Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 14 /10:22

R.Karbauskį buvusio kolegos R.Martinėlio sprendimas perbėgti pas konservatorius stebina

„Džiaugiuosi, kad žmogus, nebūdamas nei mūsų partijos nariu, nei rinkimų sąrašo nariu – jis pats laimėjo rinkimus – prisijungė prie mūsų sąrašo. Kad jis ilgą laiką bendradarbiavo su frakcija, tikrai galime tiktai dėkoti“, – kalbėjo valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis. Taip jis reagavo į „valstiečių“ frakcijai priklausiusio Raimundo Martinėlio sprendimą prisijungti prie Tėvynės sąjungos frakcijos. Tiesa, R.Karbauskis nusistebėjo, kad buvęs kolega prisijungė būtent prie konservatorių.
R.Martinėlis ir R.Karbauskis
R.Martinėlis ir R.Karbauskis

„Kurį tai laiką jis (R.Martinėlis – 15min) beveik visą laiką balsuoja kitaip negu frakcija. Tik svarstant biudžetą balsavo už [...]. Ir tas yra suprantama – artėja savivaldos rinkimai, Rokiškyje jo įsteigtas komitetas yra valstiečių-žaliųjų sąjungos konkurentas“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė LVŽS pirmininkas.

R.Karbauskis: savanaudžių pasitaiko kiekvienoje partijoje

„Galbūt šiek tiek stebina, kad į konservatorių frakciją perėjo. Bet iš principo mūsų nestebina toks sprendimas, nes jis niekuo nėra įsipareigojęs valstiečių-žaliųjų sąjungai“, – pridūrė R.Karbauskis.

Jis taip pat tikino, kad nepaisant to, jog R.Martinėlis frakciją paliko, „valstiečiai“ Seime turi daugumą, nes kai kuriuos jų siūlomus sprendimus palaiko formaliai prie koalicijos neprisijungusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Klausiamas, kas vyksta LVŽS frakcijoje, kad pastaruoju metu ją vienas po kito palieka Seimo nariai, R.Karbauskis atsakė: „Savanaudžių žmonių, aš jokiu būdu neturiu omeny R.Martinėlio, pasitaiko kiekvienoj partijoj. Aš manau, kad mūsų frakcija labai didelė, dėl to pas mus tai ir matosi.“

Galbūt šiek tiek stebina, kad į konservatorių frakciją perėjo.

Anot jo, išskyrus R.Martinėlį ir Seimo narį Naglį Puteikį, visi kiti pasitraukę iš frakcijos sulauks to paties likimo – „jų rinkėjai neberinks“.

„Džiaugiuosi, kad iš 57 ar 56 naujokų Seime teturime tokį nedidelį nubyrėjimą. Žmonės, tapę Seimo nariais, tiktai tada ir suvokia, kokią atsakomybę prisiėmė ir kad savo asmenines ambicijas reikia atidėti“, – aiškino R.Karbauskis ir pridūrė, kad dėl nubyrėjimo LVŽS bus labai lengva formuoti kitų Seimo rinkimų sąrašus.

„Kaip balsavo R.Martinėlis, mes matėm, tai tęsėsi ilgą laiką. Bet kada jis išeis, mes nežinojom“, – teigė Seimo narys.

Klausiamas, ar, jo žiniomis, dar kas nors trauksis iš frakcijos, R.Karbauskis teigė negalintis to pasakyti.

G.Landsbergis reiškė džiugesį

Apie R.Martinėlio „perbėgimą“ ketvirtadienį pranešė konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Šiandien mūsų frakcija pasipildo nauju nariu. Ne taip seniai, prieš keletą minučių, vieningai, bendru sutarimu patvirtinome R.Martinėlio prašymą prisijungti prie TS-LKD frakcijos Seime“, – žurnalistams teigė G.Landsbergis.

Klausiamas, ar R.Martinėlis į frakciją prašėsi ar buvo kviestas, Seimo narys teigė, kad sprendimas priimtas „bendru sutarimu“.

Jis tikino besidžiaugiantis, kad frakcija tapo stipresnė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Raimundas Martinėlis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Raimundas Martinėlis

„Opozicija, kaip aiški alternatyva, ir Tėvynės sąjunga, kaip aiški alternatyva šiandieniniam „valstiečių“ valdymui, įtvirtina savo pozicijas. Džiaugiuosi ir linkiu mums visiems, Raimundui ir frakcijai, veiksmingo, aktyvaus darbo Seime“, – dėstė TS-LKD pirmininkas.

R.Martinėlis iš LVŽS frakcijos tvirtino pasitraukęs dėl to, kad „nesutapo požiūriai į regionų politikus klausimus, į LRT klausimus, sveikatos priežiūros įstaigų reformos klausimus“.

„Išsiskyrė nuomonės“, – sakė Seimo narys, į parlamentą išrinktas vienmandatėje Sėlos apygardoje.

Balsavo kitaip nei LVŽS

Seimo rinkimuose R.Martinėlis dalyvavo kaip nepriklausomas kandidatas, bet patekęs į Seimą prisijungė prie „valstiečių“. Jų programa, anot R.Martinėlio, jam pasirodė patraukli.

„O visi tie veiksmai, darbai išsiskyrė nuo [programos]“, – kalbėjo parlamentaras.

Paklaustas, ar frakcijoje yra daugiau narių, kurie svarsto apie pasitraukimą, R.Martinėlis teigė to negalintis komentuoti.

R.Martinėlis dažnai balsuodavo kitaip nei LVŽS frakcija. Jis balsavo prieš LRT tyrimo išvadas, nepalaikė valstiečių koalicijos partnerių socdarbiečių finansavimą galėjusių užtikrinti pataisų, pasisakė už tai, kad žemės ūkio ministras Bronius Markauskas turėtų trauktis iš pareigų.

R.Martinėlis interviu 15min yra sakęs, kad laiko save liberalu, o LVŽS frakcijoje dirbo, nes jam patiko ten tvyranti „gera atmosfera bei nuoširdumas“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Valstiečius svarbiuose balsavimuose išduodantis R.Martinėlis: „Aš visada buvau liberalas“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimundas Martinėlis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimundas Martinėlis

Tačiau dabar jis sako, kad konservatorių, o ne kokią kitą frakciją pasirinkęs dėl sutampančio požiūrio.

„Manau, kad sėkmingai dirbsiu frakcijoje“, – dėstė jis ir pridūrė, kad R.Karbauskis apie sprendimą palikti LVŽS žino ir žinią sutiko „normaliai“.

Kadaise R.Martinėlis priklausė partijai „Tvarka ir teisingumas“, taip pat praeityje jis yra buvęs Centro partijos narys.

M.Puidoko priglausti nesvarsto

G.Landsbergis, paklaustas, o gal į frakciją priims ir neseniai „valstiečius“ palikusį, prezidento posto, greičiausiai, sieksiantį Mindaugą Puidoką, atsakė, kad konservatoriai yra labai demokratiški.

„Bet vis dėlto kai kuriais atvejais mūsų nuomonės nesuderinamai išsiskiria“, – pridūrė parlamentaras.

Nuo Seimo kadencijos pradžios LVŽS frakciją jau paliko Bronislovas Matelis, Justas Džiugelis, Dovilė Šakalienė, Povilas Urbšys, Naglis Puteikis. Pašalintas buvo Mindaugas Puidokas. Frakcija trumpam buvo sumažėjusi ir Seimo narės mandato atsisakius Gretai Kildišienei, tačiau ją netrukus pakeitė Antanas Baura.

LVŽS frakciją Seime, be R.Martinėlio, sudarys 51 tautos atstovas, o vieną narį priviliojusią TS-LKD – 32 Seimo nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius