Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 03 10

Interpeliacija energetikos ministrui Arvydui Sekmokui žlugo (papildyta 16.25 val.)

Seimas ketvirtadienį pritarė energetikos ministro Arvydo Sekmoko atsakymams į interpeliacijos klausimus.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Arvydas Sekmokas

Pritarti ministro atsakymams siūlė speciali komisija, kurią sudarė tiek opozicijos, tiek valdančiųjų partijų atstovai. Seimas balsuodamas pritarė komisijos nutarimo projektui: už tai balsavo 66 parlamentarai, „prieš“ buvo 53, susilaikė 9 tautos atstovai.

Kadangi ministro atsakymams buvo pritarta, interpeliacijos procedūra nutrūko ir slaptas balsavimas nevyks.

Primename, kad nepasitikėjimą A.Sekmokui opozicija inicijavo nepavykus konkursui dėl naujos atominės elektrinės strateginio investuotojo. Opozicinės jėgos kaltina ministrą nesugebėjus padidinti šalies energetinės nepriklausomybės. Tuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pareiškė ministru pasitikinti: „Tai žmogus, kuris pradėjo laužyti 20 metų nusistovėjusią energetinę stagnaciją, realiai siekia Lietuvos bent jau tam tikros energetinės nepriklausomybės. Aš jį tikrai palaikau ir labai, labai norėčiau, kad jis išliktų.“

Aš tikrai sveikinčiau, jei opozicija pagaliau pereitų į konstruktyvų darbą. Jeigu jie dar vis turi įkarščio dirbti tik interpeliacijomis, galėtų išbandyti save bendrame fronte, – sakė A.Kubilius.Prieš priimant sprendimą, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma interpeliaciją ministrui prilygino nepasitikėjimui prezidente, stojusia į A.Sekmoko pusę. „Iš kur opozicijos berniukams ir mergaitėms tiek drąsos skelbti interpeliaciją prezidentei?“ – ironizavo jis.

Papildyta 16.25 val.: A.Sekmokas: ėjau pristatyti darbų

Po parlamentarų sprendimo A.Sekmokas žurnalistams teigė, kad jam buvo svarbi viso Seimo nuomonė. „Aš ėjau labai ramus, nes aš ėjau pristatyti tuos (ministerijos) darbus“, – sakė ministras.

Ministras taip pat stebėjosi opozicijos kaltinimais dėl jo turimų 2 proc. įmonės „Labbis“ akcijų. „Aš turiu ten du procentus akcijų ir daugiau kaip 15 metų nedalyvauju jos veikloje. Net nežinau, kokius užsakymus jie gauna ir kokius projektus vykdo. (…) Ar Lietuvoje yra nusikaltimas turėti nuosavybę?“, – klausė A.Sekmokas.

Opozicijos ketinimus kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją jis vertino ramiai: „Tikrai linkiu, kad viskas būtų padaryta. Aš tai esu deklaravęs.“

Taip pat ministras užsiminė esąs įsitikinęs, kad dujų kaina Lietuvos vartotojams „mažės dar šiais metais“.

Opozicija toliau grasina

Opozicinės „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos seniūnas V.Mazuronis pareiškė taip ir neišgirdęs ministro atsakymų į iškeltus klausimus. Jis tikino, jog rankų nenuleis ir ruošis tolesnėms interpeliacijoms. „Po šio balsavimo tik padidėjo aiškumas, kad ši Vyriausybė negali valdyti Lietuvos valstybės. Mes tarsimės, opozicinės frakcijos, ir darysime viską, ką Statutas leidžia, kad ši dauguma būtų keičiama“, – pareiškė „tvarkietis“.

Ministras pirmininkas A.Kubilius į tokius pareiškimus reaguoja atsainiai. „Aš tikrai sveikinčiau, jei opozicija pagaliau pereitų į konstruktyvų darbą. Jeigu jie dar vis turi įkarščio dirbti tik interpeliacijomis, galėtų išbandyti save bendrame fronte, – žurnalistams sakė premjeras, užsimindamas, kad opozicijai derėtų kelti nepasitikėjimą ne pavieniams ministrams, o visai vyriausybei arba jam pačiam. – Manau, šios dienos balsavimas parodė, kad praeitą sekmadienį rinkėjų išsakyta nuomonė veikia ir opoziciją. Opozicija turi suvokti, kad tokia akla, agresyvi ir nelabai išmintinga priešgyna tiems darbams, kuriuos turime padaryti Lietuvai, neįtikina rinkėjų.“

Premjeras taip pat teigė, kad įtakos šiandienos sprendimui galėjo turėti ir prezidentės išreikštas pasitikėjimas. „Aš manau, kad tam labai didelės įtakos turėjo ir labai tvirta prezidentės parama, dar sykį pakartota ir šiandien. Man tik keista, kad kai kas opozicijoje to dar nebuvo išgirdę“, – sakė A.Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius