-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 07 23

Į Rumšiškes – švęsti Oninių

Ateinančiam šeštadieniui planų dar neturintys kauniečiai kviečiami užsukti į Rumšiškes. Lietuvių liaudies buities muziejuje liepos 24-ąją bus švenčiamos dvi tradicinės šventės – Oninės ir Rugiapjūtės šventė.
Oninės Rumšiškėse
Oninės Rumšiškėse / Muziejaus nuotr.
Temos: 1 Rumšiškės

Kaip pasakojo šventes organizuojančio muziejaus darbuotojos, šventinis šurmulys Rumšiškėse įsisiūbuos nuo vidurdienio.

Pasak muziejininkų, ši šventė – gera proga šeimoms atsivežti vaikus ir parodyti, kaip kadaise gyveno ir kokius darbus dirbo jų tėvai, seneliai ir proseneliai.

„Šventėje pinsime vainikus, sveikinsime Onas, pjausime rugius, kepsime duoną, mušime sviestą, o po rugiapjūtės darbų lauks dainos, šokiai, žaidimai, pasivažinėjimas arkliukais, šviežia duona ir kitos naujojo derliaus vaišės“, – užsukti viliojo muziejaus Bendrųjų reikalų skyriaus specialistė Gintarė Jančiūtė.

Pasak muziejininkų, ši šventė – gera proga šeimoms atsivežti vaikus ir parodyti, kaip kadaise gyveno ir kokius darbus dirbo jų tėvai, seneliai ir proseneliai.

„Tradicinis rugiapjūtės laikas pagal senąjį kalendorių būdavo nuo Škaplierinės, t.y. liepos 16 dienos iki Oninių, liepos 26-osios. Tuo laiku soduose prisirpsta vyšnios, o laukuose – rugiai. Oninėms iškepdavo šviežios duonos, nes iki Oninių stengdavosi nupjauti rugius. Pjauti pradėdavo per pilnatį, tikėdamiesi, kad tuomet bus pilni aruodai ir kluonai. Liepos 26-oji – tai naujojo derliaus ir Onų vardadienio šventė“, – pasakojo muziejaus darbuotojai.

Tradiciškai Oninės Rumšiškėse švenčiamos Aukštaitijos dalyje, Mičiūnų sodyboje. Durys ir varduvininkės kėdė bus papuošti vainikais. O netoli sodybos augančių rugių lauke visi norintys galės padirbėti. Pamokyti, kaip kirsti rugius, žada ansamblio ,,Praviena“ nariai. Jie taip pat atliks rugiapjūtės dainų ir pamokys pinti vainiką bei surišti rugių pėdą. Bus prisimintos ir kitos Oninių bei rugiapjūtės tradicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius