Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 23 /13:33

Į naująjį Valstybės saugumo departamento kompleksą jau bando prasiskverbti užsienio žvalgybos

Daugiau nei dešimt metų statytas Valstybės saugumo departamento (VSD) pastatų kompleksas sostinės Pilaitės rajone pagaliau atidarytas. Teigiama, kad naujos patalpos atitiks visus šiuolaikinius NATO saugumo lygio standartus. Itin slapto pastatų komplekso bendra vertė siekia 80,54 mln. eurų, o iki šių metų pradžios trims centriniams pastato korpusams ir kitiems komplekso pastatams išleista 53,26 mln. eurų.
VSD pastatų komplekso atidarymas
VSD pastatų komplekso atidarymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ketvirtadienio rytą prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras Saulius Skvernelis ir VSD vadovas Darius Jauniškis atidarė saugumo pastatų kompleksą sostinės Pilaitės rajone.

„Pastatas bus pabaigtas. Negaliu pasakyti tikslios datos, tačiau svarbu, kad nebus sustabdytos ir įšaldytos tolesnės investicijos. Tai pastatas, kuris yra gyvybiškai būtinas kalbant apie tokios specifinės įstaigos kokybiškos, patikimos veiklos užtikrinimą. Juolab kai mes kalbame apie VSD, kaip patikimą tarptautinį partnerį. Tai, kas yra čia, garantuoja normalias, civilizuotas darbo sąlygas“, – žurnalistams sakė premjeras S.Skvernelis.

Į renginį taip pat atvykusi prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad kokybiško žvalgybos darbo poreikis kyla dėl augančių grėsmių.

„Iššūkiai išties (…) keitėsi per šiuos metus, keitėsi per daugelį pastarųjų metų, mes matėme kylančias grėsmes. Jų tikrai nemažėja, o daugėja, todėl poreikis kokybiško darbo ir atsakomybė, kuri guls ant jūsų pečių, ir gula, išties bus didžiulė“, – sakė D.Grybauskaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė ir  Darius Jauniškis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Darius Jauniškis

Į patį pastatą pašaliniai patekti negali. Kol svečiai apžiūrinėjo pastatą, žurnalistai galėjo laukti tik prieangyje.

Maždaug 30 tūkst. kv. m ploto naujajame VSD pastate veikia keletas ypatingo slaptumo reikalaujančių departamento padalinių. Į visiškai įrengtus tris korpusus perkeliami ir kiti VSD padaliniai, esantys Vilniaus mieste.

Užsienio žvalgybos bando pralaužti apsaugą

VSD vadovas D.Jauniškis mano, kad pareigūnai naujajame pastate galutinai įsikurs iki 2020 metų.

BNS pranešimu, D.Jauniškis teigė, kad statant ir įrengiant šį kompleksą matė bandymus „sužinoti, kas yra, kokios apsaugos priemonės, ir, žinoma, yra bandymų apeiti, pralaužti tas zonas“.

Jis neatsakė, kas konkrečiai tai galėjo daryti, tačiau teigė, kad „be jokios abejonės, tai žvalgybos funkcija“. Paklaustas, ar domėtis naujuoju VSD pastatų kompleksu galėjo Rytų šalių žvalgyba, jis atsakė „turbūt“.

D.Jauniškis teigė, kad kompleksui dar reikės investicijų.

„Pagal projektą lieka 17 mln. eurų įsisavinti. Tikiuosi, kad tiek nereikės, ieškosime sprendimų. Reikia pabaigti ketvirtą korpusą ir reikalingos tam tikros investicijos į vidinę infrastruktūrą: IT, laidus ir kitas komunikacijas.

Pastatas skirtas žvalgybos funkcijoms atlikti, informacijos rinkimas ir pateikimas šalies vadovams, atsakingoms institucijoms. Tikimės, kad su nauju pastatu, darbo kokybė šaus į viršų“, – sakė jis.

Visi dirbs vienoje vietoje

Vienas iš pagrindinių privalumų, jo nuomone, yra tai, kad naujame komplekse visi VSD pareigūnai dirbs vienoje vietoje. „Greičiau keisimės informacija, nes kai buvome išmėtyti per kelias vietas, tai trukdavo atvežti informaciją. Antra – saugumas. Yra daug metodų kaip tą informaciją paimti ir panaudoti sau šiame skaitmeniniame amžiuje. Pagrindiniai privalumai – skaitmeninis ir žmonių saugumas“, – apibendrino VSD vadovas.

Pasak jo, kad darbas būtų efektyvus, žmonėms reikia suteikti tam tikras sąlygas. „Neslėpsiu, kai kuriose mūsų buvusiuose pastatuose sąlygos buvo antisanitarinės ir blogos“, – teigė D.Jauniškis.

Senas VSD patalpas Vytenio gatvėje ketinama perduoti Turto bankui.

Komplekso statyboms 2004 metais pritarė Valstybės gynimo taryba, o pats pastatas turėjo iškilti dar 2007 metais. Tačiau dėl kylančių statybos kainų ir stringančio finansavimo komplekso įgyvendinimas užtruko bene dvylika metų. 2005 teigta, kad visas pastatas kainuos 195,3 mln. litų (56,6 mln. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius