Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 14

Integruotos ES investicijos Lietuvos regionams: Telšių kraštas

Plungė ir Rietavas, Telšiai ir Mažeikiai – tai šio krašto miestai, į kuriuos per ateinančius šešerius metus ateis tikslinės Europos Sąjungos (ES) ir Lietuvos valstybės investicijos. Kaip planuoja plėtosis ir skatinti verslą šie Vidaus reikalų ministerijos išskirti miestai?
Šarūnas Jonkus/ Telšiai
Šarūnas Jonkus/ Telšiai / We love Lithuania nuotr.

Plungė

Siekiant padidinti miesto patrauklumą verslui ir investicijoms Plungėje numatoma vystyti ir kurti 2 didesnius traukos centrus – Mykolo Oginskio dvaro sodybos teritoriją ir viešąją erdvę prie vandens.

Naudojant  Vidaus reikalų ministerijos (VRM) koordinuojamas ir administruojamas ES investicijas, planuojama tęsti dvaro sodybos pritaikymą visuomenės kultūros ir turizmo reikmėms, sodybos teritorijoje prie autobusų stoties sukurti aktyvaus poilsio ir pramogų zoną, sutvarkyti Babrungo upės slėnio estrados teritoriją ir jos prieigas, rekonstruoti dvaro sodybos pastatą – žirgyną. Mat siekiant didinti šiuo metu nepakankamą gyventojų verslumą ir gerinti investicinį tikslinių teritorijų patrauklumą, panaudoti viešųjų erdvių ir nepakankamai naudojamų teritorijų potencialą yra būtina. Numatoma atlikti dvaro sodybos rūmų vidaus restauraciją ir rekonstrukciją, įsigyti reikiamos įrangos, sutvarkyti parko želdinius, įrengti pėsčiųjų ir dviračių takus, žaidimų ir automobilių stovėjimo aikšteles, apšvietimą ir vaizdo kameras, sutvarkyti į šią teritoriją vedančias gatvių atkarpas.

Poilsio ir rekreacijos zoną planuojama kurti ir teritorijoje prie Babrungo upės bei Plungės jūra  vadinamo Gondingos hidroelektrinės tvenkinio. Čia ketinama įrengti prieplaukas, vietą maudymuisi, apžvalgos, automobilių stovėjimo ir vaikų žaidimų bei treniruoklių aikšteles, sutvarkyti irklavimo bazės prieigas, tiltą Birutės g.

Taip pat numatoma atnaujinti ir išplėsti jungtis tarp minėtų traukos centrų,  rekonstruoti viešosios bibliotekos pastatus, atnaujinti ir verslo poreikiams pritaikyti dvaro ansamblio laikrodinę-oranžeriją. Tikimasi, kad sutvarkytos viešosios erdvės paskatins verslininkus investuoti į naujus verslus ir paslaugų organizavimą.

D.Grikšaitės nuotr./Plungės dvaro rūmai, skambiai vadinami Žemaitijos versaliu.
D.Grikšaitės nuotr./Plungės dvaro rūmai, skambiai vadinami Žemaitijos versaliu.

Rietavas

Siekdami padidinti nepakankamai panaudotų teritorijų patrauklumą lankytojams ir verslui, dideles investicijas rietaviškiai ketina nukreipti į kunigaikščių Oginskių dvarvietės teritoriją. Planuojama kompleksiškai sutvarkyti, kultūrinėms ir edukacinėms reikmėms pritaikyti dvarvietę ir kultūros istorijos muziejų. Čia numatoma rekonstruoti pastatą ir lauko estradą, įrengti salę, vaizdo kameras, o dvaro parko tvenkinyje – fontaną, įsigyti mobilią estradą ir kitos būtinos įrangos. Šalia Oginskių dvarvietės  ketinama kurti poilsio ir rekreacijos zoną. Joje numatyta įrengti vandens telkinį, paplūdimius, maudyklas ir vietas poilsiui, pėsčiųjų, dviračių takus, automobilių stovėjimo aikšteles, apšvietimą ir vaizdo kameras.

Kita investicijų mieste kryptis - gyvenamosios aplinkos patrauklumo didinimas. Planuojama kompleksiškai atnaujinti gyvenamųjų namų kvartalus, sutvarkyti viešąsias erdves ir jų prieigas Laisvės gatvėje, įrengti žemės ūkio produktų turgelį, išplėsti mieste pėsčiųjų ir dviračių takų tinklą.

Prognozuojama, kad šios investicijos padidins miesto patrauklumą, kurs mieste jaukią ir šeimynišką aplinką,  duos impulsų papildomoms darbo vietoms mažmeninės prekybos srityje rastis.

We love Lithuania nuotr./Jolanta Kairė/ Rietavas
We love Lithuania nuotr./Jolanta Kairė/ Rietavas

Telšiai, Mažeikiai

2014-2020 m. investicijos neaplenks ir pereinamojo laikotarpio tikslinių teritorijų – 2007-2013 m. regioniniais ekonomikos augimo centrai pripažintų Telšių bei Mažeikių. Tiesa, naujuoju laikotarpiu tikslinės investicijos bus gerokai mažesnės, nes 2007-2013 metais abu miestai gavo ES paramą.

Telšiškiai planuoja rekonstruoti apleistą bemaž 17 ha teritoriją tarp Karaliaus Mindaugo g. ir geležinkelio, įrengti čia naujus geriamo vandens tiekimo ir nuotekų tinklus.  Tikimasi, kad sutvarkytoje teritorijoje bus sudarytos palankios sąlygos naujų įmonių steigimuisi bei esamų bendrovių plėtrai, investicijų pritraukimui, gyventojų užimtumo ir pajamų augimui. Taip pat telšiškiai ketina modernizuoti didžiausią salę renginiams mieste turintį Kultūros centrą ir taip į miestą pritraukti naujų renginių bei atlikėjų.

Kad sutvarkytos viešosios erdvės sudaro geras sąlygas atsirasti naujoms įmonėms, įsteigti naujas darbo vietas, telšiškiai įsitikino panaudodami 2007-2013 m. ES paramą - mieste per 2010-2014 m. atsidarė daugiau nei 10 naujų kavinių, barų, parduotuvių bei kitokias paslaugas teikiančių įmonių.

Investuoti į viešųjų erdvių tvarkymą planuoja ir mažeikiškiai. Jie ketina sutvarkyti Ventos upės slėnį, įrengti čia rekreacinę ir aktyvaus poilsio zoną. Čia numatoma įrengti pėsčiųjų ir dviračių takus, apžvalgos ir poilsio aikšteles, prieplaukas vandens dviračiams ir baidarėms. Geresniam susisiekimui su Ventos slėnio teritorija tarnaus planuojama Taikos ir Pavenčių gatvių rekonstrukcija.

Mažeikiškiai tikisi, kad pertvarkyta viešoji miesto teritorija, skatinant naujas ekonomines veiklas ir darbo vietų kūrimą.

„Kalvotosios Žemaitijos“ nuotr./Telšiai
„Kalvotosios Žemaitijos“ nuotr./Telšiai

Investuojama bus naujai, skatinant verslo plėtrą

Kokie Plungės, Rietavo, Telšių ir Mažeikių plėtos planai sulauks ES ir Lietuvos valstybės investicijų, paaiškės, kai vidaus reikalų ministras patvirtins Telšių regiono plėtros tarybos sudarytą regiono integruotų teritorijų vystymo programos projektą.

Patvirtinta programa 2014-2020 m. bus įgyvendinama taikant vadinamąjį integruotų teritorinių investicijų (ITI) principą,  kuomet atskirų ministerijų, vietos valdžios, bendruomenės ir verslo turimi ištekliai koncentruojami konkrečių vietovių kompleksinėms vystymosi problemoms spręsti, verslui skatinti.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas bendruomenės inicijuojamai vietos plėtrai (BIVP). Tai veiklos, skirtos mažinti socialinę atskirtį, skatinti užimtumą ir verslumą. Tokių veiklų strategijas rengs ir jų įgyvendinimui galės gauti finansavimą tie, kas gyvenamosios vietos problemas žino geriausiai: į vietos veiklos grupes susibūrę gyventojų, nevyriausybinių organizacijų, verslo ir vietos valdžios atstovai.  Numatoma, kad BIVP principais Lietuvoje įgyvendinamiems projektams bus skirta apie 50 mln. Lt Europos socialinio fondo lėšų.

Naujuoju laikotarpiu nebus pamirštos ir kaimo vietovių gyvenvietės. Tikslinių teritorijų šalies kaimo vietovėse plėtrai teks apie 165 mln. Lt VRM administruojamų investicijų. Telšių krašto kaimų ir miestelių grupėje tikslines teritorijas išskirs Telšių regiono plėtros taryba. Į tokias teritorijas pretenduoja Varniai, Tryškiai, Seda, Viekšniai, Varkaliai, Tirkšliai.

Parengta bendradarbiaujant su Vidaus Reikalų Ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius