Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 28 /17:19

Interpeliacija Virginijai Baltraitienei žlugo

Opozicijos surengta interpeliacija žemės ūkio ministrei „darbietei“ Virginijai Baltraitienei žlugo. Išklausęs ministrės atsakymus į klausimus Seimas nubalsavo, kad jie tenkina. Už tai, kad atsakymams būtų pritarta, pasisakė 77 Seimo nariai, 25 buvo prieš, 7 susilaikė.
Virginija Baltraitienė
Posedžio akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Išklausiusi ministrės atsakymus Seimo narių komisija Seimui pasiūlė atsakymams pritarti. Už tai komisijoje balsavo 7 nariai, susilaikė 4. Dėl pritarimo atsakymams dar balsuos visas Seimas.

Pati ministrė prieš interpeliaciją sakė procedūros nebijanti. „Aš viską galiu atlaikyti, vyrai ne visada atlaiko, moterys viską atlaiko“, – teigė ji.

V.Baltraitienė sako visą laiką dirbusi sąžiningai, dorai, jokios žalos niekam nepadariusi.

Premjeras Algirdas Butkevičius taip pat tikino, kad tiek interpeliacija V.Baltraitienei, tiek krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui nepavyks.

Pasak jo, tai – tik politiniai žaidimai prieš Seimo rinkimus.

Klausiamas, ar su „darbiečiais“ yra sutarta, kad socialdemokratai nebalsuos už interpeliaciją V.Baltraitienei mainais už „darbiečių“ palaikymą J.Olekui, premjeras tikino, kad koalicija laikysis tvirtai be jokių sutarimų.

„Jokių sutarimų nėra. Mes elgsimės solidžiai, atsakingai, kaip valdančioji dauguma, ir į politinius žaidimus nesivelsime“, – teigė jis.

Ministrė savo atsakymuose į interpeliacijos klausimus tvirtina, kad dėl teisėsaugos tyrimo pati pirmoji paragino atsistatydinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovą Joną Milių, tačiau šis nereagavo. Anot ministrės, net ir susiklosčius tokiai situacijai VMVT nėra pagrindo nepasitikėti Lietuvoje gaminamo ir rinkai tiekiamo maisto sauga.

Ministrė tikina, kad po skandalo nė viena užsienio valstybė oficialiai nepareiškė abejonių lietuviškų maisto produktų sauga.

Atsakinėdama į klausimus apie maisto kontrabandą, ministrė tikino, kad kaip tik šis klausimas esą gali būti atsakymu, kam sutrukdė trečiadienį atleistas Jonas Milius. Ji tikino, kad pastaruoju metu buvo sulaikoma daug maisto kontrabandos ir parengtos įstatymų pataisos, kaip griežčiau ją kontroliuoti.

Ji taip pat tikino, kad vakarienė ir cepelinų valgymas su verslininkais ir Latvijos valdininkais buvo normalus viešas neoficialus renginys, kuris visus sudomino esą tik todėl, kad norėta trūks plyš atsikratyti J.Miliumi.

Klausiama apie korupcijos apraiškas jos kuruojamoje srityje ministrė teigia, kad ministerija maksimaliai užtikrino korupcijos prevenciją, o korupcijos pasireiškimo tikimybės galimos „dėl žmogiškojo faktoriaus ar kitų nenumatytų veiksnių“.

Anot jos, visi ministerijai pavaldžių įstaigų vadovai buvo paskirti teisėtai, o pati ministrė neturėjusi įtakos juos atrenkant.

Konservatorius Jurgis Razma tikino, kad ministrė „atsirašė“ formaliai, nors iš tikrųjų opoziciją domino vadovų skyrimų ir ministerijos darbo užkulisiai.

Pasak jo, ministrė buvo neįgali ir neužkirto kelią korupcijai ministerijoje ir jai pavaldžiose institucijose.

Ietis atsuko į opoziciją

Kalbėdama Seime ministrė tikino, kad korupcijos apraiškų yra visur – ir ministerijoje, ir Seime.

Pasak jos, jai nesvarbu, ką atleisti ir iš ko pareikalauti atsakomybės, ar iš partiečio, ar ne, tačiau tai turi būti daroma teisiškai.

V.Baltraitienė tikino, kad kaip tik ne jai, o konservatoriui Kaziui Starkevičiui reikėtų aiškintis dėl korupcijos apraiškų, nes tuomet valdininkai būdavo nuteisiami kalėti, o pats ministras tapęs specialiuoju liudytoju.

Kam kam, o jums dėl vairavimo išgėrus, reikėtų patylėti, nes pas jus tokių pavyzdžių daugiau negu gausu, – sakė V.Baltraitienė.

Ji kaltino ir Vilniaus merą liberalą Remigijų Šimašių, kuris esą vis neranda laiko susitikti ir pasikalbėti apie žemėtvarkos problemas sostinėje, kur jos aktualiausios.

V.Baltraitienė ironizavo, kad vadovai nebūna tikrinami dėl priklausomybės alkoholiui, tačiau rėžė, kad konservatoriai šia tema geriau patylėtų.

„Kam kam, o jums dėl vairavimo išgėrus, reikėtų patylėti, nes pas jus tokių pavyzdžių daugiau negu gausu“, – sakė ministrė.

Konservatorius ministrė kaltino ir prabilusi apie „auksinių miltų“ skandalą. Ji tikino, kad brangiausiai miltai vargšams buvo perkami dar iki Darbo partijai stojant prie ministerijos vairo, o ji tapusi ministre pati suabejojo miltų kaina ir atleido agentūros vadovę.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius stebėjosi, kaip ministrė sugebėjo tik versti kaltę žiniasklaidai ir konservatoriams ir savyje nerasti nė krislo savikritikos.

Anot jo, ministrei interpeliacija buvo surengta dėl to, kad patys valdantieji nesugebėjo tinkamai reaguoti į „koldūnų skandalą“. Pasak jo, čia nepadėjo ir ministrės painiojimasis bei medžioklių slėpimas.

„Jūsų didžiausias priešas yra jūsų liežuvis“, – sakė A.Kubilius ir pridūrė, kad V.Baltraitienė kartu su švietimo ir mokslo ministre Audrone Pitrėniene bus pavyzdžiais, kokių ministrų Lietuvai nereikia.

K.Starkevičius tikino, kad miltų kainos jo valdymo laikais ir V.Baltraitienės gerokai skyrėsi dėl objektyvių priežasčių – buvo visiškai skirtinga grūdų kaina. Kartu jis teiravosi, ar konkursuose dalyvavo ir įmonė „Nota Bene“.

„Kiek žinau, greičiausiai ne“, – atsakė ministrė.

Tuo tarpu „darbiečiai“ negailėdami pagyrų ministrės klausė, kam ji yra užlipusi „ant rankos ar ant kojos“, ar jai pakaks ryžto toliau dirbti.

Per interpeliacijos svarstymą Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės nemalonę užsitraukė konservatorius Kęstutis Masiulis. Posėdžiui pirmininkaudama ji išjungė opozicijos nariui mikrofoną, kai šis pradėjo aiškinti, kad vogti niekada negalima – nei prieš rinkimus, nei po jų, o už vagystes reikia sąžiningai atsakyti visada, todėl interpeliacijas reikia rengti nepaisant politinių sezonų.

Seimo pirmininkė tikino, kad leis K.Masiuliui kalbėti, kai šis liausis teršęs Seimą.

„Baigiam šitą turgų. Viskas. Gana. Čia rinkimų šou nedarysime salėje“, – Seimo nariams toliau diskutuojant apie K.Masiulio pasisakymą pyktelėjo ir kalbas nutraukė Seimo pirmininkė.

Pagal Statutą, gavęs atsakymus į interpeliacijos klausimus Seimas turi juos apsvarstyti ne vėliau kaip per penkias darbo dienas. Parlamentas balsuoja, ar pritarti ministro atsakymams, o tuo atveju, jei siūloma nepritarti ir ministrui reiškiamas nepasitikėjimas, tokiam sprendimui priimti už balsuoti turi ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius