Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 12

Į prezidentus kandidatuojantis Seimo pirmininkas kišasi į VRK darbą – komisijos narys

Seimo pirmininko Arūno Valinsko pareiškimas, kad jis nemato kliūčių Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderį Valdemarą Tomaševskį registruoti pretendentu kandidatuoti prezidento rinkimuose nustebino Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narius.
Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas
Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į prezidentus kandidatuojantis Tautos prisikėlimo partijos lyderis, Seimo pirmininkas A.Valinskas ketvirtadienį išplatino pareiškimą, kuriuo tvirtina nematantis kliūčių parlamento nariui V.Tomaševskiui kandidatuoti į prezidentus. Anot pranešimo, „šį klausimą Seimo vadovas jau aptarė su VRK pirmininku Zenonu Vaigausku“.

„Kelia abejonių, ar etiška platinti tokį pranešimą, kai VRK dar nėra priėmusi sprendimo, nes toks sprendimas yra VRK kompetencija, ne Seimo pirmininko“, – BNS sakė P.Kujalis ir pridūrė, kad „VRK negali paveikti jokių aukštų valdininkų pasakyti žodžiai“.

Seimo pirmininko atstovė spaudai Indrė Viržintė BNS sakė, kad A.Valinskas su Z.Vaigausku kalbėjęs ne kaip galimas kandidatas į prezidentus, o kaip parlamento vadovas. Anot jos, Seimo pirmininkas nemato kliūčių V.Tomaševskiui turėti parlamentaro mandato ir ragina šio politiko turimos Lenko kortos nesieti su rinkimais.

„Keliamos abejonės dėl V.Tomaševskio turimos Lenko kortos nėra kliūtis jo neregistruoti pretendentu į prezidento postą“, – A.Valinsko poziciją perdavė I.Viržintė.

VRK nariai savo ruožtu tvirtina, kad jokie aukštų pareigūnų pareiškimai jų sprendimui balsuojant įtakos neturės. Kai kurie komisijos nariai mano, kad Seimo pirmininkas peržengė kompetencijos ribas, maža to, pasielgė neetiškai.

VRK nario Pavelo Kujalio nuomone, kyla klausimas, ar prieš sprendimo priėmimą išplatinęs tokį pareiškimą A.Valinskas pasielgė etiškai.

„Kelia abejonių, ar etiška platinti tokį pranešimą, kai VRK dar nėra priėmusi sprendimo, nes toks sprendimas yra VRK kompetencija, ne Seimo pirmininko“, – BNS sakė P.Kujalis ir pridūrė, kad „VRK negali paveikti jokių aukštų valdininkų pasakyti žodžiai“.

VRK narys Vaidotas Vaičaitis akcentavo, kad komisija sprendimus priima balsuodama, o pareiškimus sakė nesant svertu, kuris galėtų paveikti komisijos nario sprendimą: „Joks prašymas manęs niekaip nepaveiks“.

VRK narys Jonas Udris tvirtino nemanantis, jog Seimo pirmininko pasisakymą būtų galima vertinti kaip spaudimą komisijai. "Aš jokio spaudimo nejaučiu, be to, komisija sprendimus priima kolegialiai, balsuodama", - BNS sakė J.Udris.

Komandiruotėje užsienyje esantis VRK pirmininkas Z.Vaigauskas situacijos plačiau nekomentavo. „Neatsimenu, negaliu komentuot“, – pareiškė Z.Vaigauskas, paklaustas, ar pastarosiomis dienos A.Valinskas kalbėjo su juo dėl V.Tomaševskio kandidatavimo.

Tapti kandidatu V.Tomaševskiui koją pakišti gali jo turima Lenko korta, taip pat ir kilmė.

Konstitucija numato, kad Seimo narys turi būti „nesusijęs priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei“. Tuo metu tarp reikalavimų kandidatui į prezidentus, be kitų papildomų, tarp kurių ir kilmės būdu gauta Lietuvos pilietybė, yra numatyti ir tokie patys reikalavimai kaip ir kandidatui į Seimo narius.

Nuspręsdama registruoti politiką dalyvauti prezidento rinkimuose, VRK prieštarautų savo ankstesniam sprendimui, kai po Seimo rinkimų siūlė prezidentui ir Seimui kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Lenko kortos. Ją turi V.Tomaševskis bei kitas LLRA atstovas Michalas Mackevičius.

Seimas po pateikimo yra pritaręs siūlymui kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl Lenko kortos suderinamumo su Seimo nario mandatu. Seimas dėl jo spręs po svarstymo parlamentiniuose komitetuose.

Kai kuriems VRK nariams užkliuvo ir V.Tomaševskio kilmė – esą, nors ir gimęs Lietuvoje, įgijęs jos pilietybę, jis nėra „pilietis pagal kilmę“, nes esą tokie yra tik tie, kurių tėvai ar seneliai turėjo Lietuvos pilietybę nepriklausomybės laikotarpiu 1918-1940 metais.

Pirmasis prezidento rinkimų turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas planuojamas kartu su Europos Parlamento rinkimais birželio 7 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius