Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 20

Investuotojų pritraukimas padės sugrąžinti kvalifikuotus emigrantus, Londone sakė premjeras Andrius Kubilius

Naujų užsienio investicijų pritraukimas į Lietuvą padės sugrąžinti kvalifikuotus emigrantus, sakė premjeras Andrius Kubilius po susitikimo Londone su potencialiais investuotojais.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Ministras pirmininkas trečiadienį galimo operacinio paslaugų centro atidarymą Lietuvoje aptarė su draudimo bendrovės „Aviva“ atstovais, o iš Vilniuje informacinių technologijų skyrių įsteigusio banko „Barclays“ atstovų sakė išgirdęs apie planus padvigubinti darbuotojų skaičių.

„Kalbėjomės su stambia pasaulio draudimo kompanija „Aviva“, siūlydami jiems pasekti „Barclays“, „Western Union“ ir IBM pavyzdžiu. Jų pagrindinis klausimas – kiek tokiam reikalui kvalifikuotos darbo jėgos mes turime. Pažiūrėkime, kas įvyko su „Barclays“ – jie dalį lietuvių darbui Vilniuje susirado Londone“, – trečiadienio vakarą BNS sakė A.Kubilius.

„Matau būtent tokį atsakymą“, – sakė A.Kubilius, BNS paklaustas apie nerimą keliantį emigracijos mastą.

Anot premjero, „Barclays“ planuoja, kad centre Vilniuje darbo vietų skaičius viršys tūkstantį. „Barclays“ ruošiasi savo inžinerijos IT centrą Vilniuje plėsti į daugiau nei tūkstantį darbo vietų. Pradėjo nuo kelių šimtų, dabar išaugę iki 500 ir planuoja plėsti iki daugiau nei tūkstantį“, – sakė A.Kubilius. Kol nesukursime tokios ekonomikos, kuri gebėtų kurti gerai mokamas darbo vietas, kur reikalingos žinios, tol lietuvaičiai nepradės grįžti.

Komentuodamas emigracijos situaciją, į Didžiosios Britanijos, Baltijos, Šiaurės šalių premjerų susitikimą atvykęs A.Kubilius kaip pavyzdį pateikė Airiją, kuriai informacinių technologijų kompanijų pritraukimas padėjo susigrąžinti nemažai emigrantų.

„Kol nesukursime tokios ekonomikos, kuri gebėtų kurti gerai mokamas darbo vietas, kur reikalingos žinios, tol lietuvaičiai nepradės grįžti. Tačiau tokią ekonomiką kuriant reikalinga darbo jėga ir be lietuvaičių grįžimo to nepadarysime. Čia vienas kitą skatinantys procesai“, – sakė A.Kubilius.

BNS paklaustas, kiek tikėtina, kad „Aviva“ atidarys centrą Lietuvoje, A.Kubilius sakė, kad dėl to ir toliau bus kalbama, tačiau sprendimų dar nėra. Premjeras pabrėžė, kad tai nėra vienintelė potenciali investuotoja.

„Su visomis stambiomis kompanijomis nepraleidžiame progos pasikalbėti. „Aviva“ yra stambus draudimo rinkos dalyvis. Jie turi interesų atidaryti paslaugų centrą (angl. shared service centrą). Mes sakėme, kad turime galimybių, ir toliau tarsimės, bendrausime. Bet tai visiškai nereiškia, kad būtinai jie apsispręs tai daryti. Tai tikrai nėra vienetinis atvejis – kalbame su visomis kompanijomis“, – sakė A.Kubilius.

Didžiojoje Britanijoje, kurioje A.Kubilius vieši trečiadienį ir ketvirtadienį, yra viena iš gausiausių lietuvių bendruomenių – skaičiuojama, kad šalyje gali būti daugiau nei 200 tūkst. lietuvių.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius