-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 22

„Infobalt“ palaiko įrašančios garso ir vaizdo įrangos apmokestinimą

Mokesčiai už Lietuvoje parduodamą įrašančią garso ir vaizdo įrangą, kompiuterių standžiuosius diskus, atminties korteles bei USB atmintines turi būti įvesti, tačiau labai svarbu nustatyti protingą šių mokesčių dydį, įsitikinęs asociacijos „Infobalt“ viceprezidentas Vytautas Vitkauskas.
Didžėjaus plokštelė
Didžėjaus plokštelė / Socialelevation.com nuotr.
Temos: 1 „Infobalt“

„Vienareikšmiškai pasisakome už mokesčius. Norime, kad mūsų autoriai ir atlikėjai nebadautų. Tačiau kvestionuojame tų mokesčių dydį. Gyvename ir esame Europos Sąjungos sudėtyje. Muitų tarp atskirų valstybių nėra, todėl mums didžiausią nerimą kelia tai, kad naujų mokesčių įvedimas pakels įrangos, parduodamos Lietuvoje, kainas“, – pirmadienį po susitikimo Vyriausybėje žurnalistams sakė V.Vitkauskas.

Jis taip pat akcentavo, kad asociacijai susirūpinimą kelia dar vienas klausimas – LATGA ir AGATA skirstomi pinigai.

„Antras klausimas – kaip tie pinigai paskirstomi? Pinigus autoriams skirsto LATGA, atlikėjams – AGATA. Ši funkcija joms deleguota valstybės, tačiau mokesčių paskirstymai daromi neefektyviai. Administracinės mokesčių paskirstymo išlaidos per didelės“, – sakė „Infobalt“ viceprezidentas.

Pasak jo, 2009 m. Lietuvoje autoriams iš viso surinkta 14 mln. litų, tačiau autoriai gavo tik 4,8 mln. litų. „Todėl ir kalbame, kad norime remti Lietuvos autorius ir dainų atlikėjus, bet tada galbūt reikėtų daryti fondus ir per tuos fondus surinktus pinigus tiesiogiai ir skirstyti. Kad autoriai ir atlikėjai žinotų, kas kiek gavo“, – kalbėjo V.Vitkauskas.

Paklaustas, kokia praktika šiuo klausimu yra kitose Europos Sąjungos valstybėse, „Infobalt“ viceprezidentas teigė, kad čia yra per dešimt skirtingų pozicijų, kurios skirtingose valstybėse apmokestinamos skirtingai. Tačiau yra trys pozicijos, dėl kurių vieningai sutariama. Viena iš jų – tuščios laikmenos turi būti apmokestintos.

V.Vitkauskas pažymėjo, kad šiuo metu kalbėti, kad Lietuvoje reikėtų maksimaliai viską apmokęstinti negalima. „Tokiu atveju pirmiausiai balsuočiau už tai, kad kiekvienam piliečiui pajamo būtų pakeltos keturis kartus, tada ir būsime pasiruošę už viską mokėti“, – kalbėjo V.Vitkauskas.

Pasiteiravus, kiek galėtų augtų įrenginių kainos, juos apmokestinus, „Infobalt“ viceprezidentas teigė šiuo metu negalįs to pasakyti. „Įvairiai, dabar bijočiau pasakyti. Tai yra gana jautrus dalykas ir tos įrenginių kainos gali pasidaryti tokios, kad jų neapsimokės pirkti. Turim labai liūdnų pavyzdžių. Ispanijoje, pavyzdžiui, „I–pod“ apmokestinamas 180 eurų. Ar galite įsivaizduoti, kad kas nors pirks „I–pod'ą“, kai vien tik mokesčių tokie dydžiai?“, – kalbėjo V.Vitkauskas.

Pasak jo, Vyriausybės pasitarime nutarta šį klausimą pavesti svarstyti kultūros, ūkio, teisingumo ir finansų ministrams, kartu su AGATA, LATGA bei „Infobalt“ atstovais.

Leidžia legaliai kopijuoti

Savo ruožtu režisierius Arūnas Matelis teigia, kad šiuo metu šalies Vyriausybė leidžia Lietuvos piliečiams legaliai daryti kopijas. „Tai autoriams kyla klausimas – jeigu kažkam leidžia kopijuoti mūsų filmus, kas mums tai kompensuoja? Jei aš jums visiems pasakyčiau, kad galite su taksi pavažiuoti du papildomus kilometrus, tai jūs paklaustumėte, kas jums kompensuos tas išlaidas. Šiuo atveju autoriai turi teisę reikalauti  padengti tuos nuostolius, kuriuos jie patiria dėl teisėto sutikimo kopijuoti jų kūrinius“, – dėstė A.Matelis.

Paklaustas, kiek, jo manymu, galėtų būti apmokestintos įvairios laikmenos, A.Matelis teigė, kad apie 3 proc. produkto kainos.

Kokias laikmenas – tai jei vienas galima kopijuoti legaliai, kitų negalima, ar kaip čia? Arba priešingu atveju valstybė turi prie kiekvieno žmogaus pastatyti policininką ir taip daryti, kad žmg negalėtų kopijuoti.

Pažymėjęs, kad kita pusė – asociacija „Infobalt“ ir kt., kovoja už savo interesus – kad jie gautų 3 proc., režisierius atkreipė dėmesį, kad įsigiję įvairias laikmenas žmonės jose talpina filmus, muziką ir pan., taigi visa tai pakelia produkto vertę.

Vienas gigabaitas – 50 centų

Savo ruožtu kultūros ministras Remigijus Vilkaitis atkreipė dėmesį, kad pagal kompensacinių lėšų socialinei paramai autoriams ir atlikėjams surinkimą, Lietuva yra paskutinėje vietoje.

Pasak jo, derybose susiduriama su tam tikromis problemomis – yra skirtingų pozicijų, kurias reikia derinti. „Didmenininkai ir kiti prekybininkai kerta šaką, ant kurios sėdi. Jei paiimtumėme kūrybinių industrijų darbuotojų apimtį Lietuvoje, maždaug 61 tūkst. žmonių – tiek darbo vietų sukuriama. Iš jų meninkai, autoriai ir atlikėjai sudaro labai mažą dalį. Manau, kad daromos tik techninės kliūtys ir daugiau žaidžia principai“, – sakė R.Vilkaitis.

Anot jo, nuostolių didmenininkai, priėmus minėtus mokesčius, nepatirtų,  mes pirkdami laikmeną arba kokį nors kitą įrenginį, patys pirkėjai kompensuotų mokesčius.

R.Vilkaitis taip pat teigė, kad vieną ir mažiau gigabaitų ketinama apmokestinama 50 centų. Maksimali apmokestinama suma bus 10 litų už 32 gigabaitus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius