Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 15 /13:22

Į rinkimus besiruošiančių „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas: apie nusivylimą ES, tradicinę šeimą ir euro žlugimą

Valdančiajai koalicijai priklausančios partijos „Tvarka ir teisingumas“ kongresas šeštadienį Vilniuje tvirtino savo kandidatą į prezidentus ir kandidatų į Europos Parlamentą (EP) sąrašą. Kongresas balsavime vieningai pritarė partijos lyderio Rolando Pakso kandidatūrai į prezidentus. R.Paksas kandidatu išrinktas absoliučia balsų dauguma – už balsavo 955 partijos nariai, 12 buvo prieš, o 13 susilaikė. Jo kandidatavimui priešinęsis partijos vicepirmininkas aplinkos ministras Valentinas Mazuronis liko neišgirstas.
Rolandas Paksas
„Tvarkos ir teisingumo“ lyderis R.Paksas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kaip Dievą myliu“

Kalbėdamas su žurnalistais jau po to, kai buvo patvirtintas kandidatu į prezidentus, R.Paksas pareiškė, kad tikrai tiki dalyvausiąs rinkimuose. „Kaip Dievą myliu“, – tokia frazė nuskambėjo iš jo lūpų.

Esą nėra jokių priežasčių jo neregistruoti kandidatu. Tačiau R.Paksas kalbėjo tik abstrakčiomis frazėmis ir nenorėjo atsakyti, ar skųs teismui Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą, jeigu pastaroji nuspręs jo neregistruoti.

R.Paksas neigiamai įvertino ir VRK pirmininko Zenono Vaigausko iš anksto išsakytą nuomonę, kad greičiausia „tvarkietis“ nebus registruojamas kandidatu. Nes esą sprendimą priima visa komisija.

„Viskas bus tvarkoj, jūs tik ateikit ir balsuokit už mano kandidatūrą prezidento rinkimuose“, – pareiškė R.Paksas.

Svečiuose – kandidatai į prezidentus

Partijos lyderis R.Paksas savo kalboje vos prasidėjus kongresui nepamiršo ne tik euro, kurio ateities neįžvelgia, bet ir seksualinių mažumų, kurių teises esą beatodairiškai gina Europos Sąjunga.

Vos tilpę į didžiąją parodų rūmų „Litexpo“ salę „tvarkiečiai“ sulaukė ir viso būrio svečių. Tarp jų – Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė, net keli kandidatai į prezidentus: socialdemokratas Zigmantas Balčytis, Linas Balsys, Kristina Brazauskienė, gerokai pavėlavęs atskubėjo ir Artūras Zuokas, Lietuvos tautininkų sąjungos pirmininkas Julius Panka, disidentas Antanas Terleckas ir kiti.

R.Paksas nori pertvarkos ES

Jokia valiuta, neturinti apibrėžtos teritorijos ir praeities, neturi ateities, – apie eurą sakė R.Paksas.

Kalbėdamas iš tribūnos partijos vadovas, europarlamentaras R.Paksas pabrėžė, kad ES būtina pertvarka, esą negali būti „lygių ir lygesnių valstybių“. Nes tai esą būtų pats tiesiausias kelias ES griuvimo link. „Būkite tikri, kuo garsiau bus kalbama apie imperializmą ir valdžios centralizavimą, tuo labiau stiprės žmonių neigiamos nuotaikos“, – įsitikinęs R.Paksas.

„ES palengva tampa dirbtine institucija, joje kuriamos dirbtinės pareigybės. Dirbtinai kuriamos problemos, kurios visiems bendrijos nariams nėra svarbios, o apie svarbius dalykus bandoma nutylėti“, – skeptiškai kalbėjo R.Paksas.

Jis išsakė savo nuomonę apie eurą: „Jokia valiuta, neturinti apibrėžtos teritorijos ir praeities, neturi ateities“.

Piktinosi seksualinių mažumų teisėmis

Šeima, anot R.Pakso, vieno vyro ir vienos moters sąjunga, esą kitokie variantai net negali būti svarstomi. Bet tokį modelį vis sunkiau ginti, nes ES perša kitokį modelį. „Tvarkiečių“ lyderis itin pabrėžė, kad ES beatodairiškai gina seksualinių mažumų teises, išjuokdama ir spausdama tuos, kurie mano kitaip. „Seksualinė orientacija negali ir neturi būti priežastimi gauti išskirtines teises“, – teigė R.Paksas.

„Tvarkos ir teisingumo“ lyderis taip pat pasiūlė suvienodinti vidutinį pajamų dydį visoje ES pagal bendrijos vidurkį.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Tvarkos ir teisingumo“ kongreso svečiai L.Graužinienė, Z.Balčytis ir K.Brazauskienė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Tvarkos ir teisingumo“ kongreso svečiai L.Graužinienė, Z.Balčytis ir K.Brazauskienė

R.Paksas: tai ne mano, o partijos kova

Sausio 29 dieną partijos „Tvarka ir teisingumas“ valdyba, kaip praneša BNS, nusprendė gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose kelti partijos pirmininko kandidatūrą, nepaisant, kad Seimas nėra priėmęs apribojimus R.Paksui dalyvauti rinkimuose panaikinančių Konstitucijos pataisų.

R.Paksas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Pagal Konstitucinio Teismo nutarimą, per apkaltą iš pareigų pašalintas asmuo niekada negali eiti tokių Konstitucijoje nurodytų pareigų, kurių ėjimo pradžia yra susijusi su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu.

Norėčiau, kad mes visi iki skausmo suprastume, kad tai nėra vieno partijos nario ambicijos. Tai kiekvieno reikalas, kad valdžia negalėtų riboti žmonių galimybės pasirinkti, kad tik niekas tarp jų neįsiterptų, – kalbėjo R.Paksas.

Norint panaikinti šį draudimą, reikia keisti Konstituciją.

Tuo metu „tvarkiečiai“ teigia, kad R.Paksui turi būti leidžiama dalyvauti prezidento rinkimuose, nes pagal kitą Konstitucinio Teismo nutarimą pripažinta Europos Sąjungos (ES) teisės viršenybė.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra konstatavęs, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R.Paksui yra neproporcingas jo padarytam nusižengimui. Tačiau šis teismas nėra sudėtinė ES teisinės sistemos dalis.

R.Paksas pareiškė, kad tai yra pagrindas jam atverti kelią į prezidento rinkimus. „Norėčiau, kad mes visi iki skausmo suprastume, kad tai nėra vieno partijos nario ambicijos. Tai kiekvieno reikalas, kad valdžia negalėtų riboti žmonių galimybės pasirinkti, kad tik niekas tarp jų neįsiterptų. Tai nėra vieno žmogaus kova, o didelės ir stiprios partijos, didelės visuomenės dalies, kuri niekada nepalaikė tokio draudimo“, – kalbėjo R.Paksas.

R.Paksas pripažino, kad šis pasirinkimas yra tarp konkretaus žmogaus, kuris tikrai dalyvaus rinkimuose, ir teisingumo, ką esą įvardija ir partijos pavadinimas, nors to teks siekti teismuose. „Šimtaprocentinės garantijos tikrai nėra, kad jau per šiuos rinkimus tai pavyks“, – iš tribūnos teigė „tvarkiečių lyderis.

VRK atstovė: vadovausimės įstatymais

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė žurnalistams teigė, kad VRK turės priimti sprendimą. „VRK sudaro 16 narių ir kiekvienas turi atskirą nuomonę, taigi bus sprendžiamas tas klausimas. Mano nuomone, šiuo atveju reikia vadovautis įstatymais“, – teigė L.Matjošaitytė.

Tačiau ji nenorėjo konkrečiai įvardinti, ką turi omeny: „Savo nuomonę aš norėčiau pasilaikyti sau. Vadovausimės įstatymais, kurie egzistuoja. Dėl R.Pakso dar nėra priimtos Konstitucijos pataisos, tai vadovaujamės galiojančiais įstatymais.“

VRK, anot L.Matjošaitytės, dar nesiruošia rinkimams, nes nepriimtas sprendimas. Bet jeigu sprendimas bus apskųstas, tuomet tikrai bus keliaujama į teismą.

A.Zuokas pasiūlė apsikabinti

Kongreso narius sveikinusi L.Graužinienė prisiminė ir „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos Seime lyderį Petrą Gražulį, kuris, jos teigimu, „įneša žavesio ir pažadina iš snaudulio“.

O štai A.Zuokas pasiūlė visiems kongreso nariams atsistoti, ką „tvarkiečiai“ padarė nenoriai, ir apkabinti arčiausiai stovintį kolegą. Toks siūlymas buvo pasitiktas juoko banga ir mielai atliktas. Patį A.Zuoką apkabinti pribėgo P.Gražulis.

V.Mazuronis kandidatūrai nepritarė

Aplinkos ministras, „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis šeštadienį teigė, kad nepritaria partijos lyderio R.Pakso kandidatūrai į prezidentus.

Anot V.Mazuronio, jei VRK ir teismai neleis R.Paksui kandidatuoti, partija liks be kandidato.

Pasak V.Mazuronio, jeigu R.Paksui bus leista kandidatuoti į prezidentus, jis atsiprašys partijos narių už savo pareiškimą.

„Aš pritariu visiems pareiškimams – taip, Lietuva privalo vykdyti Strasbūro teismo sprendimą, taip, tai privalomas dokumentas Lietuvai. Bet aš noriu pasakyti, kad jeigu sprendimas priklausytų partijos kongresui, o ne nuo Vyriausiosios rinkimų komisijos, ar kai kurių teismų, tai reikia daryti viską, kad būtų leista Rolandui Paksui dalyvauti rinkimuose, bet aš manau, kad nebus leista jam dalyvauti rinkimuose. (...) O tai reikš, kad mes kaip partija neturėsime savo kandidato ateinančiuose prezidento rinkimuose“, – šeštadienį partijos kongrese sakė V.Mazuronis.

Anot jo, kandidatu iškėlę R.Paksą, „tvarkiečiai“ išblaškys rinkėjus, nes šie turės rinktis iš socialdemokratų arba konservatorių kandidatų: „Tai reikš, kad mūsų žmonės atėję į rinkimus turės balsuoti arba už Dalią Grybausakitę, paremdami konservatorius ir liberalus, arba už Zigmantą Balčytį, iš esmės sustiprindami socdemus.“

V.Mazuronis teigė, kad R.Pakso kandidatūra gali neigiamai atsiliepti ir kituose rinkimuose.

„Aš manau, kad tas sprendimas nėra teisingas ir nėra iki galo subalansuotas, todėl ir dariau viską, kad Rolandui Paksui leista dalyvauti, bet tai, kad mes nepasiruošę jokiam kitam variantui ir išblaškysime rinkėjus, tai mums atsilieps ir Europos Parlamento rinkimuose ir artimiausiuose savivaldybių rinkimuose ir todėl man atrodo nuoširdžiai, kad tai sprendimas, kuriam aš pritarti negaliu“, – tikino aplinkos ministras.

Pasak V.Mazuronio, jeigu R.Paksui bus leista kandidatuoti į prezidentus, jis atsiprašys partijos narių už savo pareiškimą.

„Demokratiškas“ pasirinkimas

Andrius Mazuronis, neseniai pasipiktinęs, kad kandidatuodamas R.Paksas užkerta kelią į prezidentus kitiems partijos atstovams, kongreso dieną socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė kandidatų į EP reitingavimo biuletenį.

„Partijos tarybos posėdyje gavau subalansuotą kandidatų į Europarlamentą reitingavimo biuletenį. Viršuje tekstas „laisvai tautai“ ir keturi laisvi reitingavimo langeliai. Apačioje tekstas „Tvarka ir Teisingumas“ ir vienas langelis jau užpildytas“, – su šypsena rašo „tvarkietis“.

Kadangi biuletenyje pavardės surašytos abėcėlės tvarka, tai tame langelyje nurodytas skaičius 19 aiškiai nurodo R.Paksą, už kurį nebalsuoti tiesiog neįmanoma.

R.Paksas šį dalyką paaiškino paprastai – partijos pirmininkas gauna pirmąjį numerį sąraše, tad jis nedalyvauja reitingavime. Ir jam esą keista, kad kažkas iš partiečių apie tai nežinojo, kadangi šis dalykas aptarinėjamas jau ne vieną mėnesį.

„Facebook“/A.Mazuronio nuotr./Kandidatų į EP reitingavimo biuletenis
„Facebook“/A.Mazuronio nuotr./Kandidatų į EP reitingavimo biuletenis
 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius