Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 26

I.Šimonytė: šešėlinis milijardas litų nėra laužtas iš piršto (atnaujinta 12.51 val.)

Planas kitais metais iš kontrabandos ir šešėlio ištraukti milijardą litų nėra laužtas iš piršto, tačiau gali būti sunkiai įgyvendinamas, pripažįsta finansų ministrė Ingrida Šimonytė.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Antradienį Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) posėdyje kitų metų nacionalinio biudžeto projektą pristačiusi finansų ministrė buvo paprašyta pagrįsti planus iš šešėlio ir kontrabandos į šviesą ištraukti milijardą litų.

„Jeigu milijardą būtų galima taip lengvai pasisemti, jis jau būtų tikrai pasemtas. Nėra taip paprasta su šešėline ekonomika, kad nuėjai už miško, nukirtai galvą slibinui ir visi džiaugiasi pinigais“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Jos teigimu, planas iš šešėlinės ekonomikos ištraukti milijardą litų nėra laužtas iš piršto. Tam tikri skaičiai esą rodo potencialą tai padaryti, todėl reikia pamėginti. „Turime dėti visas pastangas, kad tas būtų padaryta. Nemanau, kad tai yra vien Finansų ministerijos uždavinys. Verslas taip pat turi tarti ne paskutinį žodį, teikdamas savo pasiūlymus, kaip tą padaryti“, – žurnalistams sakė ministrė.

B.Lubys: milijardas – per maža suma

LPK prezidentas Bronislovas Lubys sakė, kad vienas milijardas yra „ryškiai sumažintas“ skaičius.

„Vyriausybė, jeigu norės, su visom institucijom, kurios Lietuvoje yra, ištraukti tikrai gali. Jeigu norės, pabrėžiu. Jeigu norės tik žodžiais ir deklaruos, kad tą reikia daryti, gal kažkur padidės ištraukimas, bet jis bus palyginti mažas“, – kalbėjo B.Lubys.

Anot jo, siekiant iš kontrabandos ir šešėlio išpešti papildomų pajamų reikia koncentruotis į tokius dalykus kaip kontrabandinis benzinas, cigaretės. „Galimybės, mano supratimu, yra“, – kartojo LPK prezidentas.

Nepavykus, mažės asignavimai

Paklausta, ką ketinama daryti, jeigu nepavyktų iš šešėlio gauti planuojamo milijardo litų, finansų ministrė sakė: „yra specialus komitetas iš mažus biudžetus valdančių ministrų, kurie turi įpareigojimą su didelius biudžetus valdančiais ministrais ieškoti struktūrinių sprendimų jų srityse. Tai žinoma nėra lengva, bet tikiuosi, kad mums pavyks parengti pasiūlymus per artimiausius kelis mėnesius.“

Ministrė vylėsi, kad tie siūlymai nenueis perniek ir bus naudingi ateityje, svarstant klausimą, kaip suglausti pajamų ir išlaidų žirkles.

„Jeigu nepavyks to padaryti, visada lieka senas išbandytas būdas mažinti asignavimus vienodu procentu, kas mano supratimu yra išsisėmęs metodas ir todėl nepageidautinas metodas niekam“, – dėstė I.Šimonytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius