Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 11

Į Seimą grįš narkotikų dekriminalizavimo klausimas: už kanapių laikymą – lengvesnė atsakomybė

Seime iniciatyva dekriminalizuoti visų narkotikų nedidelio kiekio laikymą nesulaukė reikiamos paramos ir žlugo. Įstatymo projektus koregavo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Dabar politikai siūlo baudžiamosios atsakomybės netaikyti tik už disponavimą nedideliu kiekiu kanapių.
Marihuanos suktinė
Suktinė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Po to, kai Seimas priėmimo procedūros metu nepritarė pataisoms dėl nedidelio kiekio narkotikų dekriminalizavimo, jos buvo tobulinamos Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete.

Komitetas sutarė Seimui teikti įstatymų projektus, pagal kuriuos už neteisėtą disponavimą nedideliu kiekiu kanapių (jų dalių), kanapių aliejaus, kanapių dervos, kanapių ekstraktų ar tinktūrų – be tikslo visa tai platinti – grėstų ne baudžiamoji, o administracinė atsakomybė.

Už tai numatytas įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 250 eurų, o už pakartotinį nusižengimą grėstų 250–400 eurų bauda.

Asmuo, nusižengęs pakartotinai, galėtų būti įpareigotas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, kitose panašiose programose.

Kanapės ar jų produktai būtų konfiskuojami.

Jei asmuo savanoriškai kreiptųsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos ar kreiptųsi į valstybės instituciją norėdamas atiduoti neteisėtai turimas kanapes ar jų produktus, jis būtų atleidžiamas nuo administracinės atsakomybės.

Abejoja, ar kanapės išskiriamos pagrįstai

Praėjusią savaitę Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas apsvarstė šiuos pakeitimus, jiems pritarė Seimo konservatoriai Andrius Navickas, Irena Haase, Stasys Šedbaras, Laisvės frakcijos atstovas Kasparas Adomaitis, Lietuvos regionų frakcijos narys Česlavas Olševskis, socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Susilaikė – Lietuvos regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė ir Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Stončaitis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Stončaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Stončaitis

Pastarasis sakė apskritai nepritariantis mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimui.

„Visgi aš laikausi nuostatos – kažin, ar yra teisingas žingsnis dekriminalizuoti iš principo“, – teigė A.Stončaitis.

A.Širinskienė abejojo, ar išskirti kanapes iš viso kito spektro narkotinių medžiagų ir jas laikantiems taikyti kitokią atsakomybę būtų gerai.

„Sunku, turbūt, bus pagrįsti, kodėl kanapės išskirtos iš viso sąrašo, tai daugiau politinis sprendimas, nei kažkoks mokslinis“, – kalbėjo ji.

S.Šedbaras: projektas gali tikėtis sėkmės

Komiteto pirmininkas S.Šedbaras teigė sutinkantis su tokia nuomone, bet pažymėjo, kad anksčiau Seimas nepritarė visų nedidelio kiekio narkotikų dekriminalizavimui, o dabar esą pasiektas kompromisinis variantas.

„Sutinku su kolege Agne, kad sunku išskirti ir [kyla klausimas], kodėl reikia išskirti. Bet tokia buvo kai kurių frakcijų ar frakcijos narių nuomonė, kad jei bus taip, tai projektas gali tikėtis sėkmės. Jei taip nebus, vėl gali būti toks pat rezultatas“, – kalbėjo politikas.

Apgailestauju, kad išskirtos kanapės.

„Apgailestauju, kad išskirtos kanapės. Man buvęs projektas labiau patiko“, – pažymėjo A.Navickas.

A.Širinskienė taip pat atkreipė dėmesį į pataisose numatytą sankcijų už kanapių laikymą dydį, kuris, pasak politikės, nemotyvuoja keisti elgesio.

„Sankcija, kuri yra numatyta, suprantant veiklos pavojingumą yra, švelniai tariant, maža. Jos dydis – vargu, ar po infliacijos dozė dabar tiek kainuoja, aš jau nekalbu apie tai, kad yra sankcija – įspėjimas, kuri iš viso nemotyvuos niekaip eiti ir gydytis, eiti ir klausyti kažkokias programas.

Mano galva, dar reikėtų labai gerai pagalvoti dėl visų sankcijų dydžių“, – tikino ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Laisvės frakcijos narė Morgana Danielė, kuri anksčiau ir inicijavo pataisas dėl nedidelio kiekio visų narkotikų dekriminalizavimo, 15min teigė, kad Seimo komiteto teikiamos pataisos yra kompromisinės.

„Tai tiesiog politinis kompromisinis variantas“, – sakė ji.

Ar palaikys tokį variantą, politikė teigė dar nežinanti: „Laisvės frakcija dar diskutuos“.

Apsispręs Seimas

Siūloma, kad pakeitimai dėl nedidelio kiekio kanapių ir jų produktų laikymo įsigaliotų liepos 1-ąją, artimiausiu metu jie turėtų pasiekti Seimą.

Dabar už disponavimą nedideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų, įskaitant kanapes, be tikslo jas platinti gresia baudžiamoji atsakomybė, viešieji darbai arba laisvės apribojimas, arba bauda, arba areštas.

Panaikinti baudžiamąją atsakomybę už psichoaktyvių medžiagų nedidelio kiekio turėjimą be tikslo jas platinti valdantieji konservatoriai, Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis sutarė, pasirašydami koalicijos sutartį.

Tiesa, partijos pabrėžė, jog dėl to dalies jų narių nuomonės išsiskiria.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius