Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 02

Išgirdę žodį „ŽIV“ žmonės baidosi mažiau, nei anksčiau

Trečiadienį buvo minima pasaulinė AIDS diena. Ta proga Vilniaus miesto gyventojai ir svečiai buvo kviečiami greitaisiais testais nemokamai išsitirti dėl ŽIV ir hepatitų B ir C prie Baltojo tilto laikinai įsikūrusioje Vilniaus priklausomybės ligų centro (VPLC) mobilioje klinikoje, baltajame autobusiuke.
Akcijos akimirka
Akcijos akimirka / Organizatorių nuotr.

Per 2 valandas trukusią akciją savo ŽIV, hepatitų B ir C statusą panoro sužinoti 102 asmenys. Vienam iš jų nustatytas hepatitas B, visų likusių testų rezultatai – neigiami. Akcijoje dalyvavusių asmenų amžiaus vidurkis – 38 metai. Vyriausiam akcijos dalyviai – 74 metai, jauniausiam – 16 metų.

Akcijos rengėjus nustebino aktyvus žmonių dalyvavimas, nepaisant šalto oro.

„Dalis žmonių specialiai atėjo išgirdę naujieną per radiją, atsitiktiniai praeiviai taip pat labai noriai tyrėsi. Tai rodo vis labiau augantį supratimą, kad ŽIV gali paliesti visas visuomenės grupes, kiekvieną žmogų“, – sako viena iš akcijos rengėjų, VPLC Socialinės pagalbos ir prevencijos skyriaus vedėjos Aušra Malinauskaitė.

A. Malinauskaitės teigimu, ši akcija taip pat parodė, jog žmonėms, ypač jaunimui, labai trūksta informacijos šia tema.

„Žmonės klausinėjo, kuo hepatitas B skiriasi nuo C, kaip galima jais užsikrėsti, kur galima išsitirti dėl ŽIV, ar ir kiek tai kainuoja“, – sako A. Malinauskaitė.

Nemokamą tikrinimosi dėl ŽIV ir hepatitų B ir C akciją Pasaulinės AIDS dienos proga Vilniuje rengė VPLC kartu su nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicija „Galiu gyventi“. Anot rengėjų, šia akcija siekiama paskatinti žmones aktyviau tirtis dėl ŽIV ir kitų užkrečiamų ligų, taip pat – atkreipti valdžios dėmesį į tokių tyrimų Lietuvoje poreikį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius