Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 07

Į Lenkiją ir Baltijos šalis siunčiami JAV tankai jau pasiekė Vokietiją

Vokietijos šiauriniame Brėmenhafeno uoste penktadienį pradėta iškrauti dešimtis tankų, savaeigių haubicų ir kitokių karinių mašinų, atplukdytų iš Jungtinių Valstijų ir siunčiamų į Lenkiją bei Baltijos šalis, pranešė Didžiosios Britanijos nacionalinis transliuotojas BBC.
Karinės pratybos „Ugninis griausmas“
Karinės pratybos „Ugninis griausmas“ / Alfredo Pliadžio nuotr.

Pranešime sakoma, kad ši amerikiečių tankų brigados perkėlimo į Europą operacija yra didžiausia nuo Šaltojo karo pabaigos. Penktadienį Vokietiją pasiekusioje siuntoje yra 87 tankai ir 144 pėstininkų kovos mašinos „Bradley“ bei savaeigės haubicos.

Artimiausiomis dienomis atgabenta karinė technika bus geležinkeliais vežama į dislokavimo vietas Lenkijoje ir Baltijos šalyse.

Kaip nurodo Vokietijos transliuotojas „Deutsche Welle“, bundesveras šiai logistikos operacijai panaudos daugiau kaip 900 geležinkelio vagonų ir platformų. Bendras amerikiečių dalinio krovinius pervežančių sąstatų ilgis bus apie 14 kilometrų.

Artimiausiomis dienomis atgabenta karinė technika bus geležinkeliais vežama į dislokavimo vietas Lenkijoje ir Baltijos šalyse.

Į Vokietiją taip pat atvyks 3,5 tūkst. amerikiečių 4-osios pėstininkų divizijos karių iš Fort Karsono bazės Kolorade.

Karinės technikos ir karių atvykimas žymi naujo etapo pradžią įgyvendinant operaciją „Atlantic Resolve“ (Atlantinis ryžtas), rašo BBC. Pagal šį planą numatoma nuolat Europoje laikyti JAV šarvuotosios brigados dydžio pajėgas ir rotuoti jas kas devynis mėnesius.

Naujai atsiųstos pajėgos pirmiausiai susirinks Lenkijoje ir vėliau bus paskirstytos septyniose šalyse nuo Estijos iki Bulgarijos, o jų štabas įsikurs Vokietijoje.

Be to, JAV, Britanija, Vokietija ir Kanada šiemet į Estiją, Latviją, Lietuvą ir Lenkiją taip pat pasiųs keturis batalionus, iš viso apie 4 000 karių – po vieną į kiekvieną šalį.

Rotuojamų NATO pajėgų dislokavimas Rytų Europoje yra dalis Aljanso planų sustiprinti savo rytinio sparno gynybą ir atgrasyti potencialią Rusijos agresiją. Bloko narių nuogąstavimai dėl Maskvos veiksmų padidėjo, kai Rusija 2014 metais aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą.

Rusija savo ruožtu ne kartą protestavo prieš NATO pajėgų buvimą Rytų Europoje.

Iš pradžių buvo planuojama, kad amerikiečiai kariai į Europą atvyks sausio pabaigoje, tačiau JAV prezidentas Barackas Obama paspartino procesą, kad jo įpėdinis Donaldas Trumpas, perimsiantis valdžią sausio 20-ąją, negalėtų jo sustabdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius