Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 04

Ingrida Šimonytė: ligonių kasa indėliais laikė net ir valstybės brangiai pasiskolintas lėšas

Valstybinės ligonių kasos sprendimą banko indėlyje laikyti valstybės brangiai pasiskolintas ir kaip dotaciją skirtas lėšas finansų ministrė Ingrida Šimonytė laiko netoleruotinu dalyku.
Finansų ministrė Ingrida Šimonytė.
Finansų ministrė Ingrida Šimonytė. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Labai gerai, kad Valstybinė ligonių kasa „išspaudė“, bet reikia nepamiršti, kad jie išspaudė iš dalies ir tuos pinigus, kuriuos valstybė pasiskolino už pakankamai nemažas palūkanas. Šiuo atveju kalbu apie valstybės biudžeto dotaciją, kuri pavirto ligonių kasų rezervu, tai tą reikia turėti minty, ir manau, kad šiuo požiūriu Valstybės kontrolė yra visiškai teisi“, – Vyriausybės posėdyje sakė finansų ministrė.

Premjero Andriaus Kubiliaus nuomone, yra akivaizdūs planavimo trūkumai. Vis dėlto po diskusijų Vyriausybė trečiadienį pritarė 2010 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo finansinių ataskaitų rinkiniui.

„Rezervas turi būti kaupiamas ir saugomas Privalomojo sveikatos draudimo fonde. Bet klausimas, kokio dydžio ir kaip jis yra suplanuojamas, nes vis tiek tai yra mokesčių mokėtojų pinigai. Jeigu rezervas yra didesnis negu buvo suplanuota, reiškia, kad tie pinigai kažkur kitur nepanaudojami. Išminties ir proto reikia matyti visus pinigus, o ne atskiro fondo, kuriam tais metais labai gerai pasisekė surinkti, išsaugoti ir dar uždirbti iš palūkanų“, – teigė ministras pirmininkas.

Vyriausybės posėdyje dalyvavęs Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas Valstybinę ligonių kasą gyrė už gerą ir efektyvų darbą. Tuo metu sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys buvo atsargesnis. Anot jo, prokurorai kaip arbitrai galėtų paaiškinti, ar Valstybinės ligonių kasos sprendimas dėl rezervo panaudojimo buvo tinkamas.

Valstybės kontrolė praėjusią savaitę paskelbė, kad Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetas 2010 metais turėjo daugiau kaip 500 mln. litų perteklių, tačiau surinkus daugiau nei planuota lėšų biudžetas nebuvo peržiūrimas, o pinigai laikyti banke. Noriu dar kartą pabrėžti – per visas krizes pavyko subalansuoti biudžetą ir nereikėjo skolintis.

Auditoriai nurodė, kad nebuvo išnaudotos visos galimybės Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšas panaudoti efektyviau asmens sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti, nes Valstybinės ligonių kasos turimų viršplaninių lėšų nenaudojo suteiktų paslaugų visai vertei apmokėti, o sudarė terminuotųjų indėlių sutartis.

Valstybinės ligonių kasos direktorius Algis Sasnauskas teigė, kad kasa dirbo gerai, subalansavo biudžetą ir išvengė skolinimosi.

„Noriu dar kartą pabrėžti – per visas krizes pavyko subalansuoti biudžetą ir nereikėjo skolintis“, – tvirtino jis.

A.Sasnausko teigimu, pernai Valstybinės ligonių kasos biudžetas gavo 355 mln. litų viršplaninių lėšų.

„Ir tos lėšos nebuvo jokiuose bankuose, jos buvo apyvartinėje sąskaitoje ir buvo pagreitintas atsiskaitymas su gydymo įstaigomis. Tačiau sausio 1 dieną susumavus tos lėšos tapo 551 mln. litų. Iš kur kilo, kad Ligonių kasa laikė 700 mln. litų indėlį – nežinau. Tai netiesa, tą tegu pasako tie, kas taip teigia“, – sakė Valstybinės ligonių kasos vadovas.

Jis pripažino, kad į indėlį buvo padėtos mažesnės sumos pinigų.

„Tiesiog rezervo lėšas, savaime suprantama, laikėme terminuotame indėlyje, o apyvartinės lėšos yra naudojamos neterminuotame indėlyje. Vidutiniškai per 2010 metus rezervo sąskaitoje, indėlyje buvo 247 mln. litų“, – tvirtino A.Sasnauskas.

Vyriausybė sutarė, kad Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto planavimas bus būtinai peržiūrėtas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius