Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 07 /16:59

Igorio Achremovo maža pergalė: Vilniaus pataisos namai jau sutinka vėl tarpininkauti dėl žurnalisto žudiko lygtinio paleidimo

Už žurnalisto Vito Lingio nužudymą nuteisto Igorio Achremovo gynėjai, galima sakyti, be teismo pasiekė, kad garsiajam kaliniui būtų sudarytos įstatymuose numatytos lygtinio paleidimo į laisvę sąlygos.
Igoris Achremovas
Igoris Achremovas / Kadras iš TV3 žinių

Antradienį netikėtai paaiškėjo, kad Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) teisėjų kolegijai nebereikės nagrinėti nuteistojo Igorio Achremovo skundo byloje, kurioje atsakovu yra patrauktas Kalėjimų departamentas, o trečiuoju asmeniu įtraukti Vilniaus pataisos namai.

Pakvipus teismais, pataisos įstaigos administracija geranoriškai sutiko vėl tarpininkauti dėl ilgiausiai Lietuvoje kalinamo asmens lygtinio paleidimo, nors anksčiau tam kategoriškai prieštaravo.

Jau ilgiau nei 18 metų už grotų esantis I.Achremovas dabar laukia, kol Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas gaus ir išnagrinės Vilniaus pataisos namų administracijos teikimą dėl jo paleidimo.

I.Achremovo advokatas Dalius Boreika antradienį VAAT posėdyje priminė, kad nuteistasis buvo apskundęs Vilniaus pataisos namų administracijos atsisakymą tarpininkauti teismuose dėl šio nuteistojo lygtinio paleidimo. 

Teisininkas nuolat akcentuoja, kad toks atsisakymas neteisėtas, nes šį pataisos namų atstovų vaidmenį numato įstatymai.

I.Achremovui su gynėjais teko kreiptis į Kalėjimų departamentą (KD), kad įpareigotų pataisos namus imtis tarpininko vaidmens. Tačiau KD atstovai atmetė skundą kaip nepagrįstą.

Tačiau vos tik I.Achremovas su advokatais pateikė skundą dėl KD veiksmų teismui, Vilniaus pataisos namai padarė viską, ko prašė pareiškėjas.

Teisme advokatas D.Boreika konstatavo, kad nagrinėti bylos nebėra prasmės.

Nutartį VAAT planuoja skelbti popietę, tačiau teisėjų kolegijos vadovas iškart prasitarė, kad netenkinti I.Achremovo ir jo gynėjo prašymo dėl skundo atsiėmimo nėra jokių prielaidų.

Buvęs Boriso Dekanidzės parankinis

Kaip žinoma, už dienraščio „Respublika“ žurnalisto V.Lingio nužudymą, įvykdytą 1993 metų spalio 12 dieną Vilniuje, 1994-ųjų rudenį buvo nuteisti „Vilniaus brigados“ vadeiva B.Dekanidzė ir trys jo parankiniai: I.Achremovas, Viačeslavas Slavickis bei Borisas Bobičenka.

B.Dekanidzei teismas skyrė išimtinę mirties bausmę, ji buvo įvykdyta.

I.Achremovui taip pat skirta mirties bausmė, tačiau tuo pačiu nuosprendžiu ji pakeista į laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

2004 metų sausį Vilniaus apygardos teismo sprendimu, nuteistajam laisvės atėmimo bausmė sumažinta iki 25 metų. Remiantis šia nutartimi, į laisvę jis turėtų išeiti 2018 metų spalio 21 dieną.

Valdžia negailestinga

Nors pavyzdingu elgesiu ir nuoširdžia atgaila garsėjantis 47 metų I.Achremovas atitinka visus formalius lygtinio paleidimo kriterijus, teisėjai ir prokurorai jam yra negailestingi. Tiesa, 2010 m. gegužės 6 d. Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas buvo patenkinęs Pataisos namų atstovų teikimą dėl I.Achremovo lygtinio paleidimo. Tam neprieštaravo net posėdyje dalyvavusi prokurorė, kuriai, vos grįžusiai į prokuratūros būstinę, liepta persigalvoti.

Netrukus aukštesnės instancijos teismas patenkino prokurorų apeliacinį skundą ir panaikino I.Achremovui palankią nutartį.

Pastarasis I.Achremovo bandymas ištrūkti į laisvę 2011 m. vasarą buvo jau aštuntasis, tąkart nepriekaištingos reputacijos kalinį užstojo net Lietuvos stačiatikių bažnyčios Šventosios Dvasios vienuolyno dvasininkas Vitalijus Mockus bei Lietuvos kalinių globos draugijos atstovas Vaidotas Jakubonis. Kalinių globėjai buvo pateikę teismui raštą apie tai, jog I.Achremovo nepaleidimas išryškina mūsų teismų sistemos ydas ir verčia abejoti, ar Lietuvoje apskritai yra teisingumas.

Netikėta tai, jog tąkart Vilniaus pataisos namų administracijos atstovai atsisakė tarpininkauti dėl I.Achremovo lygtinio paleidimo (tačiau teikimą teismui parengė ir pateikė). Argumentai: kad jis nuteistas už sunkų nusikaltimą ir kad dar liko didelė neatliktos bausmės dalis.

Daug metų nerasdamas teisybės Lietuvoje, I.Achremovas yra kreipęsis į Europos Žmogaus Teisių Teismą Strasbūre.

Papildyta 16.59 val. Vilniaus apygardos administracinio teismo pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė antradienio pavakarę pranešė, kad teisėjų kolegija patenkino pareiškėjo I.Achremovo prašymą ir administracinę bylą nutraukė.

Ši Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartis per 7 dienas gali būti skundžiama atskiruoju skundu Lietuvos vyriausiajam  administraciniam teismui per Vilniaus apygardos administracinį teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius