Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 23 /10:34

Interpeliacija Juozui Olekui nepavyko – ministras išsaugojo postą

Antradienį Seimas balsavo dėl interpeliacijos krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui. Opozicija mano, kad po nuskendusio orlaivio An-2 paieškos operacijos ministras nebegali eiti pareigų – per daug klaidų buvo padaryta. Tačiau valdantieji ministrą vieningai apgynė.
Juozas Olekas
Juozas Olekas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už interpeliaciją ministrui balsavo 31, prieš – 71, susilaikė 9 Seimo nariai.

Interpeliaciją J.Olekui palaikė Liberalų sąjūdis ir konservatoriai. Seimas nepritarė konservatorių pasiūlymui surengti slaptą balsavimą. Konservatoriai tikėjosi, kad balsuojant slaptai kai kurie koalicijos partneriai galės pakišti kiaulę socialdemokratams.

Prieš ministro atstatydinimą vieningai balsavo valdantieji, J.Oleką palaikė ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija, dalis Mišrios Seimo narių grupės. Kai kurie konservatorių atstovai ir vienas liberalas balsavime susilaikė.

Ministras išvyko į komandiruotę

J.Olekas antradienio posėdyje nedalyvauja, jis yra Norvegijoje, NATO šalių ministrų susitikime. Tai užkliuvo interpeliaciją socialdemokratui surengusio Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui. Jis pareiškė, kad neatvykdamas į savo interpeliacijos svarstymą J.Olekas dar kartą pademonstravo, kad jam nerūpi, kas darosi jo sistemoje.

Net ir koalicijos atstovai pripažįsta, kad ministro nusišalinimas komunikuojant dėl paieškos operacijos buvo didžioji klaida, kuri lėmė dar visą virtinę naujų klaidų.

„Net ir koalicijos atstovai pripažįsta, kad ministro nusišalinimas komunikuojant dėl paieškos operacijos buvo didžioji klaida, kuri lėmė dar visą virtinę naujų klaidų“, – pabrėžė jis.

Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė interpeliaciją pavadino politiniu šou ir ieškojimu progos pasireikšti.

Politikė pridūrė, kad jai visa tai sukėlė apgailėtiną vaizdą, tuo metu opozicijos lyderis Andrius Kubilius pareiškė, kad apgailėtiną vaizdą sukėlė tai, kaip J.Olekas vadovavo, ar, jo žodžiais, greičiau nevadovavo visai sistemai krizės metu.

A.Kubiliaus teigimu, J.Olekas leido visuomenei susidaryti nuomonę, kad krizių metu situacija yra nevaldoma, veiksmai nekoordinuojami, operacijos pradedamos, nutraukiamos deramai nepaaiškinant. Ir po viso to J.Olekas nepasakė nė vieno savikritiško žodžio.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis

Daugiausia ministrui priekaištaujama dėl to, kad jis neįsitraukė į procesą, jo nekoordinavo, nebendravo su pilotų artimaisiais ir neužtikrino, kad apie paiešką tinkamai būtų informuojama visuomenė.

Interpeliacijos autorių teigimu, visa tai sudarė chaoso krašto apsaugos sistemoje įspūdį.

J.Olekas kategoriškai neigia padaręs ką nors ne taip. Jis ne kartą kartojo, jog už dingusių žmonių paiešką atsakingi profesionalai, o paieškos operacija vyko pagal reglamentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius