Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 07

Informacija apie planus vakcinose paslėpti kontrolės įrenginius – klaidinga

Feisbuke skelbiamas vaizdo įrašas, kuriame teigiama, kad jau dešimtis metų egzistuoja planas skiepų pagalba kontroliuoti žmones. Nors nepaaiškinama kaip, tačiau tai neva susiję ir su 5G, todėl reikalaujama Seimo narių dėmesio.
Konferencija Seime dėl privalomų skiepų
Konferencija Seime dėl privalomų skiepų / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Socialiniame tinkle dalinamasi Kazimiero Juraičio „Youtube“ paskyroje patalpintu vaizdo įrašu, pavadintu „Čipavimas per vakcinavimą suplanuotas seniai“. Nuo įrašo paskelbimo gegužės 5 d., juo pasidalinta beveik 2 tūkst. kartų.

15min nuotr./Ištrauka iš vaizdo įrašo
15min nuotr./Ištrauka iš vaizdo įrašo

K.Juraitis įraše pristato vardo neatskleidusio vyro išverstą „slaptą dokumentą“, kuriame pasakojama apie į smegenis įmontuotus įrenginius neva leidžiančius kontroliuoti žmonės. Patikrinę informaciją nei ryšio su vakcinomis, nei 5G ryšiu neaptikome.

Slaptas dokumentas internete

Vaizdo įraše remiamasi JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) agento Tedo Gunderseno surinkta informacija. Remiantis JAV dienraščio „San Diego Union Tribune“ informacija, toks asmuo išties gyveno. Vyras darbą FTB paliko apie 1980 m., o 2011 m. mirė.

Vyras itin mėgstamas sąmokslo teorijų šalininkų, jo pavardę galima aptikti greta aibės keistų istorijų. Vyras teigė, kad į politiką pasukęs JAV dainininkas Sonny'is Bono buvo nužudytas, nes „žinojo per daug“. Realybėje vyras žuvo slidinėdamas.

15min nuotr./T.Gundersono vardo tinklalapis
15min nuotr./T.Gundersono vardo tinklalapis

T.Gundersonas taip pat tikino, kad ligoninėje miręs aktorius Gary'is Colemanas išties buvo nužudytas.

K.Juraičio vaizdo įraše remiamasi informacija iš T.Gundersonui dedikuoto jo vardo tinklalapio. Nurodoma, kad tinklalapį sukūrė „Amerikos protestantų bažnyčia“.

Tačiau vietoj bažnyčios pateikiamos nuorodos nuveda tinklalapius, raginančius melstis ir ruoštis pasaulio pabaigai bei kaupti maisto ir kitas būtinas atsargas.

15min nuotr./T.Gundersonui dedikuoto tinklalapio valdytojai
15min nuotr./T.Gundersonui dedikuoto tinklalapio valdytojai

Nei internete, nei tariamos bažnyčios tinklalapyje nėra nei vienos nuorodos, kuri norinčius nukreiptų ne į „Youtube“ ar kitus tinklalapius su apokaliptiniu ir pseudoistoriniu turiniu, o konkrečią bažnyčią.

Tuo metu T.Gundersonui dedikuotame tinklalapyje pateikiama aibė nuorodų į „alternatyvios informacijos“ šaltinius, kaip „Infowars“, žinomus ne dėl savo kruopštumo tikrinant pateikiamą informaciją.

Nesutampa adresas

K.Juraitis apžvelgia neva slaptą dokumentą, padabintą žyma „slaptai“. Dokumentas neįvardintų šaltinių buvo paviešintas dar 1995 m.

15min nuotr./Ištrauka iš „slapto“ dokumento
15min nuotr./Ištrauka iš „slapto“ dokumento

Jame aptariama JAV technologijų bendrovės IBM eksperimentas, kurio metu 8 kaliniams į smegenis esą buvo implantuotos mikroschemos. Eksperimento pavadinimas „2020 Neural Chip Implant“.

Tai esą rodo, kad prieš 25 metus buvo suplanuota pradėti kontroliuoti žmonių mintis šiemet. Patikimuose šaltiniuose apie tokį eksperimentą informacijos rasti nepavyko.

Dokumento kampe nurodomas įmonės IBM adresas, tačiau nei nurodytos gatvės, nei pašto kodo Armonko mieste, kur įsikūrusi įmonė – nėra.

Tuo metu nurodomas pašto kodas nukreipia jau nebe į Armonko miestą, o Niujorko mieste esantį Bruklino rajoną. Šis nuo Armonko nutolęs per maždaug 75 kilometrus.

Pamiršo vakcinas

Kiek svarbesnė detalė – „slaptame“ dokumente nė žodžiu neužsimenama nei apie skiepus, nei apie vakcinas, nei apie ar masinį skiepijimą.

Nepatvirtiname dokumente pasakojama apie chirurginiu būdu įmontuojamas mikroschemas. Net jei dokumentas būtų tikras, nors pagrindo tuo tikėti nėra, pristatomas mechanizmas su skiepais neturi nieko bendro.

Neva „slaptame“ dokumente pateiktos informacijos ryšį su skiepais sugalvojo pats K.Juraitis. Dėl šio ryšio vyras ragina Seimo narius kreipti dėmesį teorijas apie tariamus bandymus kontroliuoti žmones.

15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą

Vaizdo įraše pateiktame vertime į lietuvių kalba pažymima, kad tariamos mikroschemos veikia 116 Mhz dažniu, ką išgirdęs K.Juraitis iškart prisimena ir apie 5G ryšį.

„[...] kai implante suaktyvino 116 Mhz dažnį visi jie užmigo letargo miegu ir miegojo 18-22 valandas per parą. 5G ryšys, brangieji“, – konstatuoja vaizdo įrašo autorius.

Vis dėlto tai nėra tiesa. 116 Mhz dažnis kur kas artimesnis komerciniam radijui, kurio transliavimui aukščiausias aukščiausias dažnis siekia 108 Mhz, nei 5G ryšiui, kurio žemiausias intervalas prasideda ties 700 Mhz riba.

Daugiau oficialios ir patikrintos informacijos apie 5G ryšį – Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) tinklalapyje.

„Scanpix“ nuotr./5G ryšio antena Vokietijos Damštato mieste
„Scanpix“ nuotr./5G ryšio antena Vokietijos Damštato mieste

15min vertinimu, socialiniame tinkle skelbiamas vaizdo įrašas yra klaidinantis. Nėra patikimos informacijos, kad pateikiami dokumentai būtų tikri, o juose pateikiama informacijos ryšį su skiepais sugalvojo pats įrašo autorius. Skelbiamas teiginys, kad „Čipavimas per vakcinavimą suplanuotas seniai“ – klaidinantis.

Kelia nerimą

Lietuvos kariuomenės atstovas SAM Ekstremalių situacijų operacijų centre, kuruojantis dezinformacijos valdymo klausimus, Mažvydas Kunevičius spaudos konferencijos metu trečiadienį teigė, kad klaidinančios informacijos apie koronavirusą kiekis kelia nerimą.

Nuo vasario pradžios Lietuvoje užfiksuoti 1036 klaidinančios informacijos atvejai, kuriais daugiausia buvo siekiama diskredituoti Lietuvoje priimamus sprendimus kovoje su koronavirusu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./COVID-19 sukeliantis SARS-CoV-2 užfiksuotas pro elektroninį mikroskopą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./COVID-19 sukeliantis SARS-CoV-2 užfiksuotas pro elektroninį mikroskopą

Klaidinga informacija dažniausiai skelbta lietuvių, rusų ir anglų kalbomis. Dažniausiai skatinta nesilaikyti Lietuvoje priimtų karantino reikalavimų, nedėvėti kaukių, protestuoti prieš priimtas karantino sąlygas, neva tai pažeidžia žmogaus teises.

„Skatinama priešintis esamai ir būsimai vakcinacijai, nors vakcina nuo koronaviruso nėra sukurta. Šiame kontekste ypač suaktyvėjo antivakcinacinis judėjimas. Ir būtent dabar jis yra vienas aktyviausių“, – sakė M.Kunevičius.

Pasak kariuomenės atstovo, itin aktyviai siekta įrodyti, kad COVID-19 pandemijos nėra, ligoninės tuščios, o informacija apie ligonius neva yra klastojama. Panašaus pobūdžio informacija buvo skelbiama K.Juraičio „Youtube“ kanale.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius