Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 28

Iš antro karto atleistas Seimo kancleris G.Vilkelis (atnaujinta 15.22)

Antradienį Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas kreipėsi į Seimą su nutarimo projektu, kuriuo siekiama iš pareigų atleisti Seimo kanclerį Gintautą Vilkelį.
Gintautas Vilkelis
Gintautas Vilkelis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Seimas

G.Vilkelį atleisti iš pareigų Seimo pirmininkas A.Valinskas pasiūlė pirmą darbo dieną pasibaigus jo nedarbingumo laikotarpiui. Šiuo metu G.Vilkelis turi nedarbingumo pažymėjimą.

„Prisikėlėlis“ Aleksandras Sachariukas pareiškė, kad sugadino biuletenį – esą norėjo balsuoti „už“, tačiau pažymėjo „prieš“, ir balsų skaičiavimo komisijos prašė išduoti dar vieną balsavimo biuletenį.Kancleriui anksčiau išsakyta abejonių dėl viešosios įstaigos Parlamentinio bendradarbiavimo centro, neskaidrios valstybės įmonės „Greminta“, teikiančios maitinimo paslaugas, veiklos.

Nepasitenkinimo debesys virš kanclerio ėmė tvenktis dar metų pradžioje, kai Seimo valdybos nariams buvo pateikta netiksli informacija dėl žurnalistų akreditavimo tvarkos valstybės institucijose.

Išmokėjo 2 mln. litų

„Norėčiau kai kurias priežastis akcentuoti. Pirmiausiai dėl esminių sutarčių trūkumų su „Greminta“.  Iki šio laiko nei „Greminta“ nei kanceliarija neįvykdė dar  2006 Valstybės kontrolės audito ataskaitoje nurodytų įpareigojimų. Ataskaitoje buvo pažymėta, kad „Greminta“ neteisėtai naudojasi valstybės turtu. Taip pat padaryta pažeidimų vykdant darbuotojų priėmimą į kanceliariją. Tačiau pagrindinė atleidimo priežastis – per praėjusių metų du paskutinius ketvirčius išmokėti daugiau nei 2 mln. litų priemokų kanceliarijos darbuotojams, kai visos valstybės institucijos jau buvo raginamos taupyti“, – kanclerio nuodėmes vardino A.Valinskas.

Seimo nariai nebuvo linkę iškart balsuoti dėl kanclerio atleidimo – opozicija prašė, kad balsavimas dėl G.Vilkelio atleidimo būtų perkeltas, kol kancleris grįš į darbą. Esą reikia išklausyti ir jo poziciją, be to, to reikalauja žmoniškumas. Tačiau į prašymus nebuvo atsižvelgta ir dėl atleidimo balsuota tą pačią dieną.

Slapto balsavimo metu už kanclerio atleidimą balsavo 70 Seimo narių – pritrūko vieno balso nutarimui patvirtinti. Tačiau „prisikėlėlis“ Aleksandras Sachariukas pareiškė, kad sugadino biuletenį – esą norėjo balsuoti „už“, tačiau pažymėjo „prieš“, ir balsų skaičiavimo komisijos prašė išduoti dar vieną balsavimo biuletenį. Balsų skaičiavimo komisijai nesutikus išduoti naujo lapelio, jis ant to paties biuletenio pataisė savo nuomonę.

Po ilgų ginčų Seimo salėje nutarta balsuoti dar kartą – per pietų pertrauką. Antrąsyk už G.Vilkelio atleidimą balsavo 76 Seimo nariai, 9 – prieš, 5 biuleteniai rasti negaliojantys.

G.Vilkelis Seimo kancleriu buvo paskirtas 2006 m. spalį, kai iš šių pareigų po kilusio vadinamojo privilegijų skandalo buvo priverstas atsistatydinti Arvydas Kregždė.

Pasak A.Valinsko, kol kas nėra numatyta naujo kandidato Seimo kanclerio pareigoms eiti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius