Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 06

Įmonės raginamos tinkamai atsikratyti elektronikos šiukšlių

Atliekų perdirbėjų žiniomis, kasmet privačiose ir valstybinėse Lietuvos įmonėse bei gyventojų namuose susidaro apie 50 000 tonų elektros ir elektronikos atliekų.
Nereikalingą elektroniką bus galimą atnešti prie parduotuvių. EEPA įspėja, kad  išmesti atliekas šalia konteinerių griežtai draudžiama.
Praėjusiais metais surinkta ir perdirbta apie 9 tūkst. tonų elektronikos atliekų. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Atliekų tvarkytojai UAB „Žalvaris“ ragina įmones jomis atsikratyti ir skelbia socialinę ir ekologinę akciją „Sveikinkis su gamta drąsiai!“.

Visą balandžio mėnesį Klaipėdos ir kitų didžiųjų miestų gyventojai ir įmonės turės galimybę nemokamai atsikratyti elektros ir elektronikos atliekomis. 

Kasmet į rinką patenka 35–40 tūkst. tonų įvairių elektros ir elektronikos prietaisų. Sugedus buitiniams prietaisams ar darbo priemonėms, Lietuvoje per metus susikaupia panašus kiekis elektronikos atliekų.

Pagal Europos Sąjungos reikalavimus nuo 2008 m. kasmet Lietuva privalo surinkti ir perdirbti ne mažiau kaip 4 kg elektronikos atliekų vienam gyventojui.  2009 metais buvo surinkta ir perdirbta 9 tūkst. t. UAB „Žalvaris“ surinko 1 400 t elektronikos atliekų.

„Nuolat dirbdami su įmonėmis pastebėjome, kad jose kaupiasi dideli kiekiai elektronikos atliekų – kompiuterinės ir organizacinės technikos, smulkių ir stambesnių buitinių prietaisų. Net ir nenaudojama ši įranga nuolat neigiamai veikia ne tik aplinką, bet ir žmogaus sveikatą. Manome, kad pats laikas paskatinti įmones pasenusiais prietaisais atsikratyti. Juolab, kad tokio greito ir patogaus būdo priduoti nereikalingą elektroniką iki šiol privačios ir valstybinės įmonės neturėjo,“ – teigė bendrovės komercijos vadovas Sigitas Ašmonas. 

Prie šios aplinkosauginės iniciatyvos „Žalvaris“ ragina aktyviau prisijungti įmones, nes iki šiol didžioji dalis elektronikos atliekų buvo renkama iš gyventojų. Manoma, kad įmonėse per metus galėtų susikaupti apie 1000 t elektronikos atliekų.  Tikėdamasi įmonių bei valstybinių institucijų sąmoningumo ir aktyvumo, bendrovė šiemet planuoja surinkti ir perdirbti dvigubai daugiau elektros ir elektronikos šiukšlių.

Iš klaipėdiečių elektronikos atliekos bus surenkamos tris balandžio šeštadienius: balandžio 1, 17 ir 24 d. Balandžio 17-ąją „Žalvario“ darbuotojai prisijungs prie akcijos „Darom‘10” ir nenaudojamus elektros ir elektronikos prietaisus surinks iš akcijos organizatorių numatytų vietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius