Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 27

Anapilin išėjusios Ingos Josiukienės dvyniai iškeliavo į močiutės namus

Ūmios infekcijos po gimdymo pasiglemžtos marijampolietės Ingos Josiukienės dvyniai iškeliavo namo – penktadienį juos iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų į Marijampolę parsivežė oficialia mažylių globėja tapusi mirusiosios motina Laimutė Utkevičienė.
Dvyniai išleisti iš Kauno klinikų į namus
I.Josiukienės dvyniai su močiute L.Utkevičiene iškeliavo į jos namus. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Švytėdama iš laimės močiutė pasakojo, jog anūkai jaučiasi puikiai – abu per keliolika dienų, kurias praleido klinikose, priaugo po kelis šimtus gramų.

Gydytojai sveikus mažylius namo galėjo išleisti jau anksčiau, tačiau ligoninėje jie turėjo likti, kol bus sutvarkyti teisiniai formalumai – netikėtai mirus vaikų mamai, našlaičiais likusius anūkus globoti nutarusi L.Utkevičienė tik ketvirtadienį savo rankose turėjo dokumentus, patvirtinančius, jog yra oficiali dvynių globėja.

„Laukia daug pokyčių. Teks išeiti iš darbo. Truputį gaila palikti kolektyvą, tačiau svarbiausia pasirūpinti jais“, – apie neplanuotas permainas gyvenime kalbėjo dvynių močiutė.

Anūkėlius ji jau vadina vardais – Rugile ir Vakariu. Taip pavadinti labai lauktus vaikus ketino netikėtai mirusi jų mama I.Josiukienė.

VIDEO: Ingos Josiukienės dvyniai išleisti iš ligoninės

Iš Kauno į Marijampolę kartu su dvyniais močiutę parvežė geriausia mirusiosios draugė Agnė Kriščiukaitienė. Ji ketina padėti L.Utkevičienei ir pirmosiomis paromis. „Su vienu vaikučiu yra reikalų, o čia juk du. Padėsiu, kiek galėsiu. Mano pačios vaikai dabar stovykloje, tai galėsiu ir nakvoti“, – planavo A.Kriščiukaitienė.

Į nurodytą šeimos sąskaitą šiuo metu yra paaukota per 800 eurų. Dar daugiau žmonių padėjo daiktais.

Abi moterys džiaugėsi, jog močiutei nebereikės rūpintis būtiniausiais mažylių daiktais – apie nelaimę sužinoję žmonės puolė siūlyti pagalbą.

Į nurodytą šeimos sąskaitą šiuo metu yra paaukota per 800 eurų. Dar daugiau žmonių padėjo daiktais: lietuviai ir emigrantai dovanojo vaikiškų rūbelių, buičiai skirtų daiktų.

Dalis jų močiutės namus pasieks šiandien. Naujagimių anksčiau laiko susilaukusių tėvų asociacijos „Padedu augti“ surasti rėmėjai naujagimiams padovanojo lovytes, čiužinius, patalus ir komodą, taip pat sauskelnių ir mišinukų.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Inga Budrienė
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Inga Budrienė

Asociacijos vadovė Inga Budrienė 15min.lt pasakojo savo bendravardės I.Josiukienės mirties istoriją priėmusi itin asmeniškai.

„Pati anksčiau laiko pagimdžiau dvynius: berniuką ir mergaitę. Jie net gimė panašiai, kaip Ingos vaikučiai – pirmas berniukas, po to – mergytė. Žinoma, toliau viskas klostėsi skirtingai. Jos vaikai liko našlaičiais... Vos perskaičiusi apie šios šeimos nelaimę, norėjau padėti“, – pasakojo Kaune gyvenanti moteris.

VIDEO: "Padedu augti" vadovė Inga Budrienė

Pasak jos, anksčiau laiko vaikų susilaukusių šeimų Lietuvoje daugėja. Vien Kauno klinikose per metus anksčiau laiko gimsta maždaug 1200 naujagimių per metus, t.y. 5–6 proc. visų per metus Kauno klinikose gimusių mažylių.

Ne viena tokia šeima sunkiai verčiasi – daugumai trūksta rūbelių, nes ankstukai gimsta ypač mažo svorio. „Būna ir tokių, kurios neturi, kaip grįžti namo ar nuvažiuoti susitvarkyti dokumentų – padedame ir tokiu atveju. I.Josiukienės šeimai trūko daiktų, kurie palengvintų gyvenimo pradžią – tuo ir pasirūpinome“, – sakė I.Budrienė.

Inga Josiukienė
Feisbuko nuotr./ Inga Josiukienė

Prokuratūra renka duomenis

33 metų I.Josiukienė Kauno klinikose mirė birželio 14-ąją. Prieš keletą dienų moteris Marijampolės ligoninėje buvo pagimdžiusi dvynius. Į namus išleista moteris net kelis kartus kreipėsi į Marijampolės ligoninės ir Kauno klinikų medikus – skundėsi skausmais.

Tačiau pagalbos sulaukė per vėlai – ūmi infekcija pasiglemžė jauną mamą. Dėl mirties I.Josiukienės artimieji kaltina medikus – esą jie laiku nesuteikė reikalingos pagalbos. Siekdami išsiaiškinti teisybę jie kreipėsi į teisėsaugą.

Kauno apygardos prokuratūros atstovė spaudai Eglė Šliurpaitė 15min.lt sakė, jog šiuo metu tęsiamas tyrimas – renkami duomenys, analizuojami dokumentai, apklausiami medikai. Specialistams paskirta užduotis nustatyti pacientės mirties priežastį.

Gavus jų išvadas bus atliekamas deontologinis tyrimas, t.y. bus aiškinamasi, ar medikai atliko visus būtinus veiksmus, kad pacientei būtų nustatyta tiksli diagnozė ir paskirtas tinkamas gydymas.

Mirusiosios artimieji užsibrėžę eiti iki galo – artimiausiu metu planuoja susitikti su advokatu, kuris galbūt imsis kuruoti jų bylą. Šiam tikslui jie ketina skirti didžiąją dalį šeimai geradarių paaukotų lėšų.

Norintys paremti I.Josiukienės šeimą gali paaukoti: LT 187300010138548033 (gavėjas Laimutė Utkevičienė).

VIDEO: Mirusios gimdyvės Ingos Jasiukienės mama nesulaiko ašarų
VIDEO: Ingos Jasiukienės draugė Agnė Kriščiukaitienė pasakoja apie nelaimę
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius