Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 20

Į Kauno tarybą nepatekusių nepartinių kandidatų skundas pasiekė Konstitucinį Teismą

Penkių už Kauno miesto tarybos borto likusių nepriklausomų kandidatų ir Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) ginčas pasiekė epogėjų – nagrinėti nepartinių skundą pradėjęs Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nutarė išsiaiškinti, ar Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo nuostatos neprieštarauja Konstitucijai.
Į su Don Kichoto kova su vėjo malūnais kai kurių prilyginamą mūšį stojęs E.Dzežulskis-Duonys pasiryžęs kovoti iki galo.
Į su Don Kichoto kova su vėjo malūnais kai kurių prilyginamą mūšį stojęs E.Dzežulskis-Duonys pasiryžęs kovoti iki galo. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Rinkimų rezultatus Kaune apskundę penki kandidatai jau beveik mėnesį įrodinėja, jog dalinant tarybos mandatus, VRK neteisingai interpretavo minėtą įstatymą bei tokiu būdu pažeidė jame įteisintą lygiateisiškumo principą.

Praėjusį penktadienį bendrą Eligijaus Dzežulskio-Duonio, Jono Viesulo, Jono Guzavičiaus, Povilo Dievaičio ir Donato Pilinkaus skundą nagrinėję LVAT teisėjai nutarė kreiptis į Konstitucinį Teismą, kurios bus prašoma išaiškinti, ar Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo nuostatos neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui. Konstitucinio Teismo teisėjai taip pat turės nustatyti, ar tvirtindama rinkimų rezultatus, VRK nepažeidė minėtame įstatyme įteisinto lygiateisiškumo princpipo.

„Jaučiamės, kad mūsų argumentai buvo svarūs ir įtikinami. Byla buvo sustabdyta, kol savo išaiškinimo nepateiks Konstitucinis teismas“, – tokią įvykių eigą maža pergale pavadino E.Dzežulskis-Duonys.

Rinkimų rezultatus apskundę kandidatai įrodinėja, jog 8 iš 41 Kauno tarybos mandato vadinamuoju liekanų metodu partijoms padalijusi VRK neteisėtai ignoravo save iškėlusius kandidatus. Anot kauniečių, jiems turėjo atitekti 5 iš 8 liekanų metodu padalintų mandatų.

Savo ruožtu, VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, gindamas savo vadovaujamos institucijos poziciją, akcentuoja, jog įstatymo dalyje, kurioje kalbama apie mandatų dalybas liekanos metodu, savarankiškai išsikėlę kandidatai nėra minimi. Pasak VRK vadovo, norint įgyvendinti penkių nepriklausomų kandidatų iš Kauno reikalavimus, reikėtų keisti patį Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą.

Skelbiama, jog Konstitucinis teismas savo verdiktą šiuo klausimu turėtų paskelbti iki balandžio pradžios, kuomet darbus pradės naujai išrinktos savivaldybių tarybos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius