-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 02 03

Įsigaliojo paprastesnė gimimo, santuokos ir mirties liudijimų pripažinimo užsienyje tvarka

Lietuvai prisijungus prie tarptautinės konvencijos, gyventojai jau gali pradėti naudotis supaprastinta gimimo, santuokos ar mirties liudijimų pripažinimo tvarka, kai dokumentai pateikiami užsienio valstybėse ar yra gauti iš jų Lietuvoje.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Panaikinus keletą savaičių trukusią dokumentų vertimo ir legalizavimo procedūrą, administracinė našta piliečiams gerokai sumažėjo.

Pagal iki šiol galiojusią tvarką, Lietuvos civilinės metrikacijos įstaigų išduoti civilinės būklės aktų (gimimo, santuokos, mirties) įregistravimo liudijimai ar įrašų nuorašai, pateikiami užsienio valstybėse, turėjo būti legalizuoti arba patvirtinti pažyma Apostille, jei mūsų šalies tarptautinės sutartys ar Europos Sąjungos teisės aktai nenustatė kitaip. Pateikiant šiuos dokumentus kitoje valstybėje, jie turėjo būti išversti į atitinkamą užsienio kalbą ir specialia pažyma patvirtinti Užsienio reikalų ministerijos konsulinių pareigūnų.

Siekdama supaprastinti šią procedūrą, Teisingumo ministerija dar praėjusių metų vasarą pasiūlė Lietuvai tapti 1976 m. Konvencijos „Dėl išrašų iš civilinės būklės aktų įrašų išdavimo įvairiomis kalbomis“ dalyve. Gavus valdžios institucijų pritarimą, Konvencija įsigaliojo šių metų sausio 29 d.

Taigi nuo šiol visi civilinės būklės aktų išrašai bus išduodami pagal patvirtintą formą ir be jokių papildomų formalumų priimami kiekvienos valstybės, Konvencijos dalyvės, teritorijoje. Lietuva paprasčiau keistis šiais dokumentais galės su 20 valstybių – Austrija, Belgija, Bosnija ir Hercegovina, Graikija, Italija, Ispanija, Juodkalnija, Kroatija, Lenkija, Liuksemburgas, Makedonija, Moldova, Nyderlandai, Portugalija, Prancūzija, Serbija, Slovėnija, Šveicarija, Turkija ir Vokietija. Jose išduoti išrašai turės tokią pat teisinę galią, kaip ir išduoti pagal valstybės nacionalinę teisę.

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, naujoji tvarka iš esmės palengvins civilinės būklės aktų įrašų pateikimo procedūrą prie Konvencijos prisijungusiose valstybėse bei sumažins administracinę naštą piliečiams. „Džiaugiuosi, jog mūsų pasiūlymas sulaukė visų valdžios institucijų pritarimo. Supaprastinta tvarka padės žmonėms sutaupyti ir laiko, ir pinigų. Be to, svarbu ir tai, kad priimtais sprendimais buvo sumažinta viešojo administravimo biurokratija“, – teigia R.Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius