Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 22

Iš 50 patikrintų vaistinių 15 nustatyta su monitorių naudojimu ir pigiausių prekių pasiūlymu susijusių pažeidimų

Valstybinės ligonių kasos (VLK) ekspertams patikrinus 50 vaistinių 15-oje buvo nustatyta su monitorių naudojimu ir pigiausių kompensuojamųjų prekių pasiūlymu susijusių pažeidimų.
Vaistinė
Vaistinė / BFL/Sauliaus Žiūros nuotr.

Patikrinimais siekta išsiaiškinti, ar laikomasi sutartinių įsipareigojimų, kad informacija apie kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones gyventojams turi būti teikiama vaistinių kompiuterio monitoriaus ekrane, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Taip pat patikrinta, ar vaistinės siūlo gyventojams pigiausią to paties bendrinio pavadinimo ir stiprumo kompensuojamąjį vaistą bei pigiausią tos pačios paskirties medicinos pagalbos priemonę.

Siekdami objektyvumo ir nešališkumo, Teritorinių ligonių kasų (TLK) ekspertai vaistines tikrino ne savo TLK veiklos zonoje.

Nustatyta, kad 70 proc. iš 50-ies patikrintų šalies vaistinių tinkamai teikia informaciją apie kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones.

Tačiau, anot pranešimo, tyrimo metu 30 proc. vaistinių užfiksuota pažeidimų. Tiesa, jie buvo pašalinti pakartotinio tikrinimo metu.

3 pažeidimai buvo nustatyti Vilniaus, 4 – Kauno, 3 – Klaipėdos, 1 – Šiaulių ir 4 – Panevėžio TLK veiklos zonų vaistinėse.

Anot SAM, dviejose Vilniaus TLK zonos vaistinėse monitoriai buvo išjungti, todėl gyventojui nebuvo teikiama būtina informacija. Trečiojoje tikrintojams užkliuvusioje vaistinėje monitoriaus ekrane gyventojui buvo rodoma kita, ne būtinoji, informacija apie kompensuojamuosius vaistus.

Keturiose Kauno TLK zonos vaistinėse nebuvo pirmumo tvarka siūlomi pigiausi kompensuojamieji vaistai, pirma buvo parodomas kitas, nebūtinai pigiausias, kompensuojamasis vaistas. Vienoje iš šių vaistinių buvo nepateikta būtina informacija monitoriaus ekrane.

Trijose Klaipėdos TLK zonos vaistinėse ne visos kompiuterio monitoriaus ekrane nurodytos lentelės grafos buvo užpildytos taip, kaip nurodoma Geros vaistinių praktikos nuostatuose.

Viena iš 10-ies tikrintų Šiaulių TLK zonos vaistinių nepateikė gyventojams būtinos informacijos monitoriaus ekrane. Tačiau, anot ekspertų, vėliau žodžiu buvo siūlomi pigiausi kompensuojamieji vaistai.

Keturiose Panevėžio TLK zonos vaistinėse informacija apie kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones gyventojams kompiuterių monitoriuose buvo teikiama ne iš karto. Vaistinių darbuotojai nesiūlė pigiausio kompensuojamojo vaisto ir neteikė jokios informacijos.

Analogiški neplaniniai vaistinių tikrinimai bus atliekami nuolat, teigia SAM.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius