-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 08 17

Į Lietuvą grįžę įkaitais laikyti lietuviai: „Viskas priminė filmą“ (atnaujinta 18.01 val., nuotraukos)

Palangos oro uoste nusileido lėktuvas, kuriuo iš Kopenhagos atskraidinti penki Klaipėdos jūrininkai, vienuolika dienų laikyti įkaitais Nigerijoje.
Artimieji sutinka į Lietuvą grįžusius jūreivius
„Saturnas“ / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Grįžusius lietuvius Palangos oro uoste pasitiko artimieji, užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas, „Limarko“ laivininkystės kompanijos vadovas Vytautas Lygnugaris.

Sėkmingai Lietuvą galų gale pasiekę jūrininkai oro uoste buvo nekalbūs, į žurnalistų klausimus, kaip jautėsi nelaisvėje Nigerijoje, atsakinėjo trumpai. Galiausiai vienas jūreivis tarstelėjo žurnalistams: „O kaip jūs jaustumėtės, jeigu jus net į tualetą lydėtų su ginklu?“

Anot laivo „Saturnas” kapitono Sergejaus Triškino, visi išgyvenimai priminė kino filmą, kaip išlikti gyviems. Jis teigė, jog džiunglėse buvo sunku, labai ilgėjosi šeimos, tačiau išgyventi, nepalūžti padėjo tai, kad lietuviai palaikė vienas kitą. Jis kelis sykius patikino, kad prievarta prieš juos nebuvo naudota. „Nelengva dabar apie tai kalbėti, net nesinori nieko prisiminti. Žinoma, buvo ir sunkių momentų. Bet palaikėme vienas kitą”, – sakė S.Triškinas. Iš nelaisvės išvaduoti lietuviai yra sveiki.

Paklaustas, kiek kainavo lietuvių išlaisvinimas, „Limarko“ laivininkystės kompanijos vadovas ir toliau nenorėjo įvardyti konkrečių skaičių. Tačiau jis teigė, jog apmokėti reikėjo tik teisines paslaugas. Kiek – komercinė paslaptis.

Nelaisvėje laikytiems jūreiviams porą savaičių bus leista pailsėti. „Pasirūpinsime jų reabilitacija. Jei nepakaks poros savaičių, duosime dar dvi”, – sakė V.Lygnugaris.

Anot jo, įmonė ir toliau dirbs kaip dirbusi. „Sudaryta komisija ir šis atvejis labai atidžiai ištirtas. Iš esmės įmonės veikla užtikrina saugią laivybą, visi žmonės atestuoti. O apsisaugoti, kad eidamas gatve nebūtum užpultas, niekas nesam apsaugotas”, – kalbėjo V.Lygnugaris.

„Dėjome visas pastangas, kad Lietuvos jūrininkai būtų išlaisvinti ir grįžtų pas artimuosius”, – sakė į Palangą atvykęs V.Ušackas. Teigiama, kad pagrobtiesiems išlaisvinti pakako diplomatinių ir teisinių priemonių.

Likusi „Saturno” įgula, šiuo metu esanti prie Dramblio Kaulo Kranto, į Lietuvą grįš antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius