Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 25

Iš darbo atleistas auditorius laimėjo bylą prieš Sveikatos apsaugos ministeriją

Iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atleistas darbuotojas teismuose pasiekė galutinę pergalę. Vyriausiasis administracinis teismas paskelbė nutartį, kuria pripažino, jog buvęs SAM vidaus audito skyriaus vedėjas Gediminas Valantavičius iš darbo buvo atleistas neteisėtai.
Byla
Nors ministerija aiškino panaikinusi vidaus audito skyriaus vedėjo pareigybę, iš tikrųjų to nebuvo padaryta. Šis skyrius liko, be to, jame atsirado vedėjo pavaduotojo etatas. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Už priverstinę pravaikštą jam turės būti atseikėta per 75 tūkst. litų, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.
Sveikatos apsaugos ministerija, kurios Teisės departamente dirba 16 teisininkų, pralaimėjo administracinę bylą prieš buvusį darbuotoją.

Dienraščio teigimu, jei ministerija būtų laiku stabtelėjusi ir prieš metus nebūtų apskundusi Vilniaus apygardos administracinio teismo nutarties, būtų sutaupyta nemažai mokesčių mokėtojų pinigų – daugiau kaip 75 tūkst. litų.

Nors dalies atleistų žmonių pareigybės nebuvo panaikintos, su ministerija bylinėtis dėl atleidimo ryžosi tik G.Valantavičius.

2009-ųjų rudenį, vadovaujant tuomečiam ministrui Algiui Čaplikui, Sveikatos apsaugos ministerija keitė savo vidaus struktūrą.

Ministerijos kanclerio Rimanto Remeikos potvarkiu darbą turėjo palikti septyniolika darbuotojų. Visi jie buvo pensinio amžiaus.

Nors dalies atleistų žmonių pareigybės nebuvo panaikintos, su ministerija bylinėtis dėl atleidimo ryžosi tik G.Valantavičius.

Pernai kovą Vilniaus apygardos administracinis teismas pripažino, kad šis asmuo, kaip karjeros valstybės tarnautojas, buvo atleistas iš pareigų, neatsižvelgiant į Valstybės tarnybos įstatymo reikalavimus.

Nors ministerija aiškino panaikinusi vidaus audito skyriaus vedėjo pareigybę, iš tikrųjų to nebuvo padaryta. Šis skyrius liko, be to, jame atsirado vedėjo pavaduotojo etatas.

Teismas taip pat nustatė, kad po vidinės pertvarkos pačioje ministerijoje pareigybių skaičius padidėjo nuo 177 iki 191. Darbuotojų sumažėjo tik ministerijai pavaldžiose įstaigose.

2010-ųjų kovą Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė sprendimą grąžinti G.Valantavičių į buvusias pareigas ir priteisė atlygį už priverstinės pravaikštos laiką – 2294 litus.

Bet Sveikatos apsaugos ministerija pateikė skundą Vyriausiajam administraciniam teismui. Kartu įsijungė „skaitiklis“: už priverstinę pravaikštą G.Valantavičiui toliau buvo skaičiuojama kompensacija. Už kiekvieną darbo dieną – maždaug po 287 litus.

Per metus, kol Vyriausiasis administracinis teismas išnagrinėjo bylą ir priėmė nutartį, susidarė maždaug 73 tūkst. litų kompensacijos. Šiuos pinigus, kaip ir bylinėjimosi išlaidas, neteisėtai atleistam darbuotojui turės atseikėti ministerija.

Sveikatos apsaugos ministerijos kancleris Rimantas Remeika sako, kad 2009 metais keičiant ministerijos struktūrą buvo sumažinti koeficientai, atsisakyta kai kurių funkcijų, sumažėjo atlyginimai. Daugelis pensinio amžiaus žmonių nutarė geriau išeiti iš darbo, gavę išeitines kompensacijas, nei dirbti už mažesnę algą.

Kanclerio teigimu, G.Valantavičiui buvo pasiūlyta eiti žemesnės – 16-osios kategorijos pareigas, bet jis atsisakė. Vėliau esą persigalvojo ir padavė ministeriją į teismą, prašydamas grąžinti į vidaus audito skyriaus vedėjo pareigas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius