-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 20

Į mokyklas įsisuko statybininkai

Mokyklų renovacija šiemet Vilniuje prasidėjo kiek anksčiau negu ankstesniais metais. Tačiau švietimo įstaigų vadovai vis tiek nerimauja, ar pavyks visus darbus pabaigti iki rugsėjo 1-osios. Daugelis puikiai prisimena pernykštę M.Biržiškos gimnazijos remontų epopėją, kai savo patalpose mokykla galėjo įsikurti tik lapkritį.
Žirmūnų gimnazijoje moksleivių vietas užėmė statybininkai – remontuojamas čia kone kiekvienas kampas.
Žirmūnų gimnazijoje moksleivių vietas užėmė statybininkai – remontuojamas čia kone kiekvienas kampas. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Didieji renovacijos darbai šiemet laukia keturių sostinės švietimo įstaigų – Radvilų ir Žirmūnų gimnazijų, „Atgajos“ specialiosios mokyklos ir neįgaliųjų vaikų ugdymo centro „Viltis“. Kiekvienos iš šių įstaigų renovacijos sąmata siekia po 4 mln. Lt.

Kitur – smulkūs darbai

Anot Vilniaus savivaldybės Švietimo planavimo ir organizavimo skyriaus vyr. specialistės Ingos Šlikienės, iš viso šiemet renovuojama bus net 31 švietimo įstaiga. Tačiau kitur tebus atliekami smulkūs remonto darbai ar baigiami pernai metų projektai.

„Keturi didieji projektai itin džiugina. Centrą „Viltis“ modernizuosime ir pritaikysime patalpas vaikams su negalia. Šis centras įsikūręs vaikų darželio patalpose, o dabar jie turės puikiausias kineziterapijos sales, puikiai pritaikytą infrastruktūrą, pagaliau vaikams bus šilta“, – pasakojo I.Šlikienė.

Pasimokė iš klaidų?

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./„Stuksenu į medinį paviršių, kad nebūtų mums taip, kaip M.Biržiškos gimnazijai pernai“, – sakė Žirmūnų gimnazijos direktorius E.Grigaliūnas.
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./„Stuksenu į medinį paviršių, kad nebūtų mums taip, kaip M.Biržiškos gimnazijai pernai“, – sakė E.Grigaliūnas.

Iš viso mokyklų renovacijai Vilniuje šiemet skiriama apie 40 mln. Lt. 22 mln. Lt skiria Europos Sąjunga, Vyriausybė bei Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM). Dar 19 mln. Lt ketina pridėti Vilniaus savivaldybė.

„ES finansuoja du kertinius dalykus – energijos vartojimo ir taupymo priemones. Už tuos pinigus bus keičiami langai, šildymo sistemos, šiltinami fasadai, stogai, apatinės perdangos. Bet lieka nesutvarkytos mokyklų patalpos – linoleumai, durys. Tam pinigų skiria Vilniaus savivaldybė ir ŠMM, norėdamos pabaigti mokyklų modernizavimą“, – sakė I.Šlikienė.

Savivaldybės Švietimo departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis vylėsi, kad visus darbus pabaigti iki rugsėjo 1-osios pavyks.

„Manau, kad Vilniaus vystymo kompanija, kuriai tarybos sprendimu yra patikėti visi remonto darbai, pasimokė iš praeitų metų klaidų ar nesusikalbėjimų ir šiemet tokių nesusipratimų neliks. Bet garantuoti, kad visos mokyklos, kurios gauna milijonines sumas atlikti pastatų renovacijas, pradės mokslo metus rugsėjo 1-ąją, tikrai nesiryžčiau“, – teigė G.A.Petronis.

Darbai jau vyksta

Žirmūnų gimnazijoje darbai jau vyksta visu tempu. „Pagal renovacijos programą yra numatytas sienų šiltinimas, vidaus elektros instaliacijos keitimas, sporto salės stiklo blokų demontavimas, pirmo aukšto grindų šiltinimas. Mokykla jau pilna statybininkų, nestovime vietoje“, – pasakojo gimnazijos direktorius Edmundas Grigaliūnas.

Bent kol kas statybininkai žada visus darbus pabaigti laiku, todėl mokyklos bendruomenė puoselėja svajones rugsėjo 1-ąją švęsti renovuotose patalpose. „Stuksenu į medinį paviršių, kad nebūtų mums taip, kaip M.Biržiškos gimnazijai pernai“, – šypsojosi ilgametis mokyklos vadovas.

Remontas prasidės liepą

Radvilų gimnazija irgi gyvena pasiruošimo remontams nuotaikomis. Tačiau kol kas statybininkai čia dar nezuja. Mokyklos direktorius Mindaugas Puodžiukas „15min“ aiškino, kad šiuo metu jau gautas pataisytas projektas ir laukiama iš Centrinės projektų valdymo agentūros patvirtinimo dėl finansavimo sutarties. Remontai gimnazijoje turėtų prasidėti iki liepos.

„Renovaciją darysime iš energijos taupymui skiriamų ES lėšų, todėl bus šiltinamas stogas, sienos, keičiamos grindų dangos, langai, radiatoriai, apšvietimo lempos. Pastatų viduje ketinama keisti vamzdynus ir vėdinimo sistemas, tačiau tam bus organizuojami kiti konkursai, todėl darbai gali šiek tiek vėluoti“, – teigė M.Puodžiukas.

Vaikų darželiai šiemet vėl liko renovacijos užribyje. Pernai įvykdžius 16-os ikimokyklinio ugdymo įstaigų renovavimo programą, šiemet darželiams lėšų neskirta. Tik keli iš jų gaus šiek tiek pinigų nedideliems remonto darbams, juos skirs sostinės savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius