Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 25 /21:31

Iš Vyriausybės vejama Lenkų rinkimų akcija laukia stebuklo – Politinės tarybos posėdžio

Lietuvos lenkų rinkimų akcijai (LLRA) Vyriausybėje nebus skiriamas joks postas, pirmadienį pareiškė premjeras, socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius. Jo pozicijai pritarė ir Darbo partija. Lenkų rinkimų akcija pyksta, bet neskelbia, ar trauksis iš koalicijos.
Algirdas Butkevičius ir Valdemaras Tomaševskis
Algirdas Butkevičius ir Valdemaras Tomaševskis / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

„Galiu pasakyti – jiems tikrai Vyriausybėje nebus skiriamas postas. Tą galiu užgarantuoti, bet palaukime prezidiumo posėdžio“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė premjeras.

Jis atvyko į valdančiajai koalicijai priklausančios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) valdybos ir prezidiumo posėdį. Socialdemokratų valdyba pritarė premjero siūlymui atimti iš LLRA postus, o prezidiumas tam pritarė.

Socialdemokratai: su lenkais toliau dirbti netikslinga

A.Butkevičius teigė, kad LSDP prezidiumas turi patvirtinti poziciją, kurios jis laikysis antradienį per valdančiųjų politinės tarybos posėdį.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) prezidiumas pirmadienio vakarą sutarė, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) turėtų prarasti postus Vyriausybėje.

Partijos prezidiumo posėdyje dalyvavęs socialdemokratų garbės pirmininkas Aloyzas Sakalas žurnalistams sakė, kad prezidiumas pritarė valdybos sprendimui.

Pasak socialdemokratų frakcijos išplatinto pranešimo, LSDP prezidiumas išreiškė pritarimą A.Butkevičiaus pozicijai, kad LLRA „dirba nekonstruktyviai ir jos buvimas dabartinėje Vyriausybėje yra nebetikslingas“.

„Energetikos ministras iš LLRA tikrai nebus skirtas. Ir mano kabinete jų deleguoto žmogaus, kuris galėtų eiti energetikos ministro pareigas, nebus. Negali būti dviejų premjerų, negali būti ministrų, kurie nevykdo Vyriausybės programos“, – pareiškė Vyriausybės vadovas.

Energetikos ministras iš LLRA tikrai nebus skirtas. Ir mano kabinete jų deleguoto žmogaus, kuris galėtų eiti energetikos ministro pareigas, nebus.

„Mūsų, galiu pasakyti, daugelis valdybos narių, praktiškai visi pasisakė už tai, kad faktiškai dirbti su jais yra nebetikslinga toliau“, – žurnalistams prieš prezidiumą sakė premjeras.

Jis teigė kol kas nežinantis, ar tokios pat nuomonės yra ir koalicijos partneriai „tvarkiečiai“ ir „darbiečiai“.

„Kol kas neturiu informacijos, bet žadėjo kaip tik pranešti. Jie irgi turi priimti sprendimą, nes reikia, kad būtų bendras sprendimas“, – sakė A.Butkevičius.

Jis sakė, jog centro kairės dauguma gali veikti ir be LLRA.

Darbo partija LLRA irgi nenori matyti Vyriausybėje

Darbo partijos valdyba remia socialdemokratų prezidiumo ir šios partijos lyderio A.Butkevičiaus apsisprendimą šalinti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovus iš Vyriausybės – tokį sprendimą „darbiečiai“ priėmė pirmadienio vakarą.

„Darbo partijos valdyba suformulavo valdančiųjų koalicijos Politinei tarybai savo poziciją – Darbo partija, žiūrėdama valstybiškai, palaiko premjero poziciją dėl klausimų susijusių su Vyriausybe“, – po valdybos posėdžio žurnalistams Seime pareiškė Seimo vadovė „darbietė“ Loreta Graužinienė.

Tačiau ji nepranešė, kokios pozicijos „darbiečiai“ laikysis apsisprendžiant dėl LLRA likimo valdančiojoje koalicijoje.  

„Mes išreiškėme  palaikymą premjerui, o visus kitus  klausimus aptarsime rytoj (antradienį koalicijos Politinėje tarybos posėdyje – BNS)“, – teigė L.Graužinienė, paklausta, kokia yra „darbiečių“ pozicija dėl LLRA tolesnio buvimo valdančiojoje koalicijoje.

Premjeras tiesiog negali dirbti Vyriausybėje. Mums yra labai svarbu, kad visi projektai, kurie numatyti Vyriausybės programoje, būtų įgyvendinti ir realizuoti.

Pasak jos, savo poziciją dėl susidariusios situacijos turėtų išreikšti ir LLRA. „Gal jie turės kažkokių pasiūlymų“, – teigė L.Graužinienė paklausta, ką tikisi išgirsti iš LLRA.   

Seimo vadovės teigimu, LLRA šalinama iš Vyriausybės, nes trikdo jos veiklą – paralyžuota Energetikos ministerijos veikla. 

„Manau, kad šioje situacijoje mes matome, kad premjeras tiesiog negali dirbti Vyriausybėje. Mums yra labai svarbu, kad visi projektai, kurie numatyti Vyriausybės programoje, būtų įgyvendinti ir realizuoti. Ir energetikos sritis (energetikos ministrą pagal valdančiosios koalicijos susitarimą deleguoja LLRA – BNS) yra labai sudėtinga“, – teigė L.Graužinienė.

Anot jos, Darbo partijai galėtų skirti savo energetikos ministrą: „Mes pasiryžę kalbėtis ir manome, kad galime būti pretendentai  į tą ministeriją“.

Paklausta apie galimus „darbiečių“ kandidatus į energetikos ministrus, L.Graužinienė teigė, kad apie tai „dar anksti kalbėti“.

Pasak jos, iš valdančiosios koalicijos pasitraukus LLRA, tarp socialdemokratų , „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ vyktų derybos dėl kitų postų, kurie priklausė LLRA, persiskirstymo: „Čia jau derybiniai klausimai“.

R.Paksas: premjeras paskubėjo

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis Rolandas Paksas 15min.lt teigė, kad premjeras paskubėjo pareikšti, jog LLRA ministro Vyriausybėje nebus.

„Visada įsivaizdavau, kad koalicija yra keturių partijų sambūvis, kuris derasi, kalbasi, bet tą naujieną pirmą kartą girdžiu. Tikiuosi, kad antradienį bus išsakyti argumentai, aš irgi išsakysiu juos. Kol kas nematau priežasčių atsirasti tokiems griežtiems pareiškimams“, – sakė europarlamentaras.

Tai yra kažkoks nesusišnekėjimas. Valdanti koalicija yra žymiai stipresnė, nei ją gali Renata Cytacka išardyti. Aš norėčiau tikėti, kad yra taip.

R.Pakso teigimu, šiuo metu, kai reikia spręsti, ką daryti su Rusijos paskelbtomis sankcijomis, politinis stabilumas yra ypač svarbus. „Tai įpareigoja suglausti pečius ir darbuotis, bet gal aš ko nežinau? Tikiuosi, rytoj išgirsiu“, – sakė jis.

Paklaustas, ar lenkų pasitraukimo iš koalicijos atveju „Tvarka ir teisingumas“ siektų energetikos ministro posto, R.Paksas teigė, kad dalintis postus dar yra anksti, esą šį konfliktą dar galima išspręsti.

„Tai yra kažkoks nesusišnekėjimas. Valdanti koalicija yra žymiai stipresnė, nei ją gali Renata Cytacka išardyti. Aš norėčiau tikėti, kad yra taip“, – sakė jis.

R.Paksas įsitikinęs, kad LLRA atstovas gai užimti energetikos ministro postą, tačiau lenkams reikia atsisakyti minties į jį vėl siūlyti J.Neverovičių. „Tai būtų nelogiška. Linkėčiau visiems, kad trečiadienio rytą aistros būtų nurimusios“, – teigė politikas.

LLRA ieško pretekstų pasitraukti?

LLRA pirmininko Valdemaro Tomaševskio reikalavimu energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius nesuderinęs su premjeru viceministre paskyrė prieštaringai vertinamą Renatą Cytacką. Jos kompetenciją premjeras A.Butkevičius buvo įvertinęs kaip žemą. Praėjusią savaitę A.Butkevičius įteikė prezidentei Daliai Grybauskaitei siūlymą atleisti ministrą. Valstybės vadovė ji patenkino.

Kai kurie politikai ir politologai sako, kad dėl energetikos viceministrės su premjeru į konfliktą įsivėlusi LLRA ieško pretekstų pasitraukti iš valdančiosios koalicijos.

LLRA deleguotas energetikos ministras J.Neverovičius  nuo pirmadienio nebeina ministro pareigų – prezidentė Dalia Grybauskaitė socialdemokrato premjero A.Butkevičiaus teikimu praėjusį antradienį atleido jį.

Valdančiąją centro kairės koaliciją sudaro LSDP, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Šiuo metu Seime ši koalicija turi 89 narius iš 141. Pasitraukus LLRA, koalicijoje liktų 81 parlamentaras.

Kai kurie politikai ir politologai sako, kad dėl energetikos viceministrės su premjeru į konfliktą įsivėlusi LLRA ieško pretekstų pasitraukti iš valdančiosios koalicijos.

Valdantieji antradienį aiškinsis susidariusią situaciją koalicijoje ir apsispręs dėl postų persiskirstymo. Valdančiųjų Politinė taryba rinksis antradienio pavakarę. Prieš tai Vyriausybė apsilankys pas prezidentę D.Grybauskaitė.

Lenkai pyksta, bet kol kas neskelbia, ką darys

LLRA atstovai antradienį telefonu buvo nepasiekiami. Vakare LLRA tinklalapyje pasirodė pranešimas spaudai, pavadintas „Kiti verslo interesų konflikto etapai“.

Jame rašoma, kad prieš R.Cytacką „jau beveik pusmetį yra vykdoma šmeižto kampanija dėl jos išsakytos asmeninės nuomonės“.


 Šią sutartį gali pakeisti tik valdančiosios koalicijos politinė taryba, kuri posėdžiaus antradienį popiet. Tai reiškia, kad energetikos ministro ir viceministro postai ir toliau priklauso LLRA.

„Kaip pabrėžia apžvalgininkai, tikroji priežastis yra socialdemokratų verslo interesai, o Renata Cytacka, kuri pelnė itin sąžiningo asmens reputaciją, nepasidavė verslo grupių spaudimui“, – tikina LLRA.

„Panašu, kad krizė vyriausybėje įvyko ne dėl R.Cytackos, tačiau kaip verslo konfliktų pačioje Energetikos ministerijoje pasekmė. Dar praėjusios savaitės pabaigoje premjeras pareiškė, kad laukia kol LLRA pasiūlys kitą kandidatą į ministrus, tačiau šiandien spaudoje pasirodė informacija, neva LLRA gali negauti energetikos ministro posto. Socialdemokratų prezidiumas kaip tik pirmadienio vakarą pareiškė tokį savo sprendimą.

Tuo tarpu viešojoje erdvėje pasirodantys partijų „Tvarka ir teisingumas“ ir „Darbo partijos“ lyderių Rolando Pakso ir Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės komentarai vienareikšmiškai rodo, kad 2012 metų lapkritį pasirašyta keturių partijų koalicijos sutartis vis dar galioja. Šią sutartį gali pakeisti tik valdančiosios koalicijos politinė taryba, kuri posėdžiaus antradienį popiet. Tai reiškia, kad energetikos ministro ir viceministro postai ir toliau priklauso LLRA“, – teigiama pranešime.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius