Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 03

Iš plastikinių butelių pagamintą Kauno eglutę menininkai vertina prieštaringai

Sekmadienį Kauno senamiestyje sužibės dar vienas įrodymas, kad laikinoji sostinė jau atitrūko nuo kaimiškų šaknų ir pasuko postmodernizmo link: Rotušės aikštėje bus įžiebta Kalėdų eglutė, pagaminta iš plastiko butelių. Kauno menininkai eksperimentą vertina prieštaringai.
Šių metų Kalėdinė eglė sukurta iš butelių.
Šių metų Kalėdinė eglė sukurta iš butelių. / A.Koroliovo nuotr.

Šventinių renginių maratonas Kaune prasidės gruodžio 4-ąją, įžiebus smaragdine pavadintą eglutę.

Savitai eglutė puošiama jau trečius metus, tad kauniečių nebešokiruoja netradiciškai pateikta pagrindinė Kalėdų puošmena.

„Kalėdos į Kauną ateina sparčiu žingsniu. Jau šį savaitgalį smaragdine nuotaika užsikrės visas miestas. Esam be galo dėkingi Jolantai Šmidtienei, kuri rūpinasi pagrindinės miesto eglės apipavidalinimu jau trečius metus iš eilės“, – sakė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Tiktų ir prezervatyvai?

J.Šmidtienės kūrinį, Kalėdų eglutę, kuriai pagaminti sunaudota 40 tūkst. plastikinių butelių, Kauno menininkų bendruomenė vertina įvairiai.

Skulptorius Robertas Antinis tikino, jog meną sukurti galima iš bet kokių medžiagų: akmens, stiklo, smėlio ar žemių. „Viskas priklauso nuo to, kokiose rankose atsidurs toji medžiaga. Taip, lietuviai prisirišę prie tradicijų, jiems arti širdies natūrali eglė. Bet jų dirbtiniai pakaitalai padeda saugoti nykstančius miškus. Pagaliau, kuo daugiau naujų formų puošmenų atsiranda mieste, tuo geriau, jei tik tai daroma skoningai. Nenustebčiau, jei Kaune atsirastų vaikščiojanti virtuali eglutė. Tai būtų savaip logiška, nes dabartį žymi laikinumo, judrumo ir nuolatinės kaitos ženklai“, – kalbėjo skulptorius. 

Architektas Audrys Karalius pritarė R.Antinio minčiai, kad gražius dalykus galima sukurti iš bet kokios medžiagos, bet suabejojo, ar kūrinys iš „bambalių“ neprieštarauja Kalėdų dvasiai.

„Teoriškai eglutę galima sulipdyti ir iš prezervatyvų. Pripūtei juos, įtaisei lemputes. Gražūs, šviečiantys balionėliai. Bet ar toks kūrinys atitiktų Kalėdų dvasią, juk medžiaga turi savo genetiką?“ – svarstė A.Karalius.

Jo manymu, tuščio butelio metafora sietina su Kauno įvaizdžiu: miestas ištuštintas, išgertas, liko tik tuščias „bambalis“. „J.Šmidtienės eglutės nei peikiu, nei giriu. Tai tiesiog reiškinys, apie kurį verta diskutuoti. Atidžiai įsižiūrėjus, justi moteriška ranka, man ši eglutė primena padarytą iš liemenėlių“, – pastebėjo architektas. 

Smaragdinio miesto pasaka

Ne itin skaidrią žaliųjų butelių aurą turėtų pataisyti eglutės įžiebimo šventė. Renginys prasidės nuo muzikinės pasakos apie mergaitę, kuri ieško stebuklingo smaragdinio miesto ir atranda jį Kauno miesto širdyje – Rotušės aikštėje, kuri visa nušvis smaragdine spalva.

Smaragdinės eglutės idėjos autorė J.Šmidtienė tvirtino, kad bus galima ne tik apžiūrėti eglutę, bet ir įeiti į jos vidų. Viduje visų lauks veidrodžių karalystė. Miestiečiai taip pat galės viduje palikti savo pasveikinimus, palinkėjimus.

Eglutės viršūnė šiais metais taip pat bus kitokia. „Mano pagalbininkai ilgai galvojo, kokia šiais metais turėtų būti eglės viršūnė. Vietoj angelo pasirinkome žvaigždę, kuri yra pagaminta mūsų rankomis. Nuo žvaigždės sklis 8 spindulių šviesa“, – apie eglės puošimo darbus pasakojo J.Šmidtienė.

Studentiškos eglutės

Vienybės aikštės bei Laisvės al. ir S.Daukanto g. sankirtoje esančias eglutes šiais metais puošti nuspręsta perduoti Kauno technologijos universiteto (KTU) studentams.

„Fontano vietoje stovinčios eglės papuošimui naudosime senus segtuvus, kurių daug užsiliko nuo studentų kursinių darbų. Jų surinkome net 4 tūkst. Žaisliukus mums padės paruošti Vilkijos globos vaikų namų auklėtiniai“, – pasakojo KTU Ekonomikos ir vadybos fakulteto 4 kurso studentas Kornelijus Juodis.

Vienybės aikštės eglės papuošimas irgi bus intriguojantis. Studentai nusprendė eglutę pavadinti „Atvirkščiai“. Tradiciškai kalėdinės dovanos sudedamos po egle, tačiau šį kartą dovanos virs eglės dekoracijomis. Žaisliukai užims dovanų vietą – po egle. Eglučių įžiebimas planuojamas gruodžio 10 d.

Pasipuoš ir gatvės

Kaunui pasiruošti Kalėdoms iš miesto biudžeto šiais metais prireikė 140 tūkst. litų. Miesto valdžia džiaugiasi, kad suplanuotų lėšų užteks ir nereikės, kaip pernai, prašyti papildomai iš Administracijos direktoriaus rezervo fondo.

Kaip ir ankstesniais metais, mieste bus papuoštos ir pagrindinės miesto gatvės, tiltai, seniūnijos. Dauguma papuošimų liko nuo pernai. Šiais metais bus pakeistas tik Savanorių pr. papuošimas, nes jis pernai buvo blankus.

Kalėdų renginiai

Gruodžio 4 d. miestas pradės švęsti savo globėjo šv. Mikalojaus dieną. Nuo 12 val. Kauno arkikatedroje bazilikoje bus laikomos šventinės mišios už Kauną ir kauniečius. Vėliau Kalėdų Senelio pirmtako šv. Mikalojaus procesija iš Kauno arkikatedros bazilikos pajudės į miesto Rotušę.
Nuo 13 val. Rotušė bus atvira visiems lankytojams.

Kauniečių gruodžio mėnesį lauks ir daugiau renginių. Rotušės aikštėje veiks kalėdinė mugė, kuri įsikurs restorano „Sadutė“ lauko pasaže. Mažieji kauniečiai, kartu su tėveliais, galės aplankyti keturis medinius namelius, kur bus galima žiūrėti animacinius filmus, daryti rankdarbius, pasivaišinti šiltomis spurgomis, meduoliais, saldainiais.

Nuo gruodžio 17 d. kauniečiai ir miesto svečiai galės grožėtis prakartėle prie Arkikatedros bazilikos. Jos šventinimas vyks gruodžio 24 d., po Bernelių mišių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius