-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 01

I.Marčiulionytė dėl UNESCO vadovo posto varžysis su kandidatais iš Afrikos, Europos ir Lotynų Amerikos

Sekmadienį pasibaigus kandidatų į Jungtinių Tautų (JT) švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) vadovus iškėlimo terminui paaiškėjo, kad lietuvei Inai Marčiulionytei dėl šio posto 2009–2013 metų kadencijai teks varžytis su kandidatais iš Šiaurės Afrikos, Europos ir Lotynų Amerikos, rašo tarptautinis naujienų tinklalapis universityworldnews.com.
Lietuvos ambasadorė UNESCO Ina Marčiulionytė
Lietuvos ambasadorė UNESCO Ina Marčiulionytė / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Šios organizacijos būstinėje Paryžiuje praėjusią savaitę buvo intensyviai kalbama apie tai, kas taps naujuoju UNESCO generaliniu direktoriumi, kai spalio mėnesį iš šio posto pasitrauks 10 metų jame dirbęs japonas Koichiro Matsuura.

Europos Sąjunga atrodo labai susikaldžiusi... Jei su jais pasikalbi, nuomonė, kurios jie laikėsi dar prieš mėnesį, kaip atrodo, keičiasi, – sakė I.Marčiulionytė.Savo kandidatūras iškėlė diplomatai ir politikai iš Lietuvos, Alžyro, Bulgarijos, Ekvadoro ir Egipto, o vyriausybės dėl jų balsuos spalio mėnesį.

Pretendentas ragino deginti knygas

Favoritu buvo laikomas Egipto kultūros ministras, 71 metų Faroukas Hosnis, kuris savo kandidatūrą iškėlė 2007-aisiais. Jis užsitikrino vieningą Arabų Lygos paramą, įveikė pirmuosius varžovus iš Maroko bei Omano ir sulaukė Afrikos Sąjungos (AS) paramos.

Tačiau pernai F.Hosnis, kuris yra abstrakčiojo meno kūrėjas ir ilgiausiai dirbantis prezidento Hosnio Mubarako ministras, išprovokavo diplomatinį ginčą, nes pareiškė, kad pats sudegintų visas knygas hebrajų kalba, jei jų bent vien būtų rasta kokioje nors Egipto bibliotekoje.

Praėjusią savaitę F.Hosnis atsiprašė už šiuos savo išsakytus komentarus. „Aš esu taikus žmogus. Žinau, kad taiką laiduoja supratimas ir pagarba. Dėl šių vertybių aš noriu sugrįžti prie savo žodžių, kuriuos pasakiau 2008 metų gegužę ir kurie buvo suprasti kaip raginimas deginti knygas hebrajų kalba. Kai kuriuos žmones šie žodžiai šokiravo, ir aš tai suprantu“, – rašė ministras.

Komentare ministras rašė, kad šis jo pareiškimas nebuvo „iš anksto apgalvotas“  ir juo tesiekta išreikšti „pasipiktinimą“ palestiniečių padėtimi žydų valstybės okupuotose teritorijose.

Izraelis pareiškė griežtą pasipiktinimą šiuo pareiškimu, tačiau vėliau nurodė neprieštaraujantis, kad F.Hosnis, kuris daugiau nei du dešimtmečius užima Egipto kultūros ministro postą, galėtų siekti tapti naujuoju UNESCO vadovu.

„Aišku, kad Jungtinės Valstijos ir Izraelis gana intensyviai dirba, kad pasipriešintų Hosnio kandidatūrai“, – savo ruožtu sakė „Americans for Unesco“ viceprezidentas Johnas Daly.

Rytų Europa turi dvi kandidates

Pastaraisiais dešimtmečiais UNESCO vadovai buvo iš Afrikos, Azijos, Šiaurės Amerikos ir Vakarų Europos, tad pagal nerašytą susitarimą kitas šios organzacijos vadovas turėtų būti iš arabų valstybių, Lotynų Amerikos arba Rytų Europos.

Rytų Europa turi dvi kandidates, ir tai galėtų sutrukdyti kuriai nors vienai iš jų gauti pakankamai balsų. 47 metų I.Marčiulionytę, Lietuvos ambasadorę UNESCO remia Baltijos valstybės, be to, ji sako užsitikrinusi kelių kitų Europos šalių paramą, nors tų šalių ir nenurodo.

58 metų Irina Bokova, Bulgarijos karjeros diplomatė ir ambasadorė Paryžiuje, trumpą laiką dirbo užsienio reikalų ministre ir buvo iškėlusi savo kandidatūrą į prezidentus. Norą vadovauti UNESCO ji pareiškė prieš metus ir jau lankėsi Azijos valstybėse, kur stengėsi užsitikrinti paramą.

Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva oficialiai remia F.Hosnį, vildamasis sulaukti arabų paramos Brazilijos vietai pertvarkytoje JT Saugumo Taryboje.

JAV atstovas UNESCO Stevenas Engelkenas sakė, jog Vašingtonas dar nenusprendė, ką remti, tačiau Afrikos, arabų ar Azijos šalys, arba tie patys europiečiai, jei balsuotų išvien, gali balsais lengvai nugalėti JAV.

Toli gražu ne visi mano, kad F.Hosnis nebeturi galimybių laimėti. Anksčiau jam yra pavykę atsitiesti po prieštaringų vertinimų audrų, be to, jis yra užsitikrinęs vieningą arabų valstybių paramą, nors vieni metai prieš savo kandidatūros iškėlimą sukritikavo hidžabus ir sulaukė reikalavimų atsistatydinti.

Daugelis šalių neapsisprendusios

„Europos Sąjunga atrodo labai susikaldžiusi... Jei su jais pasikalbi, nuomonė, kurios jie laikėsi dar prieš mėnesį, kaip atrodo, keičiasi“, – sakė I.Marčiulionytė, kuri pridūrė: „Daugelis šalių vis dar negali apsispręsti, ką norėtų paremti“.

F.Hosniui prarandant paramą, iškilo kitų arabų kandidatų. Kambodža pasiūlė buvusį Alžyro užsienio reikalų ministrą ir Tarptautinio Teisingumo Teismo Hagoje vadovą Mohamedą al Bejawi.

Būdamas 81 metų amžiaus jis galėtų būti tik nominalus vadovas ar „laikinasis“ generalinis direktorius, sako diplomatai, kurie taip pat atkreipia dėmesį į negailestingą egiptiečių kampaniją prieš jį. Tačiau net jei jis pasitrauktų, jo kandidatūra vis tiek rodo, kad įsivaizduojamas arabų konsensusas dėl F.Hosnio yra netvirtas.

Taip pat buvo pasiūlytas kitas alžyrietis – 66 metų Mouniras Bouchenakis, kuris yra su UNESCO susijusio Tarptautinio Italijos kultūros vertybių studijų ir išsaugojimo centro generalinis direktorius.

Šis archeologas vienu metu buvo populiarus UNESCO generalinio direktoriaus padėjėjas kultūrai, bet kai kas sako, kad jis yra pernelyg siauros srities specialistas ir neturi politinio darbo patirties.

Dar figūruoja mažai žinoma kandidatė iš Lotynų Amerikos ekvadorietė 48 metų Ivonne Baki, Andų parlamento pirmininkė. Ji yra užsitikrinusi simbolinę Andų Bendrijos, grupės „Merkosur“ ir Centrinės Amerikos parlamentų paramą, bet turi užsitikrinti didesnę valstybių vyriausybių paramą.

I.Baki, menininkė, buvusi prekybos ir pramonės ministrė, kandidatė į prezidentus, buvusi ambasadorė Jungtinėse Valstijose, yra libaniečių kilmės ir vadina save kompromisine kandidate su arabų mandatu. „Gimiau Ekvadore, bet taip pat jaučiuosi didelė arabė. Arabiškai kalbu net geriau nei ispaniškai“, – sako ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius