-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 26 /14:40

Iš posto ministrės verčiama Laimutė Anužienė bando gintis Gintauto Kėvišo metodais

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė reikalauja skandalingai pagarsėjusios Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro (KMPMC) vadovės Laimutės Anužienės pasitraukimo. Tačiau centras kerta atgal – išplatino direktorę palaikantį raštą.
Audronė Pitrėnienė ir Laimutė Anužienė
Audronė Pitrėnienė ir Laimutė Anužienė / Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro nuotr.

„Centro direktorė šioje įstaigoje nebegali dirbti toliau. Tokia veikla teršia įstaigos vardą ir menkina pasitikėjimą visa švietimo sistema“, – tokią J.Petrauskienės poziciją po kelių 15min tyrimų apie šį centrą perdavė ŠMM.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

Dėl L.Anužienės ir centro veiklos kreiptasi į prokuratūrą

Dėl L.Anužienės ir centro veiklos po 15min tyrimų dvi Seimo narės kreipėsi į prokuratūrą su prašymu ginti viešąjį interesą.

„Visuomenės informavimo priemonėse pasirodžiusi informacija apie KMPMC galimai neskaidrią veiklą ir jos vadovės L.Anužienės galimą piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi verčia pagrįstai abejoti šiai mokymo įstaigai skirtų valstybės biudžeto bei ES struktūrinių fondų lėšų panaudojimo racionalumu ir skaidrumu.

Skirmano Malinausko publikacijoje „Draugės nesikluklino: visureigis su vairuotoju, 10 mln. Eurų ir didžiulis pastatas Vilniaus centre“, taip pat to paties autoriaus publikacijoje „L. Anužienės liepto galas: sūnaus žirgynas, prabangiausias bendrabutis Lietuvoje, darbovietė politikų atžaloms“ ir Šarūno Černiausko publikuotame straipsnyje „Karaliaus Mindaugo centro vadovė L. Anužienė vejama iš posto – paaiškėjo įžūlus savo kišenės pildymas“ atskleisti faktai kelia pagrįstų abejonių dėl aukšto rango pareigūnų savivalės ir galimos nusikalstamos veiklos bei skatinantys dar didesnį nepasitikėjimą valdžia ir jos institucijomis. Todėl būtina ginti viešąjį interesą, o tuo pačiu užkardyti tolesnius galimai nusikalstamos veiklos užmojus.

Pagal Seimo statuto 9 str. 11 punktą prašome jūsų inicijuoti išsamų tyrimą dėl viešojo intereso gynimo“, - rašoma Agnės Bilotaitės ir Ingridos Šimonytės kreipimesi į prokuratūrą.

Darbuotojai pranešė apie planuojamą palaikymo akciją

15min redakciją pasiekė laiškas, kuriame šaltinis teigia, jog antradienį buvo bendruomeninis centro susirinkimas, kuriame buvo paruoštas L.Anužienės palaikymo planas.

„Centro direktorės pavaduotoja Jolanta Valiulienė atvirai gąsdino darbuotojus sakydama, kad ŠMM auditas nerado jokių rimtų pažeidimų, o tie, kas nepatenkinti ir praneša apie korupciją, bus išmesti: kaip šakelės iš šluotos.

Bendrojo lavinimo sk. vedėja Daiva Abramavičienė bandė visus įtikinti nedalyvauti antikorupcinėje veikloje ir pristatė direktorę L.Anužienę palaikantį raštą“, – šalinis rašė laiške 15min.

15min primena, kad tai ne pirmas kartas, kai skandalingi ir susikompromitavę vadovai stengiasi išsilaikyti poste pasitelkdami palaikančius raštus. Tokį pavyzdį kiek anksčiau pademonstravo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas Gintautas Kėvišas. Teatro darbuotojams buvo išplatintas direktorių palaikantis raštas ir prašoma jį pasirašyti. Vėliau raštas buvo įteiktas ministerijai.

Raštą išplatino viešai

Trečiadienio popietę centras išplatino savo pareiškimą, kuriame bandoma palaikyti centro vadovę L.Anužienę bei teigiama, kad centras „yra menkinamas“.

„Pastaruoju metu viešojoje erdvėje sklinda informacija, menkinanti Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro pasiekimus ir įvaizdį. Mes esame sunerimę ir sutrikdyti dėl nuolat pateikiamos neigiamos informacijos apie mūsų mokyklą. Esame įsitikinę, kad puolami nepelnytai.

Laimutė Anužienė
Laimutė Anužienė

Pranešame sunerimusiems mokiniams, jų tėvams, absolventams, socialiniams partneriams, Lietuvos ir užsienio projektų partneriams, kad centro bendruomenė yra kaip visada susitelkusi, vieninga ir atsakingai vykdanti prisiimtą misiją. Esame tvirti savo pasirinkime. Tvirtybė yra ne klaidų nedarymas, o jų suvokimas ir ištaisymas. Dėkojame gausybei mus suprantančiųjų ir palaikančiųjų. Didžiuojamės, kad esame didžiausia šalies profesinio mokymo įstaiga, vienijanti daugiau nei keturis tūkstančius mokinių ir penkis šimtus darbuotojų.

Dėka vadovo lyderystės ir visų bendruomenės narių pastangų ne per vieną dešimtmetį buvo sukurta inovatyvi ir kūrybiška aplinka, pasiekta aukšta darbuotojų kvalifikacija, rengiamos tarptautinės konferencijos, seminarai, o Centre dirba net 28 mokslų daktarai. Tai užtikrina mokymo(si) kokybę ir mokinių bei mokytojų pasiekimai Lietuvoje, Europoje ir pasaulyje“, – rašoma išplatintame pranešime, kurį pasirašė „Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro bendruomenė“.

Ministerijos auditas atskleidė skandalingą piktnaudžiavimą

Ministerijos inicijuotas auditas parodė sunkiai suvokiamą piktnaudžiavimą. Paaiškėjo, kad L.Anužienė be sąžinės graužaties savo vadovaujamos įstaigos lėšas skyrė pati sau, su savimi sudarydama autorines sutartis.

Auditas nustatė, kad pernai L.Anužienė KMPMC vardu sudarė net 12 sutarčių „su darbo grupėmis, į kurių sudėtį įtraukta ji pati ar jos šeimos nariai“.

„Už šią veiklą autorinių sutarčių su savimi pačia pagrindu direktorė išsimokėjo 15 903 eurus. Dar 11 tūkst. eurų gavo jos sūnūs bei marti“, – nurodo ŠMM.

Pažeidimų buvo nustatyta ir daugiau.

„Pažeisdama švietimo ir mokslo ministro įsakymą bei kitus teisės aktus, direktorė L.Anužienė, išsinuomodama prabangų automobilį Volvo XC90, nederino to su Švietimo ir mokslo ministerija”, – vardija ŠMM.

15min jau skelbė apie ne vieną keistą sutapimą Karaliaus Mindaugo centre. Čia įsidarbino buvusi švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, pati dalyvavusi sprendžiant dėl įstaigos finansavimo, čia įdarbintas būrys L.Anužienės artimųjų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audronė Pitrėnienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audronė Pitrėnienė

Be to, centro naudojamas žirgynas KMPMC nepriklauso – juo profesinio mokymo centras disponuoja pagal panaudos sutartį, o faktinis žirgyno savininkas yra L.Anužienės sūnus.

A.Pitrėnienė po 15min tyrimo paliko KMPMC, nelaukdama VTEK išvadų. Eksministrė taip pat pasitraukė ir iš Darbo partijos. L.Anužienė kol kas nepranešė apie tolesnes savo karjeros perspektyvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius