Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 14

Išgyvenusieji karo siaubą prašo dėmesio

Šeštadienį Kaune į suvažiavimą susirinkę Afganistano karo veteranai sieks atkreipti valdžios ir visuomenės dėmesį į savo problemas.
Gintautas Labanauskas
Gintauto Labanausko įsitikinimu, tikras pragaras Afganistane virė 1987-1988 metais. / Jono Petronio/dienraščio „15minučių“ nuotr.

Metiniame suvažiavime maždaug šimtas Afganistano karo veteranų asociacijos (AKVA) delegatų ketina priimti rezoliuciją, kuria sieks atkreipti valdžios dėmesį į ne savo noru kare dalyvavusius ir sveikatą praradusius Lietuvos piliečius. Veteranų teigimu, ligšioliniai jų susitikimai su šalies vadovais jokių rezultatų nedavė.

„Karo veteranais valstybė rūpinasi per mažai“, – suvažiavimo išvakarėse LŽ sakė AKVA pirmininkas Juozas Natulkevičius. Nukentėjusiųjų nuo karo statusą turintys veteranai yra socialiai apdrausti – jų gydymas sutrikus sveikatai yra nemokamas. Tačiau, pirmininko įsitikinimu, to nepakanka. Karo siaubą išgyvenę žmonės turėtų gauti ir reabilitacinę pagalbą, ir sanatorinį gydymą. Pasak J.Natulkevičiaus, 1987–1988 metų kare dalyvavę vyrai turėtų gauti tokias pat valstybės garantijas, kaip ir šiuo metu Afganistane tarnaujantys samdomi kariai, kurie gauna atlygį. „Šiems vyrams valstybės parama garantuota. Visai kitaip elgiamasi su tais, kurie dalyvavo tikrame kare“, – stebėjosi AKVA pirmininkas.

Karo veteranais valstybė rūpinasi per mažai, suvažiavimo išvakarėse sakė AKVA pirmininkas Juozas Natulkevičius

Jo pavaduotojas Gintautas Labanauskas, prieš kelis dešimtmečius su kitais 5 tūkst. lietuvių išsiųstas į Afganistaną, pabrėžė, kad dešimtadalis grįžusiųjų iš karo netrukus mirė arba nusižudė. Anot jo, ir dabar kas mėnesį Lietuva netenka dviejų ar trijų Afganistano karo veteranų, nors vidutinis šių vyrų amžius tėra 45–50 metų. „Tų, kurie šiuo metu yra Afganistane, tarnybą vadinu pasivaikščiojimu po parką. Tikras pragaras ten virė gerokai anksčiau“, – įsitikinęs G.Labanauskas.

„Prieš keletą metų vienam iš mūsų Amerikoje pavyko nemokamai gauti modernų protezą. Tačiau vyriškis neturėjo pinigų lėktuvo bilietui. Jo prašymą svarsčiusios komisijos išvada buvo nepalanki. Esą nėra ko vykti į užjūrį, kai Lietuvoje galima nusipirkti ne ką prastesnį vietos gamybos protezą“, – pasakojo G.Labanauskas.

Kad Afganistano karo veteranams priklauso kai kurios lengvatos, LŽ patvirtino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyr. specialistas Marius Petrauskas. Jei karo dalyviui nustatytas nedarbingumo lygis, jam kas mėnesį prie invalidumo pensijos dar mokama papildoma 200 litų išmoka. Tačiau jei karo dalyvis nepripažintas neįgaliu, jokios lengvatos ar kompensacijos jam neskiriamos.

M.Petrauskas taip pat teigė, kad artimiausiu metu nenumatyta keisti įstatymų, tad Afganistano karo dalyviai didesnių privilegijų kol kas negali tikėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius