Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 04

IAE nori atsisakyti planinio remonto (papildyta 16.34 val.)

Ignalinos atominė elektrinė (IAE), kuri bus uždaryta šių metų pabaigoje, nori atsisakyti rugsėjo mėnesį planuoto vienintelio veikiančio reaktoriaus remonto. Su šiuo prašymu IAE vadovai kreipėsi į Valstybinės atominės energetikos saugos inspekciją (VATESI).
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

„Įrenginių padėtis yra gera, todėl balandį mes kreipėmės į VATESI, prašydami leisti nestabdyti reaktoriaus. Gruodžio pabaigoje jis bus stabdomas visiškai, todėl nėra prasmės remontuoti“, – naujienų agentūrai BNS sakė IAE direktorius Viktoras Ševaldinas.

Būtų geriau tą mėnesį padirbėti ir LEO LT mažiau elektros pirktų iš kitų tiekėjų, – sakė IAE vadovas Viktoras Ševaldinas.

Tai 15min.lt patvirtino ir IAE technikos direktorius Genadijus Negrivoda. Jo teigimu, blokas dirba saugiai, todėl jo stabdyti nereikia. „VATESI sutiko mums atsakyti iki gegužės 28 dienos. Mes laukiam, ir tiek“, – kalbėjo G.Negrivoda.

Jei inspekcija reikalaus remontuoti reaktorių, jis galėtų būti tvarkomas kiek trumpiau – ne 30, o 15 dienų.

Kaip 15min.lt sakė VATESI viršininkas Gytis Maksimovas, inspekcija balandžio mėnesį pranešė Vyriausybei ir Energetikos ministerijai apie IAE vadovybės planus šiemet nestabdyti 2-ojo bloko dėl kasmetinio planinio remonto.

„Ignalinos AE šiuo metu VATESI yra pateikusi peržiūrėti atinkamus techninius sprendimus, jie yra analizuojami. Pateiktą informaciją VATESI planuoja išnagrinėti artimiausiu metu ir informuoti apie priimtą sprendimą. Analizuodama pateiktus dokumentus VATESI tvirtai laikysis branduolinės saugos prioriteto principų ir griežtai kontroliuos, kad elektrinė būtų saugiai eksploatuojama“, – kalbėjo G.Maksimovas.

„Būtų geriau tą mėnesį padirbėti ir LEO LT mažiau elektros pirktų iš kitų tiekėjų. Palyginti su jų kainomis, mes parduodame beveik veltui“, – sakė V.Ševaldinas.

Energetikos ministrui reikalaujant, kad nacionalinė energetikos bendrovė LEO LT nuo liepos elektrą atpigintų 4 centais už kilovatvalandę, LEO LT vadovas Rimantas Vaitkus praėjusią savaitę pareiškė, kad vienas svarbiausių šaltinių galėtų būti nestabdyti IAE dėl numatyto eilinio remonto.

Konkretus planas, kaip sumažinti elektros tarifą vartotojams, LEO LT stebėtojų tarybai turėtų būti pateiktas šią savaitę.

Papildyta 16.34 val.: Pasak energetikos ministro Arvydo Sekmoko, siūlymas nestabdyti reaktorių dėl planinio remonto atsirado taupymo sumetimais. Nestabdant antrojo reaktoriaus būtų galima didesnį elektros gamybos kiekį perkelti Ignalinos atominei elektrinei ir taip mažinti elektros tarifą.

„Mano nuomone, jei saugu nestabdyti, reikėtų nestabdyti“, – sakė A.Sekmokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius