Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 08 /21:43

Bus siekiama naujų sankcijų Baltarusijai: „Situacija yra nukreipta prieš ES“

Premjerė Ingrida Šimonytė apie situaciją Europos Sąjungos (ES) ir Baltarusijos pasienyje ir apie Baltarusijos vykdomą ataką prieš ES telefonu kalbėjosi su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen, praneša Vyriausybė. Vėliau situacija aptarta su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu ir Latvijos premjeru Krišjanu Kariniu.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pokalbio su U.von der Leyen metu ministrė pirmininkė pažymėjo, kad A.Lukašenkos režimas ir jėgos struktūros tikslingai „išvalė“ Minską nuo į Baltarusijos sostinę atskridusių potencialių nelegalių migrantų ir nukreipė juos į ES ir Baltarusijos pasienį prie Lenkijos.

„Tai, ką daro Baltarusijos jėgos struktūros, yra nusikaltimas prieš žmogiškumą. Europos Sąjunga turi reikalauti, kad Baltarusija bendradarbiautų su JTO ir tarptautinėmis organizacijomis bei leistų kilmės valstybių vyriausybėms susigrąžinti savo piliečius į kilmės valstybes. Pirmiausia, į Iraką. Šie žmonės tapo ne tik įrankiais, bet ir įkaitais“, – teigė I.Šimonytė.

Anot premjerės, EK ir JTO turėtų padėti Irakui atlikti šį humanitarinį veiksmą repatriacinių skrydžių iš Baltarusijos būdu.

I.Šimonytė kartu pažymėjo, kad ES turi greičiau sankcionuoti Aliaksandro Lukašenkos režimo sukurtų nelegalių migrantų gabenimo schemos dalyvius – asmenis, turizmo įmones, aviacijos kompanijas, Baltarusijos oro uostų administraciją ir orlaivių antžeminio aptarnavimo įmonę.

„Jos visos yra schemos dalis“, – sakė Lietuvos ministrė pirmininkė.

Tuo metu pokalbio su Latvijos ir Lenkijos atstovais metu I.Šimonytė kalbėjo dėl galimybės išplėsti sankcijas Baltarusijai.

„Tarėmės dėl koordinuoto atsako dėl tarptautinės paramos ir sankcijų Baltarusijos režimui išplėtimo. Šita situacija yra nukreipta prieš ES ir jos tikslas yra manipuliuojant žmonių gyvybėmis ir orumu pasiekti visiškai ciniškų tikslų – sankcijų, kurios buvo nustatytos už Baltarusijos žmonių žmogaus teisių pažeidimus, atšaukimo“, – sakė Lietuvos premjerė.

EK vadovė patvirtino – sieks sankcijų Baltarusijai išplėtimo

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen pirmadienio vakarą po pokalbio su Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos premjerais patvirtino, kad sieks sankcijų Baltarusijai išplėtimo.

„Aš sieksiu pritarimo sankcijų Baltarusijai išplėtimui, galimų sankcijų trečiųjų šalių avialinijoms“, – pirmadienį „Twitter“ žinutėje paskelbė U. von der Leyen.

Ji savo žinutėje taip pat nurodė aptarusi situaciją su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu, Lietuvos premjere Ingrida Šimonyte ir Latvijos premjeru Krišjaniu Kariniu.

Oficialiame pareiškime EK vadovė nurodė, jog „Baltarusijos institucijos turi suprasti, kad taip ciniškai manipuliuojant migrantais daromas spaudimas Europos Sąjungai nepadės joms pasiekti savo tikslų“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen

„Pokalbyje su Lenkijos ministru pirmininku M.Morawieckiu, Lietuvos ministre pirmininke I.Šimonyte ir Latvijos ministru pirmininku K.Kariniu išreiškiau ES solidarumą ir mes kartu aptarėme, kokių priemonių ES gali imtis jų pastangoms kovojant su krize paremti“, – sakoma pareiškime.

EK vadovė taip pat paragino valstybes nares „galiausiai patvirtinti pratęstas sankcijas, nustatytas Baltarusijos institucijoms, kurios atsakingos už šį hibridinį išpuolį“.

VIDEO: 15/15: A.Bilotaitė siūlo įvesti nepaprastąją padėtį dėl migrantų. Antra tema: ar S.Čaplinskas prašys A.Verygos atlyginti žalą?

„ES visų pirma aiškinsis, kokias sankcijas, įskaitant įtraukimą į juodąjį sąrašą, taikyti trečiųjų šalių oro linijoms, kurios neteisėtai gabena žmones. Galiausiai Europos Komisija ir JT bei jų specializuotos tarnybos aiškinsis, kaip išvengti humanitarinės krizės ir užtikrinti, kad migrantai, padedant jų nacionalinėms institucijoms, galėtų būti saugiai grąžinami į jų kilmės šalį“, – nurodo EK vadovė.

Lenkijoje prie sienos su Baltarusija dislokuotos pajėgos pirmadienį užkirto kelią migrantų bandymui prasiveržti į šalies teritoriją iš Baltarusijos. Į šalį, anot pareigūnų, siekė patekti šimtai migrantų.

Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos vado Rustamo Liubajevo teigimu, įvairių šaltinių duomenimis, pasienyje su Lenkija gali būti sutelkta nuo 1 tūkst. iki 5 tūkst. neteisėtų migrantų.

VIDEO: Lenkija užkirto kelią migrantų bandymui prasiveržti į šalies teritoriją iš Baltarusijos

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko per 4,2 tūkst. migrantų, tačiau rugpjūtį pasieniečiams pakeitus taktiką į šalį neįleisti dar beveik 6 tūkst. asmenų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija. Vidaus reikalų ministerija paaštrėjus situacijai siūlo pasienyje įvesti nepaprastąją padėtį.

VIDEO: Šūvių garsai Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius