Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 13 /17:34

Į TS-LKD pirmininkus kandidatuojantis aštuoniasdešimtmetis Vytautas Landsbergis: „Amžius – ne tik tai, kas parašyta pase“

Pernai 80-ies metų jubiliejų atšventęs europarlamentaras Vytautas Landsbergis dar negalvoja apie poilsį. Vienas iškiliausių atkurtos Lietuvos politikų metė iššūkį Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderiui Andriui Kubiliui ir dalyvauja partijos pirmininko rinkimuose. Savo pozicijas konservatorių bastionu vadinamame Kaune V.Landsbergis mėgino sustiprinti šeštadienį sukvietęs savo šalininkus į Sporto halę.
Susitikimas su Vytautu Landsbergiu
Vytautas Landsbergis / Aliaus Koroliovo nuotr.

Dėl TS-LKD pirmininko posto taip pat varžosi Valentinas Stundys ir europarlamentarė Laima Andrikienė. Rinkimai numatomi balandžo antroje pusėje.

Halėje buvęs valstybės vadovas V.Landsbergis pristatė konservatorių partijos ateities viziją bei kryptis, kuriomis besiremdama partija, politiko teigimu, turėtų stiprinti savo įtaką visuomenėje ir galias ginti laisves, vertybes bei demokratinę pažangą. Po valandą truksiančio „draugiško susitikimo“ vyks koncertas.

Papildyta 17.13 val.: Į Sporto halę apie 17.45 val. atvykusį firmine tautiška juostele vietoje kaklaraiščio pasidabinusį Vytautą Landsbergį prie įėjimo pasitiko transparantus su užrašais „Už aukų prasmę ir pavasarį“, „Už tikėjimą“, „Už tautą ir žmogų“, „Už viltį ir ateitį“, „Už pavasarį“ rankose laikantys garbaus amžiaus žmonės. Išimtis – dvi jaunos mergaitės, laikiusios plakatą „Už Žalgirį“ ir dalinusios ateinantiems lipdukus su užrašu „Su Vytautu už Lietuvą“ ir „Aš (širdelė) Vytautą“. Viena moteris, maloniai nustebusi gavusi tokį lipduką, paprašė dar kelių: „Ir anūkams duokit“.

Aliaus Koroliovo nuotr./Susitikimas su Vytautu Landsbergiu
Aliaus Koroliovo nuotr./Susitikimas su Vytautu Landsbergiu

Į V.Landsbergio rinkimų štabo organizuotą renginį atvyko Vytautas Juozapaitis, Naglis Puteikis, Česlovas Stankevičius, Kazimieras Kuzminskas, Vladas Vitkauskas, Arimantas Dumčius.

Į salę įėjusį V.Landsbergį maždaug tūkstantis susirinkusiųjų pasitiko audringais plojimais. Į sceną užlipęs politikas renginį pradėjo Tautiškos giesmės giedojimu.

Profesorius apie 40 minučių kalbėjo apie teisybės, teisingumo valstybėje poreikį. Minėjo, kad vaikai žiaurėja matydami netvarką šeimoje ir valstybėje.

„Man labiausiai rūpi Lietuvos gyvybingumas, nes tik tokia ji išliks“, – sakė V.Landsbergis. Jo teigimu, narkotikai, alkoholis yra žudikai, o į jų liūną stumia nemeilė. Jis ragino jaunimą aktyviau įsilieti į partijos veiklą ir valstybės valdymą: „Juk tai jūsų šalis. Ateikit, imkit, valdykit!“.

Papildyta 17.35 val.: Partijai reikia permainų

– Kodėl kandidatuojate į partijos pirmininko postą? – žurnalistai paklausė V.Landsbergio.

– Noriu kai ką pasakyti ir kad tai būtų išgirsta. Manau, kad Lietuvoje reikia dvasinių permainų ir nepakenktų šiek tiek permainų ir mūsų partijai. Gali būti, kad per suvažiavimą bus padaryti kai kurie įstatų pataisymai, papildymai, tame tarpe ir tai, ką jau seniai buvome svarstę – vadovų rotacija. Kad nebūtų amžinai sėdinčių ir nesikeičiančių.

Kadangi vyksta demokratiniai rinkimai partijos viduje, tai yra proga patikrinti – gal ir dabar jau įvyks rotacija ateinantiems dvejiems metams.

– Ar nebijote susiskaldymo partijoje?

– Kodėl ji turi susiskaldyti? Jeigu vyksta tvarkinga, periodiška rotacija, tai ką, kiekvieną kartą kitokia partija pasidaro? Nepasidaro. Su Kubiliumi, ir su Andrikiene, ir su Stundžiu esame kartu. Tai nėra keturios partijos, kurios dabar konkuruoja.

Deja, tenka Lietuvoje matyti ir visai jaunų žmonių, kurie tuo pačiu yra labai seni.

– Jūsų amžius nebūtų kliūtis eiti tokias pareigas?

– Amžius – ne tik tai, kas parašyta pase. Deja, tenka Lietuvoje matyti ir visai jaunų žmonių, kurie tuo pačiu yra labai seni. Nieko nesidominčių, viską užmetusių, nusivylusių. Tai kur čia tas amžius? „Pastatykite“ tokį jauną, tai katastrofa bus.

Programoje – kritika A.Kubiliui

Viešai skelbiamoje rinkiminėje programoje politikas nevengia netiesioginės kritikos dabartiniam partijos pirmininkui A.Kubiliui ir teigia, kad „Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai turėtų atsisakyti technokratinių valdymo ir politikos formavimo metodų, dėl kurių vadovaujantys asmenys kai kada nutolsta ir atitrūksta nuo partijos eilinių ir pačios visuomenės“.

V.Landsbergis taip pat pabrėžia, kad „negeras reiškinys yra arogancija mažiau arba kitaip suprantančiam, tad juolab – pakrikimas pačios partijos struktūrose. Grupuotės, polinkiai primesti savo valią ir valdyti formalia jėga, tai netikę bruožai. Pažiūra, neva geresnių už mus nėra, o todėl ir atidumas kitam nereikalingas, gali vesti link puikybės ir į partijos nuosmukį, net valstybės nusilpimą ir pražūtį. Pirminis vaistas organizacijos viduje būtų vadovų rotacija. Iki skyrių“.

Antrą kadenciją Europos parlamente dirbantis V.Landsbergis akcentuoja „nutolimą nuo Sąjūdžio pirmojo laikotarpio sampratos, kad veiksminga politinė jėga tiesiog privalo apimti, bent pažinti, justi mažesnes tautines bendrijas, neskatinti jų izoliavimosi, juolab į kokias nacionalistines partijas“.

„Nebijokim idealizmo, šiukštu neskatinkim primityvaus pseudopolitinio karjerizmo. Šioje takoskyroje glūdėdavo dalis mūsų tapatybės – kuo skiriamės nuo kitų partijų, – tad ir nepraraskime. Skatinkime savo jaunimą darbui, kurio prasmė ne vien alga su priedais; raginkime, kad dalyvautų ir veiktų nevyriausybinėse organizacijose. Jauskimės artimi ir solidarūs. Artimo meilė, bent artimo jausmas visų kartų apimtimi tebūnie mūsų savastis“, – rinkiminėje programoje rašo V.Landsbergis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius