Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 05

Irena Degutienė Japonijoje: „Lietuvos žmonės visai pagrįstai klausia, ar Visagino atominės elektrinės projektas bus išties saugus“

Su darbo vizitu Tokijuje viešinti Seimo pirmininkė Irena Degutienė ir jos pavaduotojai Algis Čaplikas bei Virginija Baltraitienė susitiko su Japonijos Parlamento patarėjų rūmų Užsienio reikalų ir gynybos komiteto pirmininku Tetsuru Fukujama, opozicinės Liberalų demokratų partijos atstovu Hirofumiu Nakasone.
Irena Degutienė
Irena Degutienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad susitikimų metu kalbėta apie Lietuvos plėtojamus energetinės nepriklausomybės projektus, branduolinės energetikos saugumą ir patikimumą, parlamentinę energetikos sektoriaus kontrolę.

Užsienio reikalų ir gynybos komiteto pirmininkas padėkojo Lietuvai už pagalbą po Fukušimos tragedijos ir prisiminė, kad šiais metais minime dvišalių diplomatinių santykių dvidešimtmetį.

I.Degutienė atkreipė dėmesį, kad Baltarusijoje ir Kaliningrade vykdomi dviejų kitų branduolinių jėgainių statybų projektai ir kad Lietuvai nepateikiama pakankamai informacijos apie šiuos projektus, kas kelia abejonių jų saugumu.

„Per du dešimtmečius mūsų santykiai ir bendradarbiavimas kultūros srityje yra pasiekę labai nemažai. Tačiau vien kultūrinių ryšių nepakanka, būtina plėtoti ekonominius ryšius“, – sakė T.Fukujama.

Pasaulinė praktika rodo, kad vienai Japonijos kompanijai vykdant stambų investicinį projektą vienoje šalyje, į ją pradeda investuoti ir kitos Japonijos kompanijos. Todėl tikimasi, kad „Hitachi, Ltd“ apsisprendus investuoti į Lietuvą, mūsų šalį pasieks ir daugiau Japonijos verslo investicijų kitose srityse.

Seimo pirmininkė užsienio reikalų ir gynybos komiteto pirmininkui pristatė Lietuvos vykdomus energetinės nepriklausomybės įtvirtinimo projektus, elektros ir dujų sektoriuose vykdomas pertvarkas. I.Degutienė atkreipė dėmesį, kad Baltarusijoje ir Kaliningrade vykdomi dviejų kitų branduolinių jėgainių statybų projektai ir kad Lietuvai nepateikiama pakankamai informacijos apie šiuos projektus, kas kelia abejonių jų saugumu.

„Lietuvos žmonėms, kaip ir daug kur pasaulyje, vėl kyla naujų klausimų apie branduolinės energetikos saugumą ir ateitį. Mums nerimą kelia Lietuvos kaimynystėje vykdomi atominių jėgainių projektai, dėl kurių saugumo atitikimo tarptautiniams reikalavimams kyla nemažai abejonių. Matant tokius neigiamus pavyzdžius, Lietuvos žmonės visai pagrįstai klausia, ar Visagino atominės elektrinės projektas bus išties saugus. Todėl svarbu išgirsti Japonijos nuostatą šioje elektrinėje diegti geriausius trečios kartos pagerinto saugumo reaktorius ir poziciją, kad į Visagino atominės elektrinės projektą žvelgiama kaip į galimybę reabilituoti gerą Japonijos kompanijų ir branduolinės energetikos vardą“, – sakė I. Degutienė.

Seimo pirmininkė susitikimuose su Užsienio reikalų ir gynybos komiteto pirmininku T.Fukujama ir didžiausios opozicinės Liberalų demokratų partijos atstovu H.Nakasone domėjosi ir Japonijos Parlamento vykdoma kontrole energetikos sektoriuje.

Vieno iš svarbiausių Parlamento komitetų pirmininkas ir opozicijos atstovas patvirtino, kad po Fukušimos tragedijos šiai sričiai tiek Parlamentas, tiek Vyriausybė skiria daugiau dėmesio energetikos sektoriui ir branduolinio saugumo kontrolei.

Dar šią vasarą Japonijoje buvo priimtas sprendimas iki kitų metų pavasario prie Aplinkos apsaugos ministerijos įsteigti naują branduolinės saugos agentūrą, kuri ypatingą dėmesį skirs atominių elektrinių saugumui ir vykdys branduolinio sektoriaus kontrolę.

Trečiadienį Seimo pirmininkė I.Degutienė ir kartu su ja Japonijoje besilankantys Seimo vicepirmininkai liberalcentristas A.Čaplikas ir darbietė V. Baltraitienė susitiks ir su „Hittachi, Ltd“ prezidentu ir viceprezidentu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius