-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 19

Iš rinkos surenkamas nesaugus kanapių aliejus ir alkoholinis gėrimas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad uždrausta prekiauti ir nurodyta surinkti iš rinkos nesaugų UAB „Rudugys“ spaustą kanapių aliejų ir viskio (likerio) su natūraliu cinamono skoniu „Fireball“ (33 %, išfasuotą po 500 ml) alkoholinį gėrimą.
Pagirios
Pagirios / „Fotolia“ nuotr.

Vartotojai, įsigiję minėto kanapių aliejaus ar alkoholinio gėrimo, gali grąžinti juos pardavėjams ir atgauti sumokėtus pinigus.

Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba, vykdydama maisto taršos stebėsenos programą, iš rinkos atrinko UAB „Rudugys“ kanapių aliejaus mėginius ištirti laboratorijoje. Atlikus tyrimus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, kanapių aliejuje nustatytas bezo(a)pireno kiekis (5,2 µg/kg) viršijo didžiausią leistiną koncentraciją (2,0 µg/kg).

Nedelsiant patikrinus UAB ,,Rudugys“ aliejaus gamybos ir fasavimo cechą (Šilutės pl. 95 B, Klaipėda) ir sandėlį (Danės g. 45, Klaipėda), paaiškėjo, kad bezo(a)pirenu užterštą aliejų UAB „Rudugys“ spaudė iš kiniškų kanapių sėklų, pirktų per Lenkijos firmą (iš 800 kg buvo išspaustas 241 kg aliejaus). Gamyboje ir sandėliuose šios partijos aliejaus likučių jau nebuvo. Įmonei nurodyta nesaugų aliejų nedelsiant surinkti iš rinkos. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba apie šį atvejį informavo Europos Komisiją ir kaimynines šalis Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF.

RASFF sistema taip pat gautas pranešimas apie nesaugų alkoholinį gėrimą. Pranešime nurodyta, kad Suomijos specialistai viskio (likerio) su natūraliu cinamono skoniu „Fireball“ (gamintojas „ArcusGruppen“ AS, Norvegija) sudėtyje nustatė per didelį maisto priedo E 1520 – propilenglikolio kiekį (5 800 mg/kg, kai leistina norma – 1 000 mg/kg). Maisto priedas E 1520 – propilenglikolis yra skaidrus, bespalvis skystis, jis veikia kaip baktericidas – tirpaluose stabdo mikroorganizmų dauginimąsi. Gėrimas buvo išplatintas 17-oje Europos Sąjungos (ES) valstybių ir kai kuriose trečiosiose šalyse. Atlikus skubų patikrinimą, nustatyta, kad nedidelį kiekį šio nesaugaus alkoholinio gėrimo į Lietuvą įvežė UAB „Baltijos logistikos ir investicijų centras“ (Liepų g. 5, Klaipėda). Importuotojui uždrausta šį gėrimą platinti ir nurodyta likučius surinkti iš rinkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius