-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 04

Ieškome kiaulių: IX forto muziejaus teritorijoje – ir nepageidaujami „eksponatai“

Atokus miško keliukas, vedantis link Kaune veikiančio IX forto muziejaus aikštelės, pavasarį virsta tikru sąvartynu. Neatsakingų kauniečių muziejui dovanojamų „eksponatų“ sąraše – padangos, buitiniai rakandai bei įvairios automobilių dalys, teršiantys ne tik gamtą, bet ir lankytino objekto įvaizdį.
Šiukšlių krūva Kaune, prie įvažiavimo į IX forto muziejaus aikštelę
Šiukšlių krūva Kaune, prie įvažiavimo į IX forto muziejaus aikštelę / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tokį šiukšlyną 15min fotožurnalistas užfiksavo prabėgus pirmajam balandžio savaitgaliui. Keliukas, kurio pašonėje gulėjo sukrautos padangos, liuminescencinės lempos, automobilių dalys ir net kalėdinė eglė, veda į IX forto muziejaus aikštelę, link memorialo.

Muziejaus direktorė Jūratė Zakaitė prisipažįsta, sąvartynai čia išauga dažnai. Šaldytuvai, orkaitės, prezervatyvai, alaus ir šampano buteliai, anot jos, yra žmonių įsivaizduojančių, kad Kauno IX forto muziejus ir jo teritorija yra parkas, pasivaikščiojimų po šį parką palikimas.

„Buvusios katilinės teritorija šiukšlintojams – itin paranki. Čia atokus miškiukas. Labai dažnai randame buitinių atliekų, baldų, šaldytuvų. Štai padangas kurį laiką sandėliuojame ir tik prikaupus didesnį jų kiekį, paprašome Šilainių seniūnijos pagalbos. Seniūnas visuomet sutinka padėti – išveža tuos šiukšlių kalnus“, – teigė J.Zakaitė.

Tik muziejaus ūkvedys pašalina vieną, netrukus toje pat vietoje išdygta nauja atliekų krūva. Pirmenybė tvarkant teritoriją, pasak J.Zakaitės, teikiama šunų fekalijoms išrankioti ir žolei nušienauti. Deja, muziejus nėra privati įstaiga ir negali samdyti daugiau personalo, nei yra numatyta steigėjo patvirtintuose pareigybių sąrašuose.

Nė vieno šiukšlintojo darbuotojai dar nėra nutvėrę, tad iš kur jie atkeliauja, ar tai – Šilainių gyventojai, spėti J.Zakaitė nesiryžta. Iš viso IX forto muziejus užima 54 hektarų teritoriją, tad tvarkyti išties yra ką.

Pasak Šilainių seniūno Virginijaus Naruševičiaus, didžiausias sąvartynas Šilainiuose dažniausiai sukuriamas prie Linkuvos dvaro, Mosėdžio gatvės pabaigoje.

„Stengiamės užbėgti įvykiams už akių, o ne tik kuopti jau šiukšlynais virtusias vietas. Štai praėjusį sekmadienį nusprendžiau įgyvendinti akciją. Tiesiog savo iniciatyva išvažiavau pasivažinėti Šilainių gatvėmis ir pričiupau „nusikaltimo vietoje“ tris šiukšlintojus. Kuršių, Baltijos gatvėse ir Baltų pr. Du krovė namų rakandus prie konteinerių, o vienas jau buvo iškrovęs. Priverčiau susikrauti ir išsivežti“, – teigė seniūnas.

Keisčiausia jam yra tai, kad atliekų surinkimo aikštelė, į kurią gyventojai gali nemokamai atvežti padangas, stambiagabarites, statybines atliekas, yra įsikūrusi toje pačioje Kuršių gatvėje. Tad toks neatsakingumas itin stebina.

Kviečiame ir jus nelikti abejingus ir sugėdinti šiukšlinančius: nufotografuokite gamtoje ar viešoje vietoje aptiktas šiukšlių krūvas ir atsiųskite jas 15min redakcijai el. paštu ieskome@15min.lt. Nepamirškite pateikti kuo detalesnį vietos aprašymą – galbūt ji ir išduos šiukšlinantį kaltininką?

15min ne tik publikuos jūsų tekstus ir nuotraukas bei taip sugėdins kiaulintojus. Nuotraukas ir prikiaulinimo vietos adresą nusiųsime už švarą ir tvarką tame rajone atsakingai institucijai. O gal patys pasirūpinsite išvalyti jūsų mieste ar rajone prišiukšlintą vietą? Atsiųskite nuotrauką, kaip tvarkote aplinką. Kiaulintojus – gėdinsime, švarintojams – dėkosime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius