-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 04

Iš 12 Lietuvos europarlamentarų Seimo rinkimuose kol kas planuoja dalyvauti du

Iš dvylikos Lietuvos atstovų Europos Parlamente (EP) rinkimuose į Seimą dalyvauti rinkimuose žada du europarlamentarai – Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis. Tačiau Europos Parlamento mandatą keisti į Seimo nario jie žada tik tokiu atveju, jei dalyvautų formuojant Vyriausybę.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kovoti dėl vietos parlamente planuotų ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas, tačiau jam galimybė kandidatuoti atsivertų tik Seimui priėmus įstatymo pataisą, kuri leistų Seimo rinkimuose dalyvauti per apkaltą pašalintiems asmenims.

Lietuvos įstatymai asmenims, per apkaltą pašalintiems iš pareigų, šiuo metu iš viso neleidžia kandidatuoti į Seimą, tačiau Europos Žmogaus Teisių Teismas R.Pakso byloje tokį draudimą įvertino kaip neproporcingą.

Seime šiuo metu svarstoma pataisa, kuri draustų kandidatuoti 8 metus nuo pašalinimo iš pareigų datos, ir jei iki rinkimų tokios pataisos būtų priimtos bei įsigaliotų, R.Paksas galėtų rudenį balotiruotis į parlamentą. R.Paksas prezidento posto neteko 2004 metų balandį, kai Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Dabartinio EP kadencija baigiasi 2014 metais, tačiau opozicinės Darbo partijos lyderis V.Uspaskichas vietą Briuselyje perleistų kitam DP atstovui, jei partija pretenduotų į valdžios postus. Kad dalyvaus 2012 metų Seimo rinkimuose daugiamandatėje apygardoje, V.Uspasichas BNS patvirtino dar lapkritį.

Kitos opozicinės partijos Lietuvos lenkų ir rinkimų akcijos lyderis V.Tomaševskis sako, kad vesti partiją į rinkimus esanti jo pareiga. Tačiau jis irgi EP mandato atsisakytų tik partijai dalyvaujant valdančiojoje koalicijoje.

„Turiu tokią pareigą dalyvauti kaip partijos pirmininkas“, – BNS šią savaitę sakė europarlamentaras. Jis patvirtino, kad rinkimuose kandidatuos tik daugiamandatėje apygardoje.

Ar keis EP mandatą į Seimo nario, pasak V.Tomaševskio, priklausys nuo rinkimų rezultatų.

„Tikimės gerų rezultatų, turime stiprų palaikymą, o kur toliau dirbsiu, priklausys nuo rezultatų. Vienas reikalas, jei dalyvausime formuojant Vyriausybę, kitas, jei dirbsime opozicijoje“, – sakė europarlamentaras.

Opozicinių socialdemokratų atstovas EP Justas Vincas Paleckis BNS patvirtino nedalyvausiantis 2012 metų rinkimuose į Seimą spalį, tuo metu kiti partijos atstovai, Zigmantas Balčytis bei Vilija Blinkevičiūtė, sako galutinio atsakymo dar neturintys.

„Vyksta diskusijos partijoje ir rinkimų štabe. Aš esu kalbėjęs, kad neketinu grįžti, nes esame išrinkti į EP, ir turime čia darbų, bet dar žiūrėsime, kaip partija apsispręs“, – BNS sakė Z.Balčytis.

Kad galutinio sprendimo nėra, patvirtino ir V.Blinkevičiūtė.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas EP Juozas Imbrasas tvirtino, jog didesnė tikimybė, kad jis nedalyvaus Seimo rinkimuose, nors galutinio atsakymo tvirtina taip pat dar neturintis.

„Aš manau, kad neturėčiau dalyvauti, bet tai dar ne galutinis atsakymas, yra partijos sprendimai, visa kita. Iš šimto procentų kokie šešiasdešimt, kad nedalyvausiu“, – BNS sakė J.Imbrasas.

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovai sako, jog ketinimų dalyvauti rinkimuose į Seimą neturi.

„Neturiu, tikrai neturiu, ir tikrai nežinau, kas turėtų atsitikti, kad pradėčiau taip galvoti“, – į klausimą, ar turi minčių dalyvauti parlamento rinkimuose, BNS atsakė Vytautas Landsbergis.

Konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė tvirtino rinkimuose nedalyvausianti, nes tai būtų neatsakinga prieš EP nario mandatą jai suteikusius rinkėjus.

„Neketinu kandidatuoti. Aš manau, jei žmonės patiki tau atstovauti EP, garbės reikalas pabaigti kadenciją iki galo. Man ir anksčiau visuomet keistai atrodydavo, kai žmonės mėtosi, keičia Seimo nario mandatą į savivaldybės tarybos nario, mero postą. Jei žmonės patikėjo savo balsą tau atstovauti, turi darbą pabaigti“, – BNS sakė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

TS-LKD atstovas Algirdas Saudargas BNS irgi tvirtino planų dalyvauti Seimo rinkimuose neturintis: „Neturiu, galit taip ramiai ir parašyt“.

Tarp konservatorių kandidatų į parlamentą nėra ir Laimos Andrikienės. Europarlamentarė teigė net nesvarsčiusi galimybės balotiruotis: „Niekas ir nesiūlė, nereikia ir galvoti.“

Vienintelis Liberalų sąjūdžio atstovas EP Leonidas Donskis irgi tvirtina galimybės dalyvauti Seimo rinkimuose nesvarstantis, nes atsisakyti patikėto mandato, jo žodžiais, būtų neatsakinga.

„Seimo rinkimuose tikrai nedalyvausiu, aš esu Europos Parlamento narys, esu gavęs mandatą ir manau, kad būtų neatsakinga nutraukti savo darbą. Esu viso Europos Parlamento liberalų grupės koordinatorius žmogaus teisių klausimais, ir tikrai negaliu nutraukti visų šių įsipareigojimų“, – BNS sakė L.Donskis.

Iki šiol Lietuvoje EP mandato dar iki naujai kadencijai pradedant darbą yra atsisakiusi tuomet prezidento rinkimuose dalyvavusi Kazimira Prunskienė, taip pat, prieš pat kadencijos pabaigą, iš EP pasitraukė ir į Klaipėdą grįžo liberalas Eugenijus Gentvilas.

Su partija „Tvarka ir teisingumas“ į EP 2004 metais išrinkto Rolando Pavilionio įgaliojimai nutrūko 2006 metais jam mirus.

Lietuvoje iki šiol vyko dveji rinkimai į EP, 2004 ir 2009 metais birželį, kiti laukia 2014-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius