Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 24 /12:56

Irena Degutienė: LiCS turi per daug ministrų

Seimo pirmininkė Irena Deguitienė sako, kad koalicija artimiausiu metu turi peržiūrėti dar 2008 metais pasirašytą koalicijos sutartį ir atimti iš Liberalų ir centro sąjungos jiems pagal tą sutartį priklausiusį vidaus reikalų ministro postą. Anot Seimo pirmininkės, ministro postas turi priklausyti Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD).
Irena Degutienė
Irena Degutienė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„LiCS neproporcingai turi postų pagal savo Seimo narių kiekį kaip frakcija, o TS-LKD, būdama didžiausia frakcija, galėtų turėti daugiau ir ministrų postų Vyriausybėje. Gal jūs sakysite, kad tai nereikšmingas faktorius ir apie postus nereikia kalbėti, bet, mano giliu įsitikinimu, reikia pasižiūrėti, su kuo galime dirbti, o su kuo negalime“, – kalbėjo I.Degutienė.

„Seime jaučiame nestabilumą, nes vieni iš partnerių elgiasi negarbingai“, – pridūrė ji.

Toliau vardydama LiCS trūkumus I.Degutienė pažymėjo, kad ši partija elgėsi negarbingai, kai dabar jau atsistatydinęs vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis atleido buvusį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovą Vitalijų Gailių neklausydamas premjero prašymų palūkėti.

Seimo pirmininkė pareiškė sau jau atsakiusi, kodėl R.Palaitis taip elgėsi, kodėl deklaruodamas paramą koalicijai, iš tiesų ją skaldė iš vidaus, tačiau to atsakymo neviešino.

I.Degutienė TS-LKD partijos tarybai siūlo dokumentu įpareigoti partijos lyderius artimiausiu metu šaukus koalicijos politinę tarybą peržiūrėti koalicijos sutartį.

V.Landsbergis: koalicijos jau nėra

Savo ruožtu apie FNTT ir suirutę koalicijoje pasisakydamas TS-LKD garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis partijos tarybos nariams sakė, kad Liberalų ir centro sąjunga realiai koalicijai jau nepriklauso.

„Mes nesugriausime tos koalicijos. Koalicija jau sugriauta. Nereikia slėptis nuo to“, – įsitikinęs V.Landsbergis.

Anot jo, negalima leisti, kad LiCS galėtų skirti vidaus reikalų ministrą ne dėl to, kad jo postas nepriklauso pagal Seimo narių skaičių, o dėl to, kad konservatorių pasiūlyta ministro kandidatūra turi būti geresnė.

„Jie yra politiniai banditai, gatvės chuliganai“, – epitetus LiCS žėrė TS-LKD garbės pirmininkas.
Kita vertus, jis nebuvo toks kategoriškas kaip Seimo pirmininkė Irena Degutienė kalbėdamas apie Antikorupcijos komisijos išvadų teisingumą ir ypač piktinosi, kad konservatoriai įsivėlė į kovą su prezidente Dalia Grybauskaite.

„Mes negalime eiti prieš prezidentę, nes mes labai padėsime marsiečiams. (...) Neįsijauskime į Dariaus Kuolio siaubingas tiradas, žmogui kartais nuplaukia, bet neturime būti veikiami tokių dalykų“, – ragino partijos kolegas V.Landsbergis.

Premjeras apie vidaus ministro postą nė žodžio

Apie situaciją koalicijoje pasisakydamas partijos pirmininkas Andrius Kubilius buvo santūriausias. Jis neteigė, kad iš LiCS reikia atimti vidaus reikalų ministro postą.

Premjeras kalbėjo tik apie tai, kad FNTT vadovų Vitalijaus Gailiaus ir jo pavaduotojo Vytauto Giržado vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis neturėjo atleisti.

„Ministro R.Palaičio palikimas yra tikrai prastas, švelniausias žodis, kurį galiu pavartoti, kontroversiškas. Naujajam ministrui ir visai Vyriausybei reiks dėti labai daug pastangų, kad galėtume atstatyti institucijų gebėjimą kovoti su šešėliu, su kontrabanda", – šeštadienį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos tarybos posėdyje sakė A.Kubilius

Tačiau jis nepareiškė, kad klaidas ištaisyti galėtų tik ministras konservatorius.

Šeštadienį posėdžiaujanti TS-LKD taryba neketina dėl situacijos koalicijoje ar buvusių FNTT vadovų priimti jokių dokumentų.

Primename, kad Permainų koalicijoje, kurią sudaro konservatoriai, liberalcentristai ir Liberalų sąjūdis, įtampos kilo po to, kai iš pareigų buvo atleisti buvę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius