiniais politiniais režimais politika, kartkartėmis išryškėjantys didžiųjų valstybių vykdomi geopolitiniai mainai ir įtakos sferų perskirstymai prisideda prie demokratijos plėtros „įšaldymo“ ir net prie autoritarinių tendencijų įteisinimo šalių viduje“, – pastebėjo I.Degutienė.

 Seimo pirmininkė pabrėžė, kad Demokratijų bendrijos pareiga yra ieškoti priemonių jei ne pakeisti, tai bent jau sušvelninti šiuos neigiamus procesus.

 „Vienas iš šio forumo tikslų būtų stiprinti parlamento, kaip vienos svarbiausių valstybės institucijų, vaidmenį, užtikrinant demokratinį valstybės valdymą. Šiuo tikslu forumo nariai turėtų ne tik skatinti laisvus ir demokratiškus rinkimus, bet ir prisidėti prie įvairių parlamentinės veiklos tobulinimo iniciatyvų ir projektų, – sakė I.Degutienė. – Labai svarbu, kad Demokratijų bendrija atliktų koordinavimo funkciją bendradarbiaujant su nacionaliniais parlamentais ir Europos Parlamentu, idant įvairių valstybių veiksmai demokratijos stiprinimo srityje ne dubliuotų, o papildytų vienas kitą. Šiame veiklos bare itin svarbus vaidmuo tenka Europos Sąjungai“.

 Lietuvos Parlamento Pirmininkės nuomone, demokratijos plėtros iniciatyva – tai ne tik politinės investicijos į naujųjų demokratijų ar opozicinių jėgų lyderius autoritarinėse šalyse.

 „Tad jeigu Europos Sąjunga nori daugiau demokratijos savo kaimynystėje, ji privalo kiek įmanoma atverti savo vidaus rinką, rengti laisvos prekybos sutartis, kurios atspindi ne tik turtingųjų Europos Sąjungos šalių, bet besivystančių kaimyninių valstybių interesus“, – sakė I.Degutienė.Būtina išvengti situacijos, kai „strategiškai svarbios“ kaimyninės šalys gali laisvai dalyvauti Europos Sąjungos vidaus rinkos procesuose, bet neprisiimti jokių realių įsipareigojimų, nevykdyti politinių ir ekonominių reformų, artinančių prie demokratijos.

 Seimo pirmininkė pabrėžė, kad Europos Sąjunga turėtų liberalizuoti vizų režimą kaimyninėms šalims, neturėtų pamiršti Europos Sąjungos plėtros politikos. Tačiau Europos Sąjungos siūlomos paskatos turi būti aiškiai susietos su reikalavimais reformuoti politines sistemas, restruktūrizuoti ekonomiką ir artėti prie demokratinių standartų.

 „Būtina išvengti situacijos, kai „strategiškai svarbios“ kaimyninės šalys gali laisvai dalyvauti Europos Sąjungos vidaus rinkos procesuose, bet neprisiimti jokių realių įsipareigojimų, nevykdyti politinių ir ekonominių reformų, artinančių prie demokratijos“, – sakė I. Degutienė.

 Lietuvos Parlamento vadovės nuomone, temos dialogui šia tema yra neišsemiamos. I.Degutienė pasiūlė, kad tokio pobūdžio renginiai taptų tradiciniais Kovo 11-osios proga Lietuvos Seime vyktų kasmet.

Parlamentinio forumo tikslas – skatinti tolesnę demokratijos plėtrą pasaulyje, teigiama Seimo Ryšių su visuomene pranešime. Be to, tokiu būdu simboliškai bus įamžintas ir prieš 20-metį Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pasiektą demokratijos laimėjimas.

 Tarptautiniame parlamentarų forumo steigiamajame susitikime dalyvaus aktyvūs demokratijos, žmogaus teisių ir laisvės idėjų puoselėtojai, buvę Lietuvos demokratinių reformų ir euroatlantinės integracijos rėmėjai.

Diskusijoje apie forumo tikslus ir uždavinius ketina dalyvauti Moldovos parlamento pirmininkas, laikinai einantis prezidento pareigas Mihajus Gimpu, Gruzijos parlamento vadovas Davidas Bakradzė, Lenkijos Senato vicemaršalas Zbignewas Romaszewski, buvęs JAV Kongreso pirmininkas Johnas Dennis Hastertas, buvęs Islandijos užsienio reikalų ministras Jonas Baldvinas Hannibalsonas ir kiti.

Anot Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko Emanuelio Zingerio, Lietuvos patirtis parodė, kokia svarbi demokratinės visuomenės parama žengiant reformų keliu. Jo teigimu, simboliška, kad minint Nepriklausomybės 20-metį pavyko suburti platų įvairių šalių parlamentarus į Forumą, kurio tikslas – stiprinti demokratijos ir laisvės vertybes pasaulyje, užtikrinti demokratines normas bei principus nacionalinių parlamentų kasdienėje veikoje.

Susitikime bus pasirašyta Vilniaus deklaracija Demokratijų bendrijos Parlamentiniam forumui įsteigti. Forumo metu bus transliuojamas JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton vaizdo sveikinimas Lietuvos žmonėms Nepriklausomybės atkūrimo 20-mečio proga ir tiesiogiai transliuojamas Europos Parlamento pirmininko Jerzy Buzeko sveikinimas pirmajam steigiamajam forumui.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius