Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Į kovą dėl švarių rankų

Tik dalis pardavėjų laikosi higienos normų ir nepamiršta apsimauti vienkartinių pirštinių.
G.Kubiliūtės/15min.lt nuotr. / Tik dalis pardavėjų laikosi higienos normų ir nepamiršta apsimauti vienkartinių pirštinių.
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Skatindami maisto produktus parduodančius prekybininkus griežčiau paisyti higienos reikalavimų tikrintojai pasitelkia ne tik perspėjimus ar baudas, bet ir akcijas.

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro darbuotojai uostamiestyje paskelbė „Švarių rankų epidemiją“, o penktadienį Naujojo turgaus mėsos ir žuvies prekeiviams jie išdalijo tūkstančius vienkartinių pirštinių. Tačiau net ir gavę dovanų daugelis pardavėjų atidėdavo pirštines į šalį ir toliau lietė produktus plikomis rankomis.

„Vieni prekeiviai iškart užsimovė pirštines, kiti abejingai žiūri į savo darbą. Pati vaikštau po parduotuves, turgavietes ir puikiai matau, kad pardavėjai ne visada laikosi higienos“, – teigė Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistė Diana Butkienė. Anot jos, būtent per nešvarias rankas plinta žarnyno bakterinių infekcijų, žarnyno virusinių infekcijų, gripo ir kitų ligų  sukėlėjai. Pardavėjai turi parduoti tik saugų maistą.
Pati vaikštau po parduotuves, turgavietes ir puikiai matau, kad pardavėjai ne visada laikosi higienos.
Žmonėms, kurie dirba maisto tvarkymo įstaigose, ypač svarbu plauti rankas. Turgus – kaip tik ta vieta, kur prekybininkai nuolat liečia rankomis prekes, parduodamus maisto produktus.
Patys prekeiviai pripažino, kad pamiršta apsimauti pirštines. Be to, jie teisinosi, esą su jomis dirbti nėra patogu, ypač, kai reikia ir pasverti prekę, ir paimti pinigus bei duoti grąžą.

Nuo įspėjimo iki išmetimo

Kad bandoma aktyviai kovoti su kai kurių pardavėjų atsainiu požiūriu į higieną, patvirtino ir Naujojo turgaus direktorius Liudas Butautas. „Jie yra maisto tvarkytojai, tad turi laikytis higienos reikalavimų. Turime savo kontrolierius, kokybės inspektorių, jie tikrina ir perspėja pardavėjus. Aš ir pats praeidamas pabaru. Kartais perspėji, kad ir dešimt kartų, bet vis tiek daro savo. Kai kuriems rūpi tik verslas“, – kritikos negailėjo turgavietės vadovas. Anot jo, jei pardavėjai nuolat nesilaiko higienos reikalavimų, jiems parodomos durys.

Panašias priemones taiko ir prekybos tinklai. „Maxima Lt“ atstovės ryšiams su visuomene Renatos Saulytės teigimu, jei yra sąlytis su maistu, produktai nėra įpakuoti, pardavėjas privalo dėvėti arba vienkartines pirštines, arba naudotis maišeliu. „Mes turime keliolika tūkstančių darbuotojų, visko pasitaiko, negalime kiekvieno sužiūrėti. Nesilaikantiems higienos skiriami griežti papeikimai. O jei nuolat prasižengia, taikomos dar griežtesnės priemonės – atleidimas iš darbo, – kalbėjo R.Saulytė. – Kokybė ir higiena prekyboje yra vienas svarbiausių dalykų.“

Pasak jos, nuolat reikalaujama, kad rankos būtų švarios. Darbuotojai yra prižiūrimi tinklo kokybės ekspertų, taip pat organizuojami apmokymai higienos klausimais.

Traktuojama kaip pažeidimas

Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto produktų inspektorė Dinara Novikienė tvirtino, kad ypač svarbu mūvėti pirštines dirbantiems su mėsa, žuvimi. Jei žmogus, pardavinėja, tarkime,  obuolius, kuriuos galima lengvai nuplauti, tada nėra būtina prekiauti mūvint pirštines. Tačiau higienos normose nurodoma, kad nepakuota mėsa gali būti liečiama tik įrankiais ar mūvint pirštines, kitaip tai traktuojama kaip pažeidimas.

Specialistė patarė pirkėjams pačioje prekybos vietoje reikšti pretenzijas dėl higienos nesilaikymo.
„Pirkėjas gali kreiptis į parduotuvės, turgavietės administraciją ir pareikšti pretenzijas bei nurodyti konkretų pardavėją“, – sakė D.Novikienė.

Kai organizuojami patikrinimai, tarnybos inspektoriai visada atkreipia dėmesį, kaip laikomasi higienos. Dėl to, kad nesinaudoja pirštinėmis, pardavėjai yra įspėjami.

Pavojingas aplaidumas

Lietuvos Respublikos teisės aktuose numatyta, kad maisto gaminimas, ruošimas, perdirbimas, pakavimas, laikymas, saugojimas, vežimas, tiekimas, pardavimas gali turėti įtakos maisto saugai, kokybei ir mitybos vertei. Pavyzdžiui, salmonelioze sergantis žmogus, gamindamas maistą neplautomis rankomis, gali užkrėsti sveiką asmenį, jei pastarasis to maisto suvalgo. Švarios rankos padeda išvengti infekcijų, todėl būtina vaikus nuo pat mažens pratinti laikytis švaros.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Parašykite atsiliepimą apie 15min