Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 19

Iš mokyklų guja nesveiką mitybą

Vilniečių moksleivių tėvai bei miesto valdžia kovoja su mokyklose pardavinėjamais vaikų mitybai nerekmenduotinais produktais – įvairiais saldymynais, užkandžiais ir saldintais gėrimais. Mitybos specialistams įforminus mitybos normas, mokyklų bufetai ir valgyklos neskuba jų laikytis.
Negalėdami mėgstamų užkandžių įsigyti mokyklose, moksleiviai traukia į šalia mokyklų esančias parduotuves.
Negalėdami mėgstamų užkandžių įsigyti mokyklose, moksleiviai traukia į šalia mokyklų esančias parduotuves. / 15min.lt/Eriko Ovčarenkos nuotr.

Praėjusių metų pabaigoje, pastebėjusi, kad jos dukros lankomoje mokykloje moksleiviams pardavinėjami nesveiki ir net kenksmingi sveikatai produktai, vilnietė Vilma Juozevičiūtė nutarė su tuo nebesitaikstyti. Pasitelkus į pagalbą Vilniaus savivaldybės Švietimo skyrių, mokykloms buvo išsiuntinėtos rekomendacijos pašalinti iš mokyklų nesveikais laikomus maisto produktus.

„Išsiuntinėjome į mokyklas raštus, kuriuose rekomenduojame pašalinti traškučius bei gazuotus gėrimus iš bufetų lentynų. Negana to, apie tai kalbėjome ir per pastarąjį mokyklų direktorių pasitarimą. Mokyklos privalės vykdyti mūsų prašymus“, – tikino savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Julius Skestenis. Jo teigimu, savivaldybės darbuotojai tikrins, ar mokyklos laikosi šių nuostatų. „Bus vykdomi patikrinimai, važiuosime per mokyklas“, – sakė J.Skestenis.

Nedraudžiami, bet nerekomenduojami

„Šokoladai, gaivieji gėrimai ir kiti nesveikais laikomi produktai nėra draudžiami, tačiau jie primygtinai nerekomenduojami. Mokyklose juos galima pardavinėti, tik jei tėvai to reikalauja ir pateikia raštišką prašymą. To dažniausiai nebūna, tačiau šie produktai vis tiek atsiduria mokyklose“, – sakė Vilniaus visuomeninės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė.

Anot specialistės, maisto kontrolę mokyklose vykdo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kuri, aptikusi neleistinų produktų, skiria mokykloms pinigines baudas.

„Labai daug įtakos vaikų pasirinkimui – karštas maistas ar šokoladukas – daro įpročiai namuose bei reklamos galia. Vakarams sparčiai pereinant prie sveikos mitybos, bandant užkirsti kelią nutukimui, į Lietuvos mokyklas vis dar veržiasi nesveiką mitybą propaguojantys automatai“, – sakė savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Ina Čebotariova.

Alternatyva – parduotuvės

Anot specialistų, net „išgujus“ nesveikus produktus iš mokyklų, moksleiviai turės alternatyvą – prie mokyklų esančias parduotuves ar kioskus.

„Nieko čia nepadarysi, vaikai nori guminukų – nueina į parduotuvę ir nusiperka. Nelabai padeda tai, kad mokytojai per pamokas aiškina apie sveiką mitybą“, – sakė Vilniaus Žemynos pagrindinės mokyklos direktorė Eugenija Surmilavičienė.

„Tai kova su vėjo malūnais“, – sakė Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos direktorius Antanas Suslavičius.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius