Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 18

Internete sėjama panika užsikrėsti ŽIV

Virtualioje erdvėje paskleisti gandai apie tariamai išaugusį pavojų netikėtai užsikrėsti mirtina liga, anot specialistų, tėra bandymai pasėti paniką.
Internetas
Internetas / Š. Mažeikos BFL nuotr.
Temos: 2 Panika Internetas

„Vilniaus diena“ rašo, kad pastarosiomis dienomis interneto platybėse vėl masiškai pasklido laiškas su grėsmingo turinio tekstu. Šįkart virtualioje erdvėje gyventojai įspėjami apie riziką netyčia užsikrėsti žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV).

Neilgas elektroninis laiškas skamba išties bauginamai: „Būkite labai atsargūs! Pasirodo, tokie dalykai dedasi ir Vilniuje. Prieš keletą savaičių viename Vilniaus kino teatre moteris atsisėdo ant krėslo ir pajuto adatą. Atsistojusi pamatė adatą, įsmeigtą kėdėn, ir raštelį su užrašu: „Jūs ką tik buvote užkrėstas ŽIV.“ ŽIV kontrolės centras praneša apie daug panašių nelaimių, neseniai atsitikusių kituose miestuose. Visos adatos buvo infekuotos ŽIV. Taip pat centras informuoja, kad tokios adatos buvo rastos ir visuomeniniuose bankomatuose.“

Kad ir kaip šiurpiai skambėtų šis įspėjimas, akylesni internautai pastebėjo, kad minėtą laišką kažkas sumanė „patobulinti“ ir taip veikiausiai tikėjosi sukelti dar didesnę paniką. Maždaug prieš mėnesį siuntinėtas lygiai toks pats įspėjimas, tik vietoj Vilniaus ten buvo įrašytas Prancūzijos sostinėje Paryžiuje įsikūręs kino teatras. Didelio pasitikėjimo tokia informacija nekelia ir dėl laiške likusių gramatinių klaidų.

Lietuvos AIDS centro direktorius medicinos mokslų daktaras Saulius Čaplinskas įsitikinęs, kad tokie pranešimai apie galimus baksėjimus kino teatre ar turguje skirti kelti baimei tarp žmonių: „Kviesčiau gyventojus nesibaiminti, nes ŽIV plitimo būdai yra žinomi. Minimu pranešimuose būdu rizikos užsikrėsti ŽIV praktiškai nėra. Aprašytų užsikrėtimo tokiu būdu atvejų nežinoma. Asmenys, siųsdami elektroninio pašto žinutes, nepagrįstai gąsdina visuomenę ir kelia sąmyšį.“

Ragindami nebijoti ir netikėti tokiais pranešimais, Lietuvos AIDS centro specialistai pabrėžė, kad moksliškai įrodyta, jog tikimybė užsikrėsti ŽIV atsitiktinai įdūrus injekcine adata, užkrėsta ŽIV, yra 0,3 proc. Vadinasi, iš tūkstančio įsidūrusių žmonių užsikrės tik trys.

Specialistų duomenimis, kol kas neregistruota nė vieno tokiu būdu užsikrėtusio ŽIV asmens.

Per pirmą šių metų ketvirtį Lietuvoje registruoti 64 nauji ŽIV infekcijos atvejai: 44 vyrų ir 20 moterų. Tai yra pustrečio karto daugiau nei pernai (26) per tą patį laikotarpį. Iš viso iki šių metų balandžio 1 d. Lietuvoje nustatyti 1465 ŽIV užsikrėtę asmenys.

Pagal užsikrėtimo būdą per pirmą šių metų ketvirtį iš naujų nustatytų atvejų beveik du trečdaliai (47 asmenys) – injekcinių narkotikų vartotojai, 11 asmenų ŽIV infekcija užsikrėtė santykiaudami heteroseksualiai, 1– homoseksualiai, kitų 5 asmenų užsikrėtimo būdas nenustatytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius