-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 15

Į konkurso „Nerūkantis europietis 2009“ finalą vyks panevėžietis

Penktadienį Kaune surengtas tarptautinio konkurso „Nerūkantis europietis 2009“ finalas, kuriame visuomenei pristatyti Lietuvoje surengto etapo nugalėtojai.
„Nerūkantis europietis 2009“ Lietuvos nugalėtojas. Juo tapo panevėžietis A.Navakas.
„Nerūkantis europietis 2009“ Lietuvos nugalėtojas. Juo tapo panevėžietis A.Navakas. / Renginio organizatorių nuotr.

Antrus metus rengiamame konkurse dalyvavo 19 Europos šalių. Konkursas startavo 2009 -ųjų birželį. Jame galėjo dalyvauti ne tik jau metę rūkyti, bet ir norintys tai padaryti žmonės. Pagrindinė sąlyga dalyviams buvo išlikti nerūkančiais bent 6 mėnesius. Konkurso organizatorių Lietuvoje teigimu, susidomėjusių buvo daug: iš viso dalyvavo ir iki pabaigos sąlygų laikėsi, tai yra nepradėjo rūkyti, 112 dalyvių. Iš jų komisija į finalą atrinko 10 nominantų.

Aš rūkydavau „prabangias“ cigaretes. Sunku suvokti, kad rūkymo laikotarpiu į šį „malonumą“ investavau per 20 tūkst. Lt. Sakė iš Lietuvos į konkurso finalą deleguotas A.Navakas.

Tai – Dovilė Ginkuvienė iš Kauno, Irena Asnauskienė iš Klaipėdos rajono, Audronė Virbalienė iš Panevėžio, Undinė Rumzienė iš Kauno, Valdas Laurinaitis iš Kauno, Algimantas Mikavičius iš Skuodo rajono, Aurimas Paulius Girčys iš Vilniaus, Valdas Banys iš Vilniaus, Algirdas Navakas iš Panevėžio, Tomas Gecevičius iš Alytaus. Komisijos nuomone, šių žmonių istorijos yra labiausiai įkvepiančios ir motyvuojančios ir kitus pasekti jų pavyzdžiu, t.y. mesti rūkyti. Paskaityti jas galės kiekvienas norintis – netrukus Lietuvos etapą laimėjusių žmonių istorijos bus paskelbtos interneto puslapyje www.jaunimo-centras.lt.

Nugalėtoją lėmė burtai

Finalo metu buvo patikrinta, ar atrinkti nominantai laikėsi konkurso sąlygų ir nerūkė. Patvirtinus sąlygų laikymąsi, burtų keliu buvo išrinktas konkurso „Nerūkantis europietis 2009“ Lietuvos nugalėtojas. Juo tapo panevėžietis A.Navakas. Nuo 17 metų rūkęs vyras per dieną vidutiniškai surūkydavo 20 cigarečių. „Šiuo metu neįsivaizduoju, kodėl rūkiau. Tuomet tai atrodė madinga, maniau, jog nepriprasiu ir bet kada galėsiu mesti. Prieš kurį laiką suvokiau, jog esu visiškai priklausomas nuo cigarečių ir kokią jos man darė žalą“, – pasakojo tarptautinio konkurso finalininkas. Pasak jo, atsikratyti žalingo įpročio bandė ne kartą, tačiau nesėkmingai.

Renginio organizatorių nuotr./Visi finalistai
Renginio organizatorių nuotr./Visi finalistai

„Dabar nerūkau jau 7 mėnesius. Šį kartą žinau, kad bus visai kitaip. Noriu mėgautis nepriklausomybe cigaretėms, nejausti diskomforto, kuomet nėra galimybės rūkyti (viešose vietose, ir t.t.), mėgautis skaniais patiekalais, o ne valgyti tam, kad po valgio „skanesnis“ cigaretės dūmas, kompanijoje, kuomet mane supa nerūkantys žmones, jaučiausi nepilnavertis nuolatos vaikščiodamas rūkyti. Nerūkiusieji niekada nesupras koks malonumas yra metus rūkyti iš naujo atrasti skonius bei kvapus, nebejausti bjauraus skonio burnoje rytais“, – apie naujus atradimus, metus rūkyti, pasakojo panevėžietis. Norintiems nustoti rūkyti jis patarė pirmiausia įsitikinti, jog to tikrai nori ir ryžtis keisti įpročius. „Kai žmogus pripažįsta turintis problemą – pusė darbo jau nuveikta. Esu įsitikinęs, jog kaip ir rūkymas yra tam tikra prasme užkrečiamas įprotis (nė vienas nepradėjome rūkyti be „draugų“ pagalbos), taip ir metimas rūkyti yra užkrečiamas. Stengiuosi padėti žmonėms suprati, jog metus rūkyti patiriame nuostabių pojūčių, jau nekalbant apie materialinę pusę. Aš rūkydavau „prabangias“ cigaretes. Sunku suvokti, kad rūkymo laikotarpiu į šį „malonumą“ investavau per 20 tūkst. Lt“, – kalbėjo A.Navakas. Vyras nesišvaisto vien tuščiais žodžiais: jo dėka mažiausiai keturi žmonės metė rūkyti, iš kurių du buvo aistringi rūkaliai ir niekada neplanavo mesti.

Pagrindinio prizo laimėtojas paaiškės kovą

Lietuvos etapo nugalėtojas A.Navakas laimėjo kelionę dviem asmenims į iškilmingą konkurso „Nerūkantis europietis 2009“ apdovanojimų ceremoniją Barselonoje (Ispanija). Joje kovo 1 dieną paaiškės, kas iš konkurse dalyvaujančių šalių išrinktų nominantų (tarp jų yra ir A.Navakas) pelnys „Nerūkančio europiečio 2009“ titulą bei atostogų čekį už 5 tūkst. eurų sumą. Nacionaliniame konkurso etape Lietuvoje taip pat buvo renkami ir kitų kategorijų nugalėtojai. Daugiausia prisidėjusia prie tabako kontrolės medike išrinkta Albina Kiudulienė, VšĮ Mažeikių ligoninės pulmonologė, o įstaiga – Kauno jaunimo narkologijos pagalbos centras ir jo specialistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius