Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 27

Į Lietuvą gyventi atvyksta pirmoji lietuvių kilmės šeima iš Ukrainos

Ketvirtadienio vakarą iš karo kamuojamų Ukrainos rytų į Lietuvą atskrenda pirmoji lietuviškų šaknų turinti šeima, kuri įsikurs mūsų šalyje. Iš Rusijai pavaldžių separatistų kontroliuojamo Donecko srities į Vilnių atvykstančią naujakurių šeimą sudaro šeši asmenys – trys suaugusieji ir trys mažamečiai vaikai. Planuojama, jog šeima laikiniai bus apgyvendinta Druskininkuose.
Donecko pabėgėlių vaikai stovyklauja Lietuvoje
Donecko pabėgėlių vaikai stovyklauja Lietuvoje / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Atvykėlius oro uoste pasitiks Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Rimantas Vaitkus, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Galimybės lietuvių kilmės šeimai įsikurti Lietuvoje atsirado Vyriausybei pritarus ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus siūlymui suteikti paramą Lietuvos piliečiams, lietuvių kilmės asmenims ir jų šeimų nariams, išreiškusiems pageidavimą iš karo niokojamų Ukrainos regionų persikelti į Lietuvą ir čia integruotis. 

Premjero teigimu, toks sumanymas kilo stebint sudėtingą saugumo ir humanitarinę padėtį Ukrainos Rytuose bei aneksuotame Krymo pusiasalyje. „Lietuva yra pasirengusi padėti lietuvių kilmės ukrainiečiams bei jų šeimos nariams persikelti iš pavojingų Ukrainos regionų ir integruotis į Lietuvos gyvenimą“, – sako Vyriausybės vadovas A.Butkevičius.  

Iš Ukrainos rytų į Lietuvą šiuo metu pageidauja persikelti apie 50 asmenų, tačiau dėl įtemptos padėties sąrašas nuolatos kinta, daugėja ir Krymo gyventojų, pageidaujančių prieglobsčio Lietuvoje.  

Šiandien į Lietuvą atvykusi pirmoji lietuvių kilmės ukrainiečių šeima iki karo Ukrainoje gyveno Donecko srityje, tačiau prorusiškiems separatistams užėmus teritoriją, turėjo pasitraukti dėl kilusio pavojaus gyvybei. 

Netrukus į Lietuvą iš Ukrainos atvyks dar dvi lietuvių kilmės šeimos. Lėktuvas su antrąja šeima, planuojama, Lietuvoje leisis rugsėjo 7 dieną. Bendrai iš Ukrainos rytų į Lietuvą šiuo metu pageidauja persikelti apie 50 asmenų, tačiau dėl įtemptos padėties sąrašas nuolatos kinta, daugėja ir Krymo gyventojų, pageidaujančių prieglobsčio Lietuvoje.  

Iš viso Ukrainoje yra apie 10 tūkstančių lietuvių kilmės asmenų, oficialiai registruotų Lietuvos piliečių yra apie 1,5 tūkstančio. 

Už į Lietuvą atvykusių asmenų apgyvendinimą ir integraciją atsakingos Socialinės apsaugos ir darbo bei Vidaus reikalų ministerijos. Išlaidos, būtinos asmenų perkėlimui ir jų integracijai, įskaitant rinkliavų už atvykimo dokumentų ir teisinį statusą Lietuvoje patvirtinančių dokumentų tvarkymą ir išdavimą, bus apmokamos iš atitinkamų ministerijų asignavimų lėšų, prireikus teisės aktų nustatyta tvarka – iš Lietuvos Respublikos Vyriausybės rezervo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius