Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 13

Įsibėgėjus vasarai jaunuoliai graibsto darbus

Pasibaigus mokslo metams ir egzaminams jaunimas puolė dairytis darbų. Paskutinę birželio savaitę norintys įsidarbinti jaunuoliai iki 25 metų sudarė 32,1 proc. visų užsiregistravusių bedarbių tą savaitę.
Ledų pardavėjo darbas – vienas populiariausių tarp jaunimo.
Ledų pardavėjo darbas – vienas populiariausių tarp jaunimo. / Jorės Janavičiūtės/15min.lt nuotr.

Palangoje suvenyrais prekiaujanti šio miesto gyventoja Laura teigė dirbanti kiekvieną vasarą nuo pat mažens, o darbo ji visada ieškanti per pažįstamus. Jai atrodo įprasta vasarą skirti darbui. Merginos nuomone, kai kuriems darbą susirasti sunkiau dėl jauno amžiaus, patirties trūkumo. Tame pačiame mieste ledus pardavinėjanti vilnietė Dovilė, kuri dar mokosi mokykloje ir dirba pirmąkart, taip pat teigė darbą susiradusi per pažįstamus. Pasak jos, dirbti apsimoka ir tai daug laiko neatims, nes ji šia veikla užsiims tik mėnesį.

Atlygis – minimalus

Anot Jaunimo darbo centro (JDC) Klaipėdoje vyr. specialistės Indrės Vaitiekutytės, šiuo metu moksleiviams JDC turi tik vieną laisvą darbo vietą. Iš viso buvo pateikti 6 darbo pasiūlymai asmenims iki 18 metų.

„Akivaizdu, kad vis mažesnis dėmesys skiriamas nepilnamečiams asmenims, nes darbdaviai turi pakankamai pasirinkimo iš pilnamečių asmenų, kuriems nėra taikomi tokie griežti darbo ir poilsio laiko, darbo sąlygų ir kiti apribojimai. Taigi vasarą galimybės įsidarbinti jauniems asmenims iki 18 metų yra ribotos“, – teigė I.Vaitiekutytė.

JDC atstovės I.Vaitiekutytės teigimu, įsidarbinimo klausimas yra svarbus visoms jaunų žmonių amžiaus grupėms nuo 16 iki 25 metų. Anot jos, moksleiviai ir studentai dažniausiai ieško sezoninių darbų.

„Dažnai norintieji įsidarbinti pageidauja, kad atlyginimas būtų bent jau 800 Lt „į rankas“, nors tai mažai tikėtina, nes daugiausia darbo pasiūlymų, kurių atlygis yra minimalus – apie 670 Lt „į rankas“. Labiausiai susirasti darbą JDC sekasi absolventams, nes jie yra įgiję kvalifikaciją ir kai kurie turi netgi patirties, o tai yra labai didelis privalumas“, – teigė specialistė.

Nesudėtingi darbai

Darbo birža darbdaviams, įdarbinantiems absolventus pagal kvalifikaciją, suteikia lengvatų. Tačiau sėkmė ieškant darbo vis tiek labiausiai priklauso nuo asmens lankstumo, sugebėjimo vertinti situaciją. I.Vaitiekutytės nuomone, abiturientų darbo paieškos sėkmė priklauso nuo sezoniškumo – kai kuriais periodais būna daugiau nekvalifikuotų darbų pasiūlymų.

I.Vaitiekutytė pastebi, kad nepilnamečiai asmenys dažniausiai ieško reklaminių lankstinukų platintojų, ledų pardavėjų, aplinkos tvarkytojų, valytojų, kambarinių darbų, o darbdaviai dažniausiai siūlo tokius sezoninius darbus: ledų, vaisvandenių, suvenyrų pardavėjų,  prezentatorių, vaikų žaidimo aikštelės prižiūrėtojų, pagalbinių darbininkų, nuomos punkto darbuotojų.

Bedarbių armija

Liepos 1 d. Darbo biržos duomenimis, darbo neturėjo apie 227,6 tūkst. žmonių. Iš visų bedarbių Lietuvoje jaunuoliai sudaro apie 12,7 proc., Klaipėdos apskrityje – 13 proc.  Šių metų sausio – birželio mėn. Klaipėdos teritorinėje darbo biržoje šiuo metu užregistruoti 3023 asmenys jaunesni nei 25 metai. Tai 34 proc. mažiau nei praėjusiais metais – tuo pačiu metu buvo užregistruota 4581 bedarbis iki 25-erių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius